20.8 C
Arta
21 Μαΐου 2024

Στάθης Γιαννούλης: Πρωτογενής Τομέας: Προγράμματα ύψους 3,5 δισ. ευρώ

Διαβάστε επίσης

43 Εκατομμύρια για Δήμους αναμένεται να ανακοινωθούν για Αγροτική οδοποιία.

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, Φορείς αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος  έχουν στην διάθεσή τους πέρα από το ΕΣΠΑ το  «Αντώνης Τρίτσης» και αλλά χρηματοοικονομικά εργαλεία από τα οποία μπορούν να αντλήσουν πόρους.

Τα νέα εργαλεία όπως το Πρόγραμμα ύψους 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα από το οποίο θα πραγματοποιηθούν χιλιάδες έργα σε κάθε γωνία της χώρας και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνδυάζει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις 70 περίπου δισεκατομμυρίων.

Η ορθή χρήση των ανωτέρω κεφαλαίων, θα συντελέσει στην αναθέρμανση της Ελληνικής οικονομίας και την υποστήριξη των επιχειρήσεων με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Όλοι οι Φορείς αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος θα πρέπει να κατανοήσουν  την κατεύθυνση των αλλαγών, να ετοιμαστούν  και να  προσαρμοστούν  εγκαίρως στις νέες συνθήκες, προκειμένου να διεκδικήσουν  πόρους  σε ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον και  δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία.

 Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «τρέχει»  προγράμματα ύψους άνω των 3,5 δις ευρώ με στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, χωρίς σε αυτά να υπολογιστεί το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», το οποίο από μόνο του θα χρηματοδοτήσει άμεσα, έργα 1,6 δις ευρώ.

Προγράμματα που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε πρόκειται να ενεργοποιηθούν άμεσα, ορισμένα εξ αυτών και εντός του μηνός, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στους αγρότες να τα χρησιμοποιήσουν και να περάσουν από το επίπεδο της απλής διαχείρισης και παραγωγής, στο επίπεδο της επιχειρηματικότητας.

 Καθίσταται  σαφές ότι όσες καλές προθέσεις και να υπάρχουν εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, αν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία να χρησιμοποιήσει ο αγρότης, τότε θα μείνουμε σε επίπεδο προθέσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα είπαν στελέχη και όπως δηλώνει και ο Υπουργός κ. Λιβανός, «πολιτική του επιδίωξη είναι μέσω δημιουργίας υποδομών στο χώρο της παραγωγής, να στηρίξει το σύνολο του Αγροτικού κόσμου και ιδιαίτερα τους νέους που θέλουν να μπουν στο αγροτικό επάγγελμα από επιλογή και όχι από ανάγκη».

Τα προγράμματα που τρέχουν ή πρόκειται άμεσα να εξαγγελθούν είναι τα εξής:

1. Νέοι Αγρότες: 420 εκατ. ευρώ

2. Σχέδια Βελτίωσης 180 εκατ. ευρώ

3. Αγροτική Οδοποιία : 43 εκατ. ευρώ

4. Γεωργικοί Σύμβουλοι: 80 εκατ. ευρώ

5. Βιολογική Γεωργία : 490 εκατ. ευρώ

6. Ενίσχυση της ποιότητας στην παραγωγή: 41 εκατ. ευρώ

7. Απονιτροποίηση 150 εκατ. ευρώ

8. Μέτρο 16 Συνεργασία – Καινοτομία 65 εκατ. ευρώ

9. Δάσωση Γεωργικών γαιών με 90 εκατ. ευρώ

10. Ευζωία ζώων με 45 εκατ. ευρώ

11. Αλιευτικά Καταφύγια μέχρι 31-12-2021

12. Μεγάλα Εγγειοβελτιωτικά Έργα με ΣΔΙΤ μέσω του Ολοκληρωμένου Προγράμματος «Ύδωρ 2.0» 1,6 δις ευρώ με προοπτική 25ετίας τα 4,2 δις ευρώ

13. Δημόσια εγγειοβελτιωτικά Έργα μικρά κάτω από 2,2 εκατ. ευρώ συνολικού Π/Υ 40 εκατ. ευρώ

14. ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ύψους 480 εκατ. ευρώ

15. Εργαλείο μικροπιστώσεων (έως 25.000 ευρώ) σε συνεργασία με Αναπτυξιακή Τράπεζα Ελλάδος 21 εκατ. ευρώ

16.ΕΠΑΛΘ: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020  525 εκατ. ευρώ

17. Προγράμματος Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021- 2027, 510 εκατ. ευρώ

18. Πρόσθετοι πόροι εξισωτικής αποζημίωσης για προστασία παραγωγών σε ορεινές, νησιωτικές και μειονεκτικές περιοχές 460 εκατ. ευρώ

19. Ταμείο Αλληλοβοηθείας– Πιλοτική εφαρμογή μέτρου διαχείρισης κινδύνων 9,5 εκατ.  ευρώ

Σημειώνεται ότι τα προγράμματα που αφορούν την αγροτική οδοποιία και τα μικρά αρδευτικά έργα αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα Δεκεμβρίου.

              Γιαννούλης  Ευστάθιος

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα