ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΡΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΥΛΙΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΪΝΤΑΣΗΣ
Εκπληκτική συγκυρία και συγκαιρία το γεγονός ότι ο Γιώργος Στύλιος, ανέλαβε Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης με αντικείμενο ευθύνης του το ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, την ίδια στιγμή όπου η Άρτα ήταν ανάμεσα στις πρώτες περιοχές υπό κτηματογράφηση στην Ελλάδα.
Έτσι μια σωρεία από προβλήματα που σχετίζονται με την λειτουργία του ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ, σε συνδυασμό κυρίως με τα θέματα που δημιουργήθηκαν από την ανάρτηση των ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ στην περιοχή, έγιναν και αντικείμενο της κυβερνητικής ενασχόλησης αφενός, αλλά και της τοπικής πολιτικής δραστηριότητας.
Σε δυο βάρκες
Σε δυο βάρκες λοιπόν προσπαθεί να σταθεί ο αρτινός πολιτικός, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός της Άρτας είναι στην πραγματικότητα ο μπούσουλας, το πεδίο δράσης που το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προσπαθεί να καταγράψει προκειμένου να επιλυθούν μελλοντικά προβλήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Για το θέμα της λειτουργίας του ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επιδείξει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα ενημερώθηκε προσωπικά, από τον τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό κ. Γιώργο Στύλιο. Η ενημέρωση συνέπεσε με τις 100 ημέρες της ανάληψης του σχετικού χαρτοφυλακίου. Μάλιστα οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του gov.gr στους πολίτες σχετικά με το Κτηματολόγιο έλαβαν ευρεία προβολή, καθώς αφορούσαν τη δυνατότητα εξ αποστάσεως ελέγχου σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου το Κτηματολόγιο λειτουργεί (ktimatologio.gov.gr) και την αναβάθμιση της πλατφόρμας «Θέαση» του Κτηματολογίου (maps.gov.gr).
Παρόλα αυτά, επειδή τα ζητήματα που προκλήθηκαν είναι ιδιαιτέρως σημαντικά και έχουν να κάνουν με πρακτικά αφενός προβλήματα και αφετέρου με θέματα ενεργειών των κατά τόπων Διευθύνσεων Δασών της χώρας, πολλά είναι τα θέματα για τα οποία ο υφυπουργός πρέπει να απαντήσει, την στιγμή που όλη αυτή η υπόθεση έχει γίνει και αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, στην οποία συμμετέχουν πολιτικά κόμματα, φορείς της αυτοδιοίκησης, επαγγελματικοί και επιστημονικοί κλάδοι και κυρίως οι απλοί πολίτες, που θέλουν να γίνει η δουλειά τους όσο πιο απλά και εύκολα, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι για τυχόν δυσπραγίες.
Οδηγός δράσης
Στην σημερινή συνέντευξη του, ο Γιώργος Στύλιος, απαντάει στις ερωτήσεις της εφημερίδας μας προκειμένου να δώσει έναν οδηγό δράσης των πολιτών και των δημοσίων υπηρεσιών, για το τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί αφενός, αλλά κυρίως να οριοθετήσει τον προγραμματισμό δράσης. Μεταξύ των άλλων καταρρίπτει ορισμένους μύθους σχετικά με τις προθεσμίες των προαναρτήσεων, συμπεραίνοντας ότι η προανάρτηση ως έννοια δεν υφίσταται και ότι πρόκειται για μια ειδική μη προβλεπόμενη διαδικασία, προκειμένου οι πολίτες να διορθώσουν τυχόν σφάλματα που προέκυψαν κατά την εγγραφή των εμπραγμάτων δικαιωμάτων τους. Έτσι δεν ισχύει η προθεσμία της 13ης Μαϊου 2021 και μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να κάνει τις διορθώσεις του έως και την πρώτη ανάρτηση, όπου εκεί μπορεί να κάνει τις αιτήσεις διόρθωσης.
Δεν υπάρχει προθεσμία για την προανάρτηση
Δεν χάνουν λοιπόν κανένα δικαίωμα οι πολίτες σε αυτό το άτυπο στάδιο της προανάρτησης, δεν λήγει η προθεσμία στις 13 Μαϊου 2021 και μπορούν να κάνουν τις διορθώσεις τους, αν έχουν διαπιστώσει κάποιο σφάλμα μέχρι και την πρώτη ανάρτηση, χωρίς να φοβούνται ότι θα υπάρξει κάποια επίδραση στην περιουσία τους. Άλλωστε να σημειωθεί ότι ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να γίνονται εκπρόθεσμες υποβολές εμπραγμάτων δικαιωμάτων στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και μάλιστα χωρίς κάποιο πρόστιμο, όπως είχε αρχικά αναφερθεί, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή η Υπουργική απόφαση, την οποία προβλέπει ο νόμος και όριζε κλιμακωτά πρόστιμα σε όσους καθυστερούσαν την υποβολή δηλώσεων στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.
Το θέμα με τις δασικές εκτάσεις
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργος Στύλιος αναφέρθηκε όπως ήταν φυσικό και στα ζητήματα που δημιουργήθηκαν από τις δηλώσεις ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου δια της Διεύθυνσης Δασών, βασιζόμενος στον δασικό χαρακτήρα αυτών. Ανέφερε ότι υπάρχουν σχετικές διαφορές μεταξύ των δηλώσεων και των δασικών εκτάσεων που έχουν αναρτηθεί στον Δασικό χάρτη. Πέραν όλων των άλλων υπάρχουν και πολλές διαφορές και προβλήματα, καθώς έχουν δηλωθεί ως δασικές εκτάσεις και κατά προέκταση δημόσιες, εκτάσεις που ανήκουν σε ιδιώτες. Στην περίπτωση αυτή ο Γιώργος Στύλιος επισημαίνει ότι πρέπει πρώτα να ακολουθηθεί υποχρεωτικά η διαδικασία των αντιρρήσεων στην αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης Δασών, όπως προβλέπεται σχετικά, όπου πρέπει να υποστηρίξεις τον ιδιωτικό χαρακτήρα της έκτασης, αλλά και τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας σου έναντι του Ελληνικού Δημοσίου.
Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να περιμένουμε την τροποποιητική δήλωση από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών, αφού όπως επισημάναμε δεν υπάρχει κάποια προθεσμία ακόμη που να πιέζει τον πολίτη για την υποβολή αντιρρήσεων ή ενστάσεων. Ήδη προβλέπεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ότι θα δοθεί οριζόντια παράταση 6 μηνών για όλη την Ελλάδα, οπότε στο διάστημα αυτό θα μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να έχουν πληρέστερες πληροφορίες για την κατάσταση του ακινήτου τους.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΡΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΥΛΙΟΥ
Έχουμε κτηματολόγιο; Σε ποια φάση βρισκόμαστε;
Σήμερα, μετά από 25 περίπου χρόνια, είναι κτηματογραφημένο το 33% των δικαιωμάτων της χώρας και την τρέχουσα περίοδο μαζί με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη δρομολογούμε την κτηματογράφηση για το υπόλοιπο 60%. Κάποιοι πολίτες έχουν δει να αποτυπώνεται επιτέλους η περιουσία τους, σε κάποιες όμως περιπτώσεις έχουν προκύψει ζητήματα που είναι δυνατό να διευθετηθούν, αφού προβλέπονται οι κατάλληλες διαδικασίες. Ως κομμάτι της διαδικασίας κτηματογράφησης ξεκίνησε η προανάρτηση και τα επόμενα στάδια είναι η ανάρτηση και η πρώτη εγγραφή.
Τι είναι η προανάρτηση και πως ενημερώνονται οι πολίτες;
Κατά την προανάρτηση ο ιδιοκτήτης με τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet, μέσω της ιστοσελίδας του Ελληνικού Κτηματολογίου μπορεί να ελέγξει αν έχουν καταχωρηθεί ορθά τα στοιχεία της ιδιοκτησίας του. Μέσω της προκαταρκτικής αυτής διαδικασίας βελτιώνεται η ποιότητα των κτηματολογικών στοιχείων πριν την ανάρτηση, που είναι το επόμενο θεσμοθετημένο στάδιο.
Το βασικό χαρακτηριστικό λοιπόν της προανάρτησης είναι ο ενημερωτικός της χαρακτήρας, καθώς μέσω αυτής αναδεικνύονται σφάλματα και παρέχεται ικανός χρόνος στους ιδιοκτήτες ακινήτων να συμπληρώσουν/διορθώσουν στοιχεία εύκολα, γρήγορα και χωρίς κόστος πριν την ανάρτηση. Επιδίωξη είναι να μειωθεί ο αριθμός των αιτήσεων διόρθωσης, πρόδηλων και μη πρόδηλων σφαλμάτων, που θα υποβάλλονταν διαφορετικά στο στάδιο της ανάρτησης.
Πως ενεργεί ένας ιδιοκτήτης κατά την προανάρτηση;
Οι πολίτες ενημερώνονται για την έναρξη της προανάρτησης με ατομική ειδοποίηση και μπορούν να ελέγξουν στη συνέχεια την ορθότητα των κτηματολογικών στοιχείων. Σε περίπτωση που κάποιος εντοπίσει σφάλματα ή ελλείψεις στα ακίνητα που καταχωρήθηκε ως δικαιούχος, μπορεί να υποβάλει αίτημα επανεξέτασης ηλεκτρονικά μέσω email ή διά ζώσης κατόπιν ραντεβού, στο γραφείο κτηματογράφησης. Το γραφείο κτηματογράφησης (μελετητής) έχει την υποχρέωση να παράσχει εξατομικευμένη πληροφόρηση τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ούτως ώστε να μην είναι αναγκαία η μετάβαση του πολίτη στο γραφείο κτηματογράφησης.
Η διαδικασία της προανάρτησης επιδρά στα δικαιώματα των πολιτών στην ακίνητη περιουσία τους ;
Η προανάρτηση δεν επιδρά με κανένα τρόπο στα δικαιώματα των πολιτών. Ο νόμος για το κτηματολόγιο και την κτηματογράφηση δεν περιλαμβάνει τη διαδικασία της προανάρτησης. Συνεπώς αν κάποιος δεν υποβάλει αίτηση επανεξέτασης στοιχείων μέσα στην προθεσμία που έχει ανακοινωθεί από τον μελετητή, μπορεί απλά να υποβάλει αίτηση διόρθωσης στη συνέχεια, κατά το στάδιο της ανάρτησης των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων.
Τι γίνεται με τους πολίτες που δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε δήλωση της περιουσίας του στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ;
Μπορούν μέχρι και την πρώτη ανάρτηση να υποβάλλουν κανονικά τις δηλώσεις τους, είτε μεταβαίνοντας στα Γραφεία Κτηματογράφησης, είτε από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ.
Έχουν επισημανθεί κάποια ζητήματα στις δηλώσεις ιδιοκτησιών, που προσκρούουν σε δηλώσεις δασικών εκτάσεων από το ελληνικό δημόσιο. Ένα άλλο θέμα είναι ότι εντοπίζονται διαφορές μεταξύ της δήλωσης της Διεύθυνσης Δασών Άρτας στην κτηματογράφηση και των εμφανιζόμενων ως δασικών εκτάσεων στον προσωρινά αναρτημένο δασικό χάρτη. Πως θα επιλυθεί το θέμα;
Είναι γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο δια της Διεύθυνσης Δασών Άρτας, υπέβαλε δήλωση ιδιοκτησίας από το 2019, δηλώνοντας διάφορες εκτάσεις ως ανήκουσες στο Ελληνικό Δημόσιο, εξαιτίας του φερόμενου δασικού τους χαρακτήρα. Όπως ορθώς επισημαίνεται, εντοπίζονται διαφορές μεταξύ της δήλωσης της Διεύθυνσης Δασών Άρτας και των αποδιδόμενων δασικών εκτάσεων στην ανάρτηση του Δασικού Χάρτη. Η επίλυση του προβλήματος προϋποθέτει την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών, η οποία θα πρέπει να λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα και τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμο είναι να αποχαρακτηριστεί στον Δασικό Χάρτη η περιοχή από δασική, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενεργειών της Διεύθυνσης Δασών και όχι του Κτηματολογίου.
Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης εάν το ακίνητο του φέρεται να βρίσκεται σε δασική έκταση ;
Εάν το ακίνητο εμφανίζεται σε περιοχή του αναρτημένου δασικού χάρτη, τότε ο πολίτης πρέπει να υποβάλει τις σχετικές αντιρρήσεις ως προς τον χαρακτήρα της έκτασης στον αναρτημένο Δασικό Χάρτη μέσω της σχετικής ιστοσελίδας ή της αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών. Στη συνέχεια να υποβάλει τα σχετικά έγγραφα που θεμελιώνουν το δικαίωμα της κυριότητάς του έναντι του Ελληνικού Δημοσίου μέσω της υποβολής αιτήματος επανεξέτασης στοιχείων στο Γραφείο Κτηματογράφησης. Επισημαίνεται, όμως, ότι η υποβολή αίτησης επανεξέτασης στοιχείων δεν αρκεί. Οπωσδήποτε πρέπει πρώτα να υποβληθεί αντίρρηση κατά του περιεχομένου του Δασικού Χάρτη.
Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης εάν το ακίνητό του εμπίπτει σε δασική έκταση στα κτηματολογικά στοιχεία της προανάρτησης και σε μη δασική έκταση στον αναρτημένο δασικό χάρτη;
Σε περίπτωση που το ακίνητο φέρεται να εμπίπτει σε δασική έκταση στα κτηματολογικά στοιχεία της προανάρτησης και σε μη δασική έκταση στον αναρτημένο Δασικό Χάρτη, ο πολίτης είναι σκόπιμο να υποβάλει απόσπασμα του Δασικού Χάρτη μέσω της υποβολής αιτήματος επανεξέτασης στοιχείων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ζήτημα θα λυθεί οριστικά και οριζόντια με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών, η οποία είναι βεβαρημένη και με τη σχετική υποχρέωση.
Μέχρι πότε μπορεί ο πολίτης να υποβάλλει αντιρρήσεις για τους Δασικούς Χάρτες στη Διεύθυνση Δασών;
Στο νομό Άρτας η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών έγινε την 5/3/2021. Στη συνέχεια καθορίστηκε η προθεσμία για την υποβολή των αντιρρήσεων, που είναι για κατοίκους Ελλάδας 17/6/2021 και για τους κατοίκους εξωτερικού 7/7/2021. Όμως ανακοινώθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ότι θα δοθεί οριζόντια παράταση 6 μηνών για όλη την Ελλάδα και περιμένουμε εξελίξεις.
Τελικά ποιος αποφασίζει για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στις περιοχές φερόμενες ως δασικές;
Το Κτηματολόγιο δεν μπορεί να κρίνει, σε αυτή τη φάση το ιδιοκτησιακό για εκτάσεις που φέρονται ως δασικές. Βέβαια αν δε γίνουν αποδεκτές οι αντιρρήσεις του ιδιώτη που υποβλήθηκαν στη Διεύθυνση Δασών, μπορεί να προκριθεί το δικαίωμα του ιδιώτη στο Κτηματολόγιο, αν αυτός διαθέτει τα σχετικά έγγραφα που θεμελιώνουν το δικαίωμα της κυριότητάς του έναντι του Ελληνικού Δημοσίου.
Τι θα συμβουλεύατε τελικά τους πολίτες να κάνουν για να κατοχυρώσουν ιδιοκτησιακά δικαιώματά τους σε τέτοιες περιπτώσεις ;
Το κρίσιμο και πρωτεύον είναι η αντίρρηση που υποβάλλεται στη Διεύθυνση Δασών για το περιεχόμενο του Δασικού Χάρτη και όχι η αίτηση επανεξέτασης που κατατίθεται στο Γραφείο Κτηματογράφησης. Αν η Διεύθυνση Δασών τροποποιήσει τη δήλωσή της ή οι αντιρρήσεις γίνουν δεκτές, τότε το Κτηματολόγιο θα προκρίνει τα δικαιώματα των ιδιωτών.
Η κτηματογράφηση είναι σε εξέλιξη. Μπορούν να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις;
Έχω συζητήσει με πολλούς πολίτες, έχω μιλήσει σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και γνωρίζω τα θέματα. Ενημερώνομαι για τα ζητήματα που προκύπτουν από τους φορείς, το ΤΕΕ, το Δικηγορικό Σύλλογο κ.α. Σχεδιάζουμε κεντρικές λύσεις, για να επιλύσουμε τα ζητήματα για τους περισσότερους. Με δική μου πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους Δημάρχους των Νομών Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας και τον ανάδοχο – μελετητή προκειμένου να δοθούν απαντήσεις άμεσες και επί της ουσίας. Το ζήτημα τέθηκε στη Διεύθυνση Δασών και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Τέλος, υπήρξε ανακοίνωση από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι θα δοθεί εξάμηνη παράταση στο σύνολο της χώρας, για τη διόρθωση των δασικών χαρτών.