24.8 C
Arta
18 Μαΐου 2024

Πληρώνονται εντός της Μ. Εβδομάδας οι συνδεδεμένες ενισχύσεις των αγροτών

Διαβάστε επίσης

Η τελευταία χαλαζόπτωση που έπληξε την προηγούμενη Δευτέρα τις καλλιέργειες στην περιοχή Ρόκκα- Καλαμιά, ήταν μια ακόμη περίπτωση που προστέθηκε στην ατζέντα των αγροτικών θεμάτων της Άρτας. Παρά το γεγονός ότι δεν έπληξε μεγάλη περιοχή, φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή καθώς έπληξε την ανθοφορία κυρίως των προϊόντων του ακτινιδίου.
Τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέτζο ενημέρωσε ο υφυπουργός Γιώργος Στύλιος, ο οποίος τον πληροφόρησε ότι πρόκειται να προχωρήσουν άμεσα σε ελέγχους και καταγραφή των ζημιών, καθώς ίδια καιρικά φαινόμενα και χαλαζοπτώσεις αντιμετώπισαν σε όλη την Ελλάδα. Με τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Ηπείρου κ. Χήρα, επικοινώνησε και η Αναστασία Σίμου, θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου για τα αγροτικά θέματα, προκειμένου άμεσα να προχωρήσει ο υπολογισμός της ζημιάς για την αποζημίωση των παραγωγών που επλήγησαν.
Να σημειωθεί ότι άλλα θέματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο της Άρτας είναι το ζήτημα της πληρωμής των ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ των αγροτών και των κτηνοτρόφων, οι οποίοι δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους μέχρι τη 31-03-2021, οπότε και σύμφωνα με πληροφόρηση που έχουμε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός,  κατόπιν συνεργασίας που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, αποφάσισε να δοθεί τρίμηνη παράταση, μέχρι την 30η Ιουνίου 2021.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, εκτός κανονισμών του ΕΛΓΑ, αλλά με βάση τα δεδομένα της μεγάλης φυσικής καταστροφής που υπέστησαν οι παραγωγοί από τους διαδοχικούς και πρωτόγνωρους για τα ελληνικά δεδομένα παγετούς, θα αποζημιωθούν οι αγρότες, ενώ πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη προκειμένου να βρεθούν πόροι για να πληρωθούν το συντομότερο οι παραγωγοί για την απώλεια του εισοδήματός τους, αφού, βεβαίως, προηγουμένως, διαπιστωθεί το μέγεθος των ζημιών, το οποίο θα γίνει εμφανές κατά την καρποφορία.
Μέχρι ώρας, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥπΑΑΤ, έχει κλειδώσει η καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων φυτικής παραγωγής έτους 2020.
Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έπειτα από ενημέρωση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρη Μελά, αναφέρουν πως έχει κλειδώσει για τη Μεγάλη Τετάρτη η πίστωση των συνδεδεμένων σε ρύζι, βιομηχανική ντομάτα, πορτοκάλια χυμοποιήσιμα, σπαράγγια, τεύτλα, Κορινθιακή σταφίδα και κάποιων υπόλοιπων ενιαίας έτους 2020. Βέβαια, δεν αποκλείεται να αρχίσει νωρίτερα η πίστωση, αλλά και να περιλαμβάνει περισσότερα προϊόντα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανάρτηση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινής Αραμπατζή, συνδεδεμένες ενισχύσεις ύψους έως και 30.909.908 ευρώ θα πληρωθούν μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη 28/04/2021.
Αναφορικά με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ζωϊκής παραγωγής, εκτιμάται ότι η πληρωμή θα αρχίσει την τρίτη εβδομάδα του Μαϊου, οπότε οι κτηνοτρόφοι που περιμένουν, θα πρέπει να υπολογίζουν αυτήν την ημερομηνία ως πιθανή.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα