25.8 C
Arta
19 Μαΐου 2024

ΜΗΤΣΟΣ ΠΕΣΛΗΣ: Έφυγε ένας εκπρόσωπος της γενιάς της Αντίστασης και της Αριστεράς

Διαβάστε επίσης

Σε ηλικία 96 χρόνων έφυγε από την ζωή, ο Μήτσος Πεσλής, αντάρτης του ΕΛΑΣ και παλαίμαχος αγωνιστής της Αριστεράς, μια εμβληματική μορφή της ιστορίας της Άρτας και ο τελευταίος μιας γενιάς ασυμβίβαστων προσωπικοτήτων.
Ο Μήτσος Πεσλής από το Πέτα, σε μικρή ηλικία εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ και μετά τον πόλεμο ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση στην περιοχή της Άρτας, με αποτέλεσμα να είναι μόνιμα στοχοποιημένος από τις πολιτικές και αστυνομικές αρχές. Να σημειωθεί ότι όταν έγινε το πραξικόπημα του 1967, και η Χούντα επανέφερε την εξορία στην Γυάρο, ήταν ο πρώτος που συνελήφθη στην Άρτα και εστάλη στο λεγόμενο «θανατονήσι»…
Με την μεταπολίτευση, ο Μήτσος δεν εξαργύρωσε τίποτε από την αντιστασιακή του δράση (όπως έκαναν πολλοί που είχαν υποστηρίξει και το καθεστώς), αλλά αντιθέτως έμεινε ένας ρομαντικός της Αριστεράς, με μόνο κίνητρο την αγάπη για τον συνάνθρωπο και την στήριξη των φτωχών.
Ασχολήθηκε με την Αυτοδιοίκηση και εκλέχθηκε για πολλά χρόνια Κοινοτάρχης στο αγαπημένο του Πέτα, πριν αυτό μετατραπεί σε Δήμο. Διακρίθηκε επίσης για την εργατικότητά του και την επιχειρηματική του δραστηριότητα ως πτηνοτρόφος.
Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, ήταν πάντοτε δραστήριος και μαχητικός. Ευγενής με τη νέα γενιά, επικριτικός με την εξουσία, αλλά και αυστηρός σε όποιον δεν αντιδρούσε στην αδικία.
Το πνεύμα του νεαρού αντάρτη, δεν έσβησε ποτέ από μέσα του και ήταν από τους λίγους, που κάθε χρόνο ανέβαιναν στην Μεσούντα για να καταθέσουν λίγα λουλούδια στην μνήμη του Άρη Βελουχιώτη.
Πιστός στις αξίες και τις αρχές του, ο γιός του Μπάμπης Πεσλής, ο οποίος συνέχισε την πορεία της Αριστεράς, με αξιοπρέπεια και σεβασμό στο όνομά του.
Συλλυπούμαστε την εν ζωή σύντροφό του Μηλιά, τα παιδιά του Μαρία και Μπάμπη, τους συγγενείς και όλους τους φίλους του εκλιπόντος.
Η εξόδιος ακολουθία θα λάβει χώρα την Τετάρτη 7 Μαϊου 2024 στις 11 πμ στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Πέτα

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα