27.8 C
Arta
18 Μαΐου 2024

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΛΟΥΡΟ

Διαβάστε επίσης

Μια νέα Επιτροπή Αγώνα, μαχητικά και άμεσα συστάθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Γεωργίου, με σκοπό την ακύρωση της κατασκευής ενός ακόμη υδροηλεκτρικού έργου στον ποταμό Λούρο και στα όρια της πρώην Κοινότητας. Με επιστολή τους προς τους φορείς και τα ΜΜΕ προσδιορίζουν το πεδίο δράσης τους:
Η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού στον Άγιο Γεώργιο, Δ. Ζήρου, Π.Ε. Πρέβεζας, είναι μία κίνηση πολιτών, της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Γεωργίου, που δημιουργήθηκε με σκοπό την ακύρωση των σχεδίων κατασκευής ενός υδροηλεκτρικού έργου, που υπέπεσε στην αντίληψή μας εδώ και ελάχιστες ημέρες, αφού μέχρι στιγμής οι διεργασίες, που έχουν λάβει χώρα, είναι αθόρυβες. Η Επιτροπή απαριθμεί ένα μεγάλο αριθμό μελών που συνεχώς αυξάνεται.
Η επιστολή που αποστέλλεται, σήμερα, στα Μ.Μ.Ε. της Ηπείρου και της Λευκάδας είναι αυτή που στάλθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς της περιοχής μας, ώστε καθένας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να συμβάλλει στην ακύρωση αυτού του έργου. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφική για την περιοχή μας προοπτική, αφού σχεδιάζεται ένα έργο ακριβώς στις πηγές του Αγίου Γεωργίου που, όπως πολύ καλά γνωρίζετε όλοι, υδροδοτούν το μεγαλύτερο μέρος των Νομών Πρέβεζας, Άρτας, Λευκάδας και το Δήμο Ακτίου- Βόνιτσας.

Το έργο, μετξύ άλλων, περιλαμβάνει :

  • Διάνοιξη υπόγειας τάφρου μήκους 500μ με διαστάσεις 4,60μ πλ. x 4,50μ ύψος για την οποία θα απαιτηθεί
  • Διάνοιξη τούνελ πεταλοειδούς μορφής διαστάσεων 6,50μ πλάτους x 7.00μ ύψους
    εργασίες δηλαδή σφοδρών ανατινάξεων ακριβώς στο σημείο που, οι μελέτες ετών έχουν αποδείξει, βρίσκεται ο υδροφόρος ορίζοντας των πηγών του Αγίου Γεωργίου και το υπόγειο δίκτυο τροφοδότησής τους. Γίνεται αμέσως αντιληπτός ο άμεσος κίνδυνος που διατρέχουν οι πηγές, με ολέθρια συνέπεια τη διακοπή υδροδότησης.
    Αυτά δεν τα λέμε εμείς, τα λένε οι αρμόδιοι επιστήμονες γεωλόγοι και περιβαλλοντολόγοι.
    Το έργο αυτό έχει ήδη την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και η διαδικασία αδειοδότησής του έχει πάρει το δρόμο της. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μετά από ανακοίνωση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου.
    Καλούμε όλους τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής της νοτίου Ηπείρου και της Λευκάδας να αντιδράσουμε μαζικά ενάντια σε αυτό το έργο- έγκλημα.
    Καλούμε, εσάς, τα Μέσα Επικοινωνίας να σταθείτε συμπαραστάτες στον αγώνα μας και να αναδείξετε το θέμα στο μέγιστο βαθμό.
    Πρέπει όλοι μαζί να αποτρέψουμε την καταστροφή που επέρχεται”.
    Επικοινωνήσαμε με τα μέλη της επιτροπής, οι οποίοι δεν ήθελαν να μιλήσουν επώνυμα, προκειμένου, όπως μας είπαν να μην καπελωθεί η υπόθεση από προσωπική προβολή μεμονωμένων ατόμων και απάντησαν στις ερωτήσεις που τους θέσαμε:

Ποιοι αποτελούν την Επιτροπή Αγώνα;
Στην Επιτροπή Αγώνα συστρατευτήκαμε απλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των πηγών του Αγίου Γεωργίου. Είμαστε απλοί πολίτες που αντιληφθήκαμε αμέσως τον κίνδυνο που διατρέχει ο υδροφόρος ορίζοντας και οι πηγές από την κατασκευή του υδροηλεκτρικού έργου. ‘Οτι πρόκειται για ένα έργο καταστροφικό για την περιοχή μας και πρέπει όλοι να αντιδράσουμε άμεσα. Η κίνηση ήταν αυθόρμητη και χωρίς καμία κινητοποίηση Όσο περνούν οι μέρες και το θέμα γίνεται ευρέως γνωστό, όλο και περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται την καταστροφή που επέρχεται και ζητούν να συμπεριληφθούν στη λίστα των ονομάτων που αποτελούν την Επιτροπή Αγώνα.
Πότε σας έγινε γνωστή η συγκεκριμένη επένδυση;
Όλα συνέβησαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο όταν μαθεύτηκε ότι στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Αγίου Γεωργίου θα τεθεί το θέμα της γνωμοδότησης για ένα υδροηλεκτρικό έργο, χωρίς να γνωρίζουμε τίποτε άλλο πιο πριν. Εκείνη η συνεδρίαση, που τελικά πραγματοποιήθηκε παρουσία αρκετών συγχωριανών, και όπου φάνηκε από την πρώτη στιγμή η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, είχε ως αποτέλεσμα την ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση για το έργο.
Αφού το Τοπικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα αρνητικά γιατί προχωρήσατε στην σύσταση της Επιτροπής Αγώνα;
Γιατί ανησυχούμε ότι η γνώμη της τοπικής κοινωνίας δεν θα ληφθεί υπόψη από τους φορείς που αργότερα θα κληθούν να εγκρίνουν την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Και η ανησυχία μας δεν είναι αδικαιολόγητη. Ήδη, το πρώτο βήμα έχει γίνει. Το έργο έχει λάβει έγκριση από την «Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας» και κανείς δεν μπορούσε να μας εξασφαλίσει ότι δεν θα προχωρήσουν και τα επόμενα βήματα της διαδικασίας έως την αδειοδότηση αυτού του έργου- εκτρώματος.
Ποιες ήταν έως τώρα οι ενέργειές σας;
Προέχει η ενημέρωση όλων των αρμόδιων φορέων που εμπλέκονται στο θέμα. Απευθυνθήκαμε με επιστολή στην Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, σε όλους τους Δήμους των νομών Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας που υδροδοτούνται από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου, στους Συνδέσμους Ύδρευσης, τις ΔΕΥΑ και τις Υπηρεσίες Ύδρευσης. Είμαστε σε επικοινωνία με τις δημόσιες υπηρεσίες της Αρχαιολογίας, του ΙΓΜΕ, του Δασαρχείου και καλούμε όλους να γνωμοδοτήσουν.
Οι επίσημοι φορείς οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους αν φτάσουμε στην τραγική κατάληξη της ανεπανόρθωτης βλάβης του μοναδικού σημείου υδροδότησης τριών νομών.
Τί προτίθεστε να κάνετε στο εξής;
Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για την ακύρωση αυτών των εγκληματικών σχεδίων. Είμαστε σε αναμονή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίο Ζηρού, που συνεδριάζει επί της γνωμοδότησης του έργου την Τετάρτη 21/4/2021. Θεωρούμε δεδομένο, ότι ο Δήμος Ζηρού θα είναι αυτός που θα πρωτοστατήσει στην προσπάθεια αποτροπής της κατασκευής αυτού του έργου. Το ίδιο θα πράξουν και όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι.
Από εκεί και πέρα, δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα, εάν δεν καταθέσουν όλες οι υπηρεσίες την επιστημονική τους γνωμοδότηση, στο αντικείμενό τους η κάθε μία, όπως η Αρχαιολογία, το ΙΓΜΕ, το Δασαρχείο, η Δ/νση Υδάτων Ηπείρου κ.α.
Τί έχετε να πείτε απευθυνόμενοι στους απλούς πολίτες;
Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών. Το θέμα δεν είναι τοπικιστικό, δεν αφορά μόνο τους Αγιωργίτες. Το θέμα μας αφορά όλους. Ο υδροφόρος ορίζοντας και το υπόγειο σύστημα υδροδότησης των πηγών του Αγίου Γεωργίου κινδυνεύουν με καταστροφή, λόγω των επικείμενων σφοδρών εργασιών που περιλαμβάνουν ανατινάξεις για την κατασκευή τούνελ και εκσκαφές εις βάθους. Εμείς, μαζί με τους επιστήμονες κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς νερό οι πολίτες των νομών Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας, απλά επειδή κάποιοι ξένοι επενδυτές επέλεξαν τον τόπο μας για τις επενδύσεις τους, αδιαφορώντας για τις ολέθριες συνέπειες.
Φορείς και πολίτες πρέπει να αντιδράσουμε σθεναρά για να διασώσουμε το ύψιστο αγαθό που μας προσφέρει η φύση, το νερό. Διαφορετικά, εν έτη 2021, θα βρεθούμε από τη μια στιγμή στην άλλη σε συνθήκες τριτοκοσμικές.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα