19.8 C
Arta
27 Απριλίου 2024

Δεν πρότεινε η Περιφέρεια Ηπείρου
τα Ιωάννινα ως βάση ελικοδιάσωσης

Διαβάστε επίσης

Δημοσιεύουμε την απάντηση της Περιφέρειας Ηπείρου σε δημοσίευμα της ΑΠΟΨΗΣ την Τρίτη 15-2-2022. Να θυμίσουμε ότι σε αυτό αναφέραμε: «Δηλαδή με το 70% των Τζουμέρκων στο Νομό Άρτας και τρία καταφύγια, και μόνο το 20% στα Ιωάννινα με ένα καταφύγιο είναι λογικό να γίνεται το κέντρο διάσωσης στην ήδη κορεσμένη πόλη των Ιωαννίνων; Στα Ιωάννινα που η ομίχλη δεν επιτρέπει το οτιδήποτε το χειμώνα κι επιστρέφουν αεροπλάνα από Αθήνα βρήκαν να τοποθετήσουν κέντρο διάσωσης που δε θα μπορεί καν να απογειωθεί ελικόπτερο;»

Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις απόψεις που εκφράζονται με αφορμή την πρωτοβουλία της Πολιτείας να δημιουργήσει βάσεις ορεινής διάσωσης σε περιοχές της χώρας στις οποίες εντοπίζονται τα συχνότερα περιστατικά. (Σχετ. Άποψη Φ. 15ης Φεβρουαρίου 2022- rotan- news 16 Φεβρουαρίου 2022).
Κι όντως η Περιφέρεια Ηπείρου είναι μια από αυτές, καθώς τα τελευταία χρόνια χρειάστηκε η πραγματοποίηση πολλών επιχειρήσεων για ανασύρσεις πεζών ή και οδηγών οχημάτων από δύσβατες περιοχές της Τύμφης, των Τζουμέρκων, του Σουλίου κ.α.
Είναι επίσης γεγονός ότι μετά την τραγική απώλεια του Ερμή Θεοχαρόπουλου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης είχε προτείνει για μια ακόμη φορά την μόνιμη εγκατάσταση ελικοπτέρου διάσωσης στην Ήπειρο. Στη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα, με την προεδρία του Πρωθυπουργού, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα προβλήματα που προκύπτουν καθώς και οι δυνατότητες μίσθωσης ειδικών ελικοπτέρων διάσωσης στο πρότυπο ξένων χωρών. Σημειώνουμε ότι τα ελικόπτερα που σήμερα καλούνται για αυτές τις επιχειρήσεις είναι των Ενόπλων Δυνάμεων που υπόκεινται σε συγκεκριμένους κανονισμούς.
Οι προτάσεις για τις πόλεις – έδρες των ελικοπτέρων διάσωσης που έγιναν από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους ειδικούς- και οι οποίες δεν είναι οι τελικές- είναι απόρροια της συνεκτίμησης των υπηρεσιών εδάφους των διαθέσιμων αερολιμένων/ελικοδρομίων, τις δυνατότητες άμεσης διάθεσης ιατρικού/επιστημονικού προσωπικού (έδρες πανεπιστημιακών νοσοκομείων), τη χωροθέτηση του σταθμού ώστε να βρίσκεται περίπου στο κέντρο της ακτίνας δράσης του, αλλά και τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται εντός αυτής και οι οποίες δεν περιλαμβάνουν μόνο ορειβατικές διαδρομές, αλλά και παραγωγικές δραστηριότητες ή και ακόμη αντιμετώπιση άλλων περιστατικών που μπορεί να υπάρξουν π.χ. από πυρκαγιές κ.α.. Επισημαίνουμε δε ότι το ελικόπτερο διάσωσης που θα διατεθεί στην Ήπειρο θα καλύπτει και νησιά του Βόρειου Ιονίου, αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού μελετηθούν τα συστήματα άλλων χωρών και όχι φυσικά από τις επιθυμίες που εκφράζονται, εύλογες μεν, που μπορεί όμως να μην συμβαδίζουνε με το γενικό πλαίσιο που ετοιμάζεται για όλη την Ελλάδα και όχι μόνο για την Ήπειρο.
Όπως γίνεται αντιληπτό δεν υπάρχει κάποιο σκοτεινό σχέδιο για να ευνοηθούν τα Γιάννενα και να αδικηθεί η Άρτα, ούτε μπορεί και σε αυτό το ζήτημα να επιχειρείται να συντηρηθεί ένας διχαστικός τοπικισμός. Όσο για τους χαρακτηρισμούς σε βάρος του Περιφερειάρχη (στο rotan-news) θεωρούμε ότι αυτοί χαρακτηρίζουν όσους τους χρησιμοποιούν.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα