11.8 C
Arta
4 Μαΐου 2024

Το πρεκαριάτο που δεν έχει καταμετρηθεί

Διαβάστε επίσης

Ο Μάρξ στο Κεφάλαιό του είχε επισταμένως ασχοληθεί για το προλεταριάτο: την μεγάλη μάζα της εργατικής και αγροτικής τάξης, η οποία ευρισκόταν στην βάση της πυραμίδας των οικονομικών τάξεων της Ευρώπης και μόνο στόχο είχε την διάθεση των χεριών του, για να μπορέσει να κινηθεί η βιομηχανία και η αγροτική παραγωγή, που στήριζε τις αστικές τάξεις. Η ονομασία ήταν δάνειο από την ρωμαϊκή λέξη «προλετάριος», που σήμαινε ο Ρωμαίος, που είχε γεννηθεί μόνο και μόνο για να υπηρετήσει στις στρατιωτικές λεγεώνες, χωρίς καμία άλλη προοπτική.
Τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη κυρίως, αλλά και στις άλλες παρόμοιες οικονομίες έχει δημιουργηθεί μια νέα τάξη εργαζομένων, οι οποίοι προσδιορίζονται μεταξύ των ανέργων και αυτών που ζουν με τα κρατικά επιδόματα και στους εργαζόμενους εκείνους που έχουν μια μόνιμη εργασία που τους εξασφαλίζει μια άνετη ζωή. Με τον όρο πρεκαριάτο, ορίζονται οι εργαζόμενοι εκείνοι, που δεν έχουν ασφαλές και μόνιμο εισόδημα, που δεν γνωρίζουν που θα τους οδηγήσει το μέλλον, αλλά επίσης δεν έχουν και σχέδια γι’αυτό. Η λέξη προέρχεται από το prequarius, η οποία σημαίνει ανασφαλής και το βλέπουμε το τελευταίο διάστημα να υπάγονται στην τάξη αυτή όλο και μεγαλύτερα ποσοστά των νέων κυρίως εργαζομένων.
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εργασίας μπορεί και έχει στοιχεία για τους ανέργους και τους επιδοματίες, όπως επίσης και για τους εργαζομένους και επαγγελματίες αυτής της χώρας, όμως το πρεκαριάτο, είναι μια ρευστή και αχαρτογράφητη ζώνη, η οποία σε λίγο μπορεί να γίνει και σιωπηρή πλειοψηφία.
Μάλιστα να σημειώσουμε ότι κάποτε κάναμε λόγο για το λούμπεν προλεταριάτο, σήμερα είναι η αλήθεια ότι τάσεις περιθωριοποίησης, εμφανίζει και το πρεκαριάτο, οι οποίες όμως έχουν την μορφή της αδιαφορίας και της αδράνειας και όχι τόσο της εγκληματικότητας,
Στην Γερμανία το 2019 είχαν καταμετρήσει το ποσοστό του πρεκαριάτου στο 12% του πληθυσμού: ακολούθησε η μεγάλη περίοδος της ανασφάλειας, με τον κορωνοϊό, τον πόλεμο στην Ουκρανία, το ενεργειακό έλλειμα, τον πόλεμο στην μέση Ανατολή…
Ήδη το ποσοστό καθίσταται μη μετρήσιμο…

  • Η ΣΟΦΙΑ ΤΡΑΜΠΑ είναι Δικηγόρος LLMc. Msc ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ μέλος της Ενωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιφερειακού Τύπου

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα