7.6 C
Arta
24 Νοεμβρίου 2024

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ “Α”: Δεν δικαιολογείται η ενεργειακή υπερεκμετάλλευση της περιοχής

Διαβάστε επίσης

Με ένα άρθρο του προς τον Τύπο, ο δραστήριος Σύλλογος Κεντρικών Τζουμέρκων διαμαρτύρεται για την εξέλιξη της κατασκευής πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στην λίμνη Πουρναρίου, θεωρώντας ότι θα αποτελέσεις πλήγμα για το περιβάλλον της περιοχής.
Με αφορμή την τοποθέτηση αυτή, ο Πρόεδρος του Συλλόγου, και γνωστός παιδίατρος Αντώνης Κοντός απαντάει στις ερωτήσεις της «Α» για την ενεργειακή υπερεκμετάλλευση της περιοχής μας, που έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του επιπέδου ζωής των κατοίκων της, τις δράσεις του Συλλόγου, αλλά και την δική του δράση ως παιδίατρος την εποχή του κορωνοϊού.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

ΕΡ:Κύριε Πρόεδρε, από το φράγμα Αγίου Νικολάου, στα φωτοβολταϊκά της λίμνης Πουρναρίου, πάντοτε ο Άραχθος είναι ενεργειακά στοχοποιημένος. Πόσο οι επεμβάσεις του ανθρώπου στον «Θεοπόταμο» έχουν επιδράσει στην ποιότητα ζωής των Τζουμέρκων, αλλά και της Άρτας;
Αφού κ. Καϊντάση σας ευχαριστήσω για την ευγενική πρόσκληση και φιλοξενία στις σελίδες της ‘»ΑΠΟΨΗΣ», θα συμφωνήσω μαζί σας στον χαρακτηρισμό του Αράχθου ως «Θεοπόταμο» . Είναι πράγματι ένα πανέμορφο ποτάμι με πολλά ορμητικά και πεντακάθαρα νερά. Ένα ποτάμι που μαγεύει τον κάθε επισκέπτη που έρχεται στην περιοχή των Τζουμέρκων !
Όμως κ. Καϊντάση, τα δύο φράγματα , το Πουρνάρι Ι & ΙΙ, έχουν στερήσει από την περιοχή μας ένα πολύ μεγάλο μέρος από την ομορφιά του Αράχθου , αφού το μεγαλύτερο μέρος του ποταμού αντικαταστάθηκε από μια λίμνη που η στάθμη της ποτέ δεν είναι η ίδια, αλλά ανεβοκατεβαίνει από 20 μέχρι και 30 μέτρα , αφήνοντας πίσω μια απέραντη λάσπη.
Το κλίμα της περιοχής άλλαξε, με αύξηση της υγρασίας και της θερμοκρασίας .
Οι κάτοικοι υπέστησαν μεγάλη οικονομική καταστροφή αφού οι αποζημιώσεις που πήραν ήταν μηδαμινές, και για να αγοράσουν ένα στρέμμα χωράφι στον κάμπο χρειάζονταν τα χρήματα των αποζημιώσεων που πήραν από 15 στρέμματα και πάλι δεν έφταναν. Ο νέος δρόμος που ενώνει τα χωριά μας με την Άρτα έγινε κατά 50% μακρύτερος , ένας δρόμος που θα ταίριαζε περισσότερο στο « Ράλυ Ακρόπολης», ιδιαίτερα στο τμήμα από Μελάτες – Αστραποκαμένο, όπου δεν προλαβαίνει κανείς να μετράει τις συνεχείς και απότομες στροφές .
Οι υποσχέσεις για αξιοποίηση της λίμνης και την ανάπτυξη της περιοχής περιοριστήκαν στις πινακίδες που έγραφαν: «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΤΕ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΔΙΟΤΙ Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ»
Ο δρόμος περιφερειακά της λίμνης που είχαν υποσχεθεί , δεν έγινε ποτέ , καθώς και η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους επλήγησαν από την κατασκευή του φράγματος.
Κατάντη του φράγματος, τα δέντρα φύτρωσαν ακόμα και μέσα στην κοίτη του ποταμού, αφού σταμάτησε ο αυτoκαθαρισμός της που γινόταν από την ορμητικότητα των νερών του Αράχθου. Αποτέλεσμα ήταν να περιοριστεί η κοίτη, να ξεχειλίσει το ποτάμι και να πλημυρίσουν αρκετά χωριά του κάμπου , πριν από μερικά χρόνια !
Στις εκβολές δε του Αράχθου η θάλασσα εισχώρησε μέσα στη στεριά για περισσότερο από 2 χιλιόμετρα αφού σταμάτησαν οι προσχώσεις από τα φερτά υλικά που έφερνε ο Άραχθος.

Ευτυχώς που η τοπική κοινωνία αντέδρασε στην κατασκευή ενός ακόμα φράγματος στην περιοχή, αυτό του Αγίου Νικολάου. Ένα φράγμα πού θα εξαφάνιζε εντελώς ότι έχει απομείνει από τον Άραχθο, θα καταργούσε τις θέσεις εργασίας για όλους όσους ασχολούνται με το Rafting που γίνεται στα ορμητικά νερά του Αράχθου , θα μείωνε δε πάρα πολύ τους επισκέπτες στους ξενώνες και στις ταβέρνες τις περιοχής.
Το ΣτΕ με την 3858/2007 αμετάκλητη απόφασή του, ακύρωσε το καταστροφικό για την περιοχή μας φράγμα και δικαίωσε τον αγώνα που έκαναν όλοι οι φορείς .
Ο Άραχθος όμως παραμένει «φιλέτο» για τους κερδοσκόπους γιαυτό εμείς θα «φυλάμε Θερμοπύλες» και θα αποτρέπομαι πάντοτε τον κάθε επίδοξο κερδοσκόπο που θέλει να καταστρέψει την πανέμορφη περιοχή μας.

ΕΡ: Υπάρχει όμως και η σωστή- αντίθετη- άποψη ότι η χώρα μας έχει μεγάλα ελλείμματα ενέργειας και πρέπει να αξιοποιεί τις παραγωγικές της δυνάμεις, προκειμένου να εξισορροπήσει το ισοζύγιο. Εκτιμάται ότι υπάρχει και μέση οδός, την οποία μπορεί κάποιος να ακολουθήσει;
Δεν έχω καταλάβει ακόμα, καλέ μου φίλε Γιάννη, γιατί θα πρέπει ο νομός Άρτας να γίνει ο Μέγας Υπερπαραγωγός των ΑΠΕ ! Χωρίς καμία επιστημονική μελέτη και χωρίς κανένα σχεδιασμό, στο όνομα των δήθεν ΑΠΕ θέλουν καταστρέψουν την περιοχή μας !
Για μένα δεν μπορεί να θεωρείται ΑΠΕ μία κατασκευή που θα καλύπτει 1.144 στρέμματα από την επιφάνεια της λίμνης του Πουρναρίου όπου η συνεχή σκίαση, θα προξενήσει ποιοτικές και οικολογικές μεταβολές στην ποιότητα του νερού της . Ο παππούς μου έλεγε: ” Όπου δεν μπαίνει φως μπαίνει ο γιατρός” !
Σίγουρα θα έχουμε μείωση του οξυγόνου και αλλαγή της θερμοκρασίας του νερού , συγκέντρωση Χλωροφύλλης, Nιτρικών , Φωσφορικών και Βαρέων Μέταλλων !
Όλα αυτά τα Φ/Β πάνελ, που όπως προανέφερα θα καταλαμβάνουν μια τεράστια έκταση 1.144 στρεμμάτων, θα συμπεριφέρονται σαν καθρέπτες που θα αντανακλούν και θα διαχέουν στην γύρω περιοχή την ηλιακή θερμότητα , με συνέπεια να έχουμε αλλαγή του μικροκλίματος και μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας , ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Γενικά δεν μπορεί να θεωρείται ΑΠΕ οτιδήποτε καταστρέφει και αλλοιώνει το περιβάλλον .
Ο Άραχθος ενεργειακά έχει εξαντληθεί με τα δύο μεγάλα φράγματα. Η περιοχή μας έχει καταστραφεί με τα φράγματα δίνοντας χιλιάδες MW χωρίς να πάρει τίποτε, ούτε καν 1% έκπτωση στο ρεύμα ..! Ας μας αφήσουν τουλάχιστον αυτή την μικρή ανάπτυξη που επιχειρείται στην περιοχή μας με την αξιοποίηση της λίμνης και με τον εναλλακτικό τουρισμό!
ΑΠΕ όμως θεωρείται και το φυσικό αέριο που οι πληροφορίες μου λένε πως έρχεται και στην Άρτα, και θα αποθηκεύεται με την μορφή του υγροποιημένου φυσικού αερίου ! Επομένως υπερκαλύπτεται κατά πολύ το ποσοστό των ΑΠΕ που μας αναλογεί, χωρίς να χρειαστεί να αλλοιωθεί το κλίμα της περιοχής και το νερό της λίμνης .
ΕΡ: Διαμαρτύρονται οι Δήμοι των ορεινών περιοχών για πολλά προβλήματα και αδυναμίες, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων, που δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στους μόνιμους κατοίκους, όπως π.χ. οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Έχετε εσείς αντίστοιχη πληροφόρηση και πως νομίζετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;
Οι διακοπές γίνονται διότι το δίκτυο μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος εκτός του ότι είναι πολύ παλιό, δεν έχει και καλή συντήρηση . Όταν για παράδειγμα δεν κλαδεύονται τα δέντρα πού είναι δίπλα στα καλώδια της ΔΕΗ επόμενο είναι, με τον πρώτο δυνατό αέρα, να πέσουν πάνω τους και να τα κόψουν . Με κομμένα καλώδια όσο ηλεκτρικό ρεύμα και να υπάρχει αποκλείεται να φτάσει στα χωριά μας . Άρα όσο ρεύμα και να παράγουμε με το κακό δίκτυο ποτέ δεν θα φτάσει στα χωριά μας !

ΕΡ: Ο Σύλλογος Κεντρικών Τζουμέρκων, εκτός από πολιτιστικός είναι και ιδιαίτερα παρεμβατικός.
Πολύ σωστά, ο Σύλλογος Κεντρικών Τζουμέρκων δεν είναι μόνο πολιτιστικός . Στο καταστατικό του αναφέρεται ξεκάθαρα πως σκοπό έχει τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ! Σε συνεργασία δε με τον Δήμο και τους άλλους φορείς σκοπό έχει την ανάδειξη και την ανάπτυξη της περιοχής μας.

ΕΡ: Εκτός από δραστήριος πρόεδρος, είστε και μάχιμος παιδίατρος. Μια ερώτηση εκτός θέματος: πως ανταποκρίνονται οι γονείς και τα παιδιά στους εμβολιασμούς; Έχετε κάτι που σας έκανε εντύπωση να μας μεταφέρετε;
Oι γονείς κ. Καϊντάση Έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στον παιδίατρο των παιδιών τους. Είναι δε πολύ συγκινητικό όταν βλέπω να πείθονται για να εμβολιασθούν και οι ίδιοι μαζί με τα παιδιά τους, από τον παιδίατρό τους και όχι από τα εμβολιαστικά κέντρα .
Είδα δε πως δεν υπάρχουν γονείς αντιεμβολιαστές αλλά κακά πληροφορημένοι γονείς ! Για παράδειγμα μία μητέρα μου τηλεφώνησε και μου έλεγε πως δεν ήθελε να κάνει το εμβόλιο στα 13χρονα δίδυμα παιδιά της διότι δεν είναι καλό το εμβόλιο αφού χρειάζονται δυο , τρείς ίσως και τέσσερεις δόσεις ! Της είπα λοιπόν να μου ανοίξει το βιβλιάριο των εμβολίων και να μου μετρήσει πόσες δόσεις έχουν κάνει τα παιδιά της στα άλλα εμβόλια , στο εμβόλιο του τετάνου και του κοκκύτη για παράδειγμα. Όταν είδε πως είχαν κάνει έξι συνολικά δόσεις σαστισμένη μου είπε: «Συγγνώμη γιατρέ μου αλλά δεν το είχα προσέξει πως και σε άλλα εμβόλια χρειάζεται να κάνουμε τόσες πολλές δόσεις» !. Ήρθαν λοιπόν την ίδια μέρα όλοι τους στο ιατρείο και εμβολιάστηκαν, είχαν φέρει δε μαζί τους το παππού και τη γιαγιά και τους εμβολίασα όλους. Η δε γιαγιά αφού μου έδωσε άπειρες ευχές μου είπε: «Εδώ θα έρχομαι κάθε χρόνο για να κάνω το αντιγριπικό εμβόλιο και ας είσαι παιδίατρος , γιατί καθόλου δεν πόνεσα , τίποτα δεν κατάλαβα» .
Το εμβόλιο για τον Covid-19 είναι και αυτό ένα εμβόλιο όπως όλα τα άλλα εμβόλια που κάνουμε και μάλιστα με τις λιγότερες παρενέργειες θα έλεγα . Εγώ έχω ξεπεράσει τους 1000 εμβολιασμούς και οι παρενέργειες που βλέπω είναι μηδαμινές και καθόλου αξιόλογες.
Ο εμβολιασμός είναι δωρεάν για όλους αφού για το κάθε εμβόλιο μας πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ .
Θα πρέπει όμως όλοι οι συνάδερφοι παιδίατροι να κάνουν σύμβαση με τις ΥΠΕ , διότι είμαστε πολλοί λίγοι οι παιδίατροι που κάνουμε τους εμβολιασμούς για τον covid -19 Δυστυχώς δεν ξεπερνάμε τους 80 σε όλη την Ελλάδα. Για παράδειγμα στον Δήμο της Αγίας Παρασκευής αλλά και στον διπλανό Δήμο του Χαλανδρίου είμαι ο μοναδικός που κάνω τους εμβολιασμούς .
Θα πρέπει όλοι μας να συμβάλουμε στο χτίσιμο του «τείχους της ανοσίας», μήπως και καταφέρουμε να χαρούμε ξέγνοιαστοι το ερχόμενο καλοκαίρι .

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΝΤΟΥ:”ΛΑΜΠΟΓΥΑΛΟ” ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ

Όχι ένα , ούτε δύο, αλλά Χίλια Εκατόν Σαράντα Τέσσερα (1.144 ) στρέμματα λίμνης , θα καλυφθούν από τα φωτοβολταϊκά πάνελ , όταν γίνει η εγκατάσταση και η λειτουργία του πλωτού Φ/Β σταθμού ισχύος 103 ΜW στη λίμνη του Πουρναρίου , από την “ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ” .
Όλα αυτά τα Φ/Β πάνελ, που όπως προανέφερα θα καταλαμβάνουν μια τεράστια έκταση 1.144 στρεμμάτων, θα συμπεριφέρονται σαν καθρέπτες που θα αντανακλούν και θα διαχέουν στην γύρω περιοχή την ηλιακή θερμότητα , με συνέπεια να έχουμε αλλαγή του μικροκλίματος και μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας , ιδιαίτερα τους Καλοκαιρινούς μήνες.
Σε μια Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων 448 σελίδων , η κατασκευάστρια εταιρεία προσπαθεί να ωραιοποιήσει αυτή την κατασκευή. Δεν είδα όμως πουθενά να αναφέρεται πόσο θα αυξηθεί η θερμοκρασία του περιβάλλοντος και πόσο θα επηρεαστεί το μικροκλίμα στην γύρο περιοχή ! Καμία δε αναφορά δεν γίνεται για την “οπτική όχληση”, που θα “στραβωθεί” όποιος τολμήσει να κοιτάξει την λίμνη όταν υπάρχει ηλιοφάνεια .
Αναφέρεται δε στη Μελέτη, πως η κάλυψη της λίμνης από τα Φ/Β πάνελ, θα ανέρχεται στο 5,6 % όταν η λίμνη θα έχει την ανώτατη στάθμη του νερού , ( σχεδόν 2 μήνες δηλαδή, Μάιο και Ιούνιο ).
Δεν μας αναφέρει όμως, πόση θα είναι η κάλυψη τους περισσότερους μήνες που η στάθμη της λίμνης είναι χαμηλή και φτάνει μέχρι την Κάτω Καλεντίνη, ; 20,30,40 %, ή περισσότερη; Από πληροφορίες που έχω, υπάρχει οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν επιτρέπει σε καμία λίμνη κάλυψη μεγαλύτερη του 5,5% ! Γιατί εδώ θα υπάρχει τόσο μεγάλη κάλυψη τους περισσότερους μήνες που η λίμνη θα βρίσκεται σε χαμηλή στάθμη ;
Αναφέρεται στη Μελέτη πως από την κάλυψη της επιφάνειας του νερού με τα Φ/Β πάνελ και τη συνεχή σκίαση, θα έχουμε ποιοτικές και οικολογικές μεταβολές στην ποιότητα του νερού της λίμνης. Εδώ θα συμφωνούσε και ο παππούς μου που έλεγε πως : “ Όπου δεν μπαίνει το φως μπαίνει ο γιατρός” !
Αναγνωρίζει η Μελέτη πως θα έχουμε μείωση του οξυγόνου του νερού , αλλαγή της θερμοκρασίας του , συγκέντρωση Χλωροφύλλης, Nιτρικών , Φωσφορικών και Βαρέων Μέταλλων (Al, Cu, Zn, Pb, Si , Fe ) ! Αναφέρει δε πως θα γίνονται και μετρήσεις από την ίδια την εταιρεία , εδώ ταιριάζει το: “Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει” . Δεν μας αναφέρει όμως τί θα κάνει αν τυχόν υπάρξουν μεγάλες αλλοιώσεις στο νερό της λίμνης ; Θα απομακρύνουν μήπως τα πάνελ για να συνέρθει από την “ασφυξία” το νερό της λίμνης . Ποιά τελικά θα είναι η ποιότητα του νερού με την εγκατάσταση των Φ/Β πάνελ που θα πλένονται και θα “δροσίζονται” από το νερό της λίμνης για να έχουν μεγαλύτερη απόδοση ; Γνωρίζει η κατασκευάστρια εταιρεία πως είναι στις προθέσεις των Δήμων Αρταίων και Νικολάου Σκουφά να υδροδοτηθούν με το νερό της λίμνης ;
Συμφωνώ με τις Α.Π.Ε. αλλά έλεος, με κάποιο σχεδιασμό και κάποιον προγραμματισμό, όχι ανεξέλεγκτα να γεμίσει όλη η λίμνη με Φ/Β πάνελ και να περάσουμε από την “ερήμωση του λιγνίτη στην ερήμωση του γυαλιού” , όπως είπε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας αναφερόμενος στο παρόμοιο πλωτό Φ/Β σταθμό που θέλουν να κάνουν στη λίμνη του Πολυφύτου στην Κοζάνη ..!
Το φυσικό περιβάλλον, οι λίμνες, τα ποτάμια, είναι κοινό αγαθό για όλους μας και όχι μόνον για κάποιες εταιρείες που ανεξέλεγκτα και χωρίς να ρωτούν κανέναν θέλουν να κερδοσκοπήσουν καταστρέφοντας το περιβάλλον , και αλλάζοντας το μικροκλίμα της περιοχής !
Ο Άραχθος ενεργειακά έχει εξαντληθεί με δύο μεγάλα φράγματα. Η περιοχή μας έχει καταστραφεί με τα φράγματα δίνοντας χιλιάδες MW χωρίς να πάρει τίποτε, ούτε καν 1% έκπτωση στο ρεύμα ..! Ας μας αφήσουν τουλάχιστον αυτή την μικρή ανάπτυξη που επιχειρείται στην περιοχή μας με την αξιοποίηση της λίμνης και με τον εναλλακτικό τουρισμό !
Συγχαίρω τα Δημοτικά Συμβούλια των όμορων Δήμων, Αρταίων και Νικολάου Σκουφά που ομόφωνα αντέδρασαν στην εγκατάσταση των Φ/Β πάνελ στη λίμνη του Πουρναρίου !
Ο τόπος μας δεν θέλει τέτοια ανάπτυξη! Έχει τους δικούς του ανθρώπους, τα δικά του οράματα και έχει ήδη χαράξει έναν άλλο δρόμο ήπιας τουριστικής αξιοποίησης με σεβασμό στο περιβάλλον και αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα και δεν το παραχωρούμε σε κανένα.
Πιστοί στο καθήκον μας, θα υπερασπιστούμε τον τόπο μας , τις αξίες , τα ιδανικά μας και θα βγούμε και πάλι νικητές!

Αντώνης Κοντός , Παιδίατρος , Πρόεδρος Συλλόγου Κεντρικών Τζουμέρκων , μέλος του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα