18.8 C
Arta
8 Μαΐου 2024

Η επίσκεψη του υφυπουργού Παιδείας κ. ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΥΡΙΓΟΥ έβαλε τα πράγματα στα σειρά τους.

Διαβάστε επίσης

-Ο Πανεπιστημιακός χάρτης της χώρας θα κρίνει το μέλλον των σχολών

-Στο CAMPUS των Κωστακιών όλα τα Τμήματα της Άρτας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

-Σχημάτισε πολύ καλή εικόνα για την δουλειά που γίνεται στις σχολές της Άρτας

Αποκλιμακώθηκε σε μεγάλο βαθμό η ένταση των προηγουμένων ημερών, αναφορικά με το ζήτημα των τμημάτων της Άρτας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς η επίσκεψη του Υφ. Παιδείας, αρμόδιου για τα θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Άγγελου Συρίγου, έπειτα από πρόσκληση του Υφ. ΑΑΤ και βουλευτή Άρτας κ. Γιώργου Στύλιου, στο campus της Άρτας, είχε ως αποτέλεσμα να διευκρινιστούν μια σωρεία από ζητήματα, όπως η παραμονή των τμημάτων και τα κτιριακά προβλήματα.

Ο κ. Συρίγος επισκέφθηκε το campus των Κωστακιών, όπου είχε συνάντηση με τον πρύτανη και το Διδακτικό Προσωπικό των τριών τμημάτων και είχε επαφές και με αυτοδιοικητικούς παράγοντες, όπου επεσήμανε ότι η αξιολόγηση των σχολών θα γίνει από την Εθνική Επιτροπή για την Ανώτατη Εκπαίδευση και το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε έναν νέο Ακαδημαϊκό χάρτη, όπου θα συνυπολογιστούν τα κριτήρια κάθε τμήματος και οι ανάγκες της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση δεν άφησε κάποια αιχμή για οποιαδήποτε κατάργηση τμήματος ή σχολής.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ. Συρίγος ανέφερε, μεταξύ άλλων τα εξής:

Συναντήθηκα με τους αυτοδιοικητικούς αιρετούς, παρουσία και του υφυπουργού κ. Γιώργου Στύλιου, συζητήσαμε για θέματα του πανεπιστημίου, είπαμε κάποια πράγματα… Δεν τέθηκε ζήτημα για την μεταφορά του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής από την Πρέβεζα στην Άρτα, παρά μόνο από τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας, ο οποίος όμως δεν ήθελε να μονοπωλήσει, επειδή είμαστε στην Άρτα και τον ευχαριστώ γι’αυτό. Επ’αυτού είχα τοποθετηθεί στην Βουλή και αυτό που είχα πει ισχύει και για τα τμήματα της Άρτας. Και για όλη την Ελλάδα. 31 Μαρτίου περιμένουμε τις προτάσεις των πανεπιστημίων, για το πως θα είναι ο Πανεπιστημιακός χάρτης της χώρας. Οι προτάσεις των πανεπιστημίων θα τεθούν ενόψει μιας ανεξάρτητης αρχής, της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Εαν εγώ τοποθετηθώ και πω, καλώς είναι αυτό το τμήμα ή κακώς είναι αυτό το τμήμα, ακυρώνω όλη αυτή την διαδικασία, γιατί το ζητάμε από τα Πανεπιστήμια, γιατί ζητάμε την γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής αν είναι εγώ να πω την άποψή μου. Εγώ απλώς ανταποκρίθηκα στο αίτημα του κ. Στύλιου, ο οποίος μου λέει, ασχέτως των προτάσεων των πανεπιστημίων, έλα να δεις στην Άρτα τι γίνεται, επειδή βρισκόμουνα και έχω ομιλία στην ευρύτερη περιοχή, οπότε εκμεταλλεύτηκα την ευκαιρία και ήρθα να επισκεφθώ εδώ το Πανεπιστήμιο και να εχω άποψη. Αλλά ό,τιδήποτε άλλο πω, ακυρώνει όλη την διαδικασία και δεν είναι σωστό, επειδή ένα από τα προβλήματα που έχουμε στην Ελλάδα είναι ότι έχουμε θεσμούς και τους ακυρώνουμε στην πράξη.

Η Εθνική Αρχή για την ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από Πανεπιστημιακούς Έλληνες, που είναι στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, έχουν πολύ καλή γνώση της χώρας και μπορούν να δουν και συνολικά τι γίνεται. Να δουνε δηλαδή π.χ. πόσα Πολυτεχνικά τμήματα έχει η χώρα και πόση ανάγκη από μηχανικούς έχει η χώρα, πόσα τμήματα φιλολόγων έχει η χώρα και πόσους φιλολόγους έχει η χώρα, πόσους δασκάλους έχει η χώρα, πόσους δασκάλους έχει ανάγκη η χώρα… Αυτά είναι πράγματα όμως που εγώ δεν μπορώ να τα πω. Θα τα πουν άνθρωποι βάσει επιστημονικών κριτηρίων και βάσει αυτών θα κρίνουν. Θα φτιάξουμε το νέο Ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Θα γίνει το πρώτο βήμα, αυτό γίνεται πάντα σε βάθος χρόνου, δεν είναι κάτι που το κάνεις από τη μια μέρα στην άλλη και με βάση την προοπτική της χώρας. Π.χ. υπάρχει ανάγκη για τμήματα πληροφορικής. Αυτή την στιγμή οι απόφοιτοι των τμημάτων πληροφορικής δεν  βρίσκουν δουλειά, αντιθέτως οι απόφοιτοι των τμημάτων που κατευθύνονται προς τα σχολεία, για δέκα χρόνια, δεν είχε γίνει ούτε μια πρόσληψη. Βλέπουμε λοιπόν μια δυσαναλογία και πρέπει όλα αυτά να τα προβλέψουμε. Δεν θέλουμε ανθρώπους που απλώς έχουν ένα πτυχίο. Στο Πανεπιστήμιο μπαίνεις με σκοπό να κοιτάξεις ποιο είναι το επαγγελματικό σου μέλλον. Για τη γνώση είναι το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ: Δείξαμε την καλή δουλειά που γίνεται στην Άρτα

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο ΥφΑΑΤ και βουλευτής Άρτας της ΝΔ κ. Γιώργος Στύλιος, ο οποίος αναφέρθηκε ότι ο υφυπουργός Παιδείας, σχημάτισε ιδίοις όμμασι μια πολύ θετική εικόνα για τα τμήματα της Άρτας,καθώς συνομίλησε με τα μέλη ΔΕΠ, τους εκπαιδευτικούς, τους Ακαδημαϊκούς και τους φοιτητές όλων των τμημάτων και είχε την δυνατότητα να διαπιστώσει την καλή δουλειά που γίνεται.

Ο κ. Στύλιος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Είναι τιμή και χαρά ότι σήμερα έχουμε μαζί μας στην Άρτα τον Ακαδημαϊκό, βουλευτή, Υφυπουργό Παιδείας αρμόδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τον φίλο Άγγελο Συρίγο. είχαμε την δυνατότητα, να επισκεφθούμε το campus των τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα, ο υπουργός είδε ο ίδιος δια ζώσης, τις υποδομές, που υπάρχουν εδώ, συνομίλησε με τα μέλη ΔΕΠ, με τους εκπαιδευτικούς, με τους Ακαδημαϊκούς και των τριών τμημάτων. Έχουμε 18 μόνιμους καθηγητές στο τμήμα Γεωπονίας, 15 στο τμήμα Πληροφορικής, 12 στο τμήμα Μουσικής, οι 10 από αυτούς έχουν προσληφθεί, έχουν διοριστεί, έχουν αναλάβει δουλειά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με την κυβέρνηση τη δική μας της ΝΔ, μετά το 2019. Είχε ακόμη την δυνατότητα να δει τους φοιτητές, αλλά να του παρουσιάσουν και τα έργαστήρια, τους χώρους, όπου γίνεται η δουλειά για να εκπαιδευτούν οι επαγγελματίες του αύριο και πιστεύω ότι έχει μια πολύ θετική και πολύ καλή εικόνα για την καλή δουλειά και σωστή δουλειά, που γίνεται στην περιοχή μας και είναι ένα λόγος και άλλοι φοιτητές να έρθουν να φοιτήσουν, εδώ στην Άρτα στα δικά μας τα τμήματα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΑΘΑΣ: Προτείνουμε πενταετή περίοδο χάριτος για τη Γεωπονική

Από τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Άρτας ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ψαθάς στην επικοινωνία του με τον κ. Συρίγο, πρότεινε πενταετή περίοδο χάριτος για το τμήμα της Γεωπονικής της Άρτας και ζήτησε την σύνδεση των σχολών αυτών με τον πρωτογενή τομέα, με μια μορφή περιφερειακής αποκέντρωσης. Ο κ. Ψαθάς αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα με την κτιριακή υποδομή του τμήματος Μουσικών Σπουδών και ζήτησε την παρέμβασή του στην Πρυτανεία.

Ο κ. Ψαθάς δήλωσε σχετικά:

Θέλω να πιστεύω ότι είχαμε μια παραγοντική συνάντηση σήμερα με τον υφυπουργό Παιδείας, υπεύθυνο για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην χώρα μας. Του μεταφέραμε την αγωνία μας και βασικά την ανησυχία και την δική μας και γενικότερα του λαού της Άρτας σχετικά με το μέλλον των τμημάτων που εδρεύουν στην Άρτα. Βασικά, επικεντρώθηκα σε δυο κριτήρια που πρέπει να λάβει υπόψη της η Εθνική Επιτροπή, αλλά πολύ περισσότερο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και συνδέονται με μια περίοδο χάριτος, που πρέπει να δοθεί στα νέα πανεπιστημιακά τμήματα τα οποία σε ένα βράδυ έγιναν από ΤΕΙ σε ΑΕΙ, άρα προτείνω μια πενταετή περίοδο χάριτος, γιατί είναι αυτονόητο, ότι δεν μπορεί να συγκριθεί ένα πρώην ΤΕΙ με τη Γεωπονική των Αθηνών, και το δεύτερο θέλαμε να του δώσουμε το στίγμα μας, το Αυτοδιοικητικό, ότι πρέπει να υπάρξει μια περιφερειακή αποκέντρωση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όλης της χώρας. Δεν είναι δυνατόν παραγωγικοί νομοί, να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, που προσφέρουν στον εθνικό πρωτογενή τομέα, να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε σπουδές που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα. Δεν είναι δυνατόν πάντα, η Γεωπονική να στεγάζεται στο κλεινόν άστυ και τις μεγάλες πόλεις. Άρα χρειαζόμαστε μια περιφερειακή πολιτική, μια νέα πανεπιστημιακή αποκέντρωση. Αυτά είναι τα δυο ζητήματα, που έθεσα στον υπουργό. Επίσης ένα τρίτο που ζήτησα την συμβολή του και την συνδρομή του είναι με το πρόβλημα που υπάρχει στην Άρτα σχετικά με την κτιριακή υποδομή του τμήματος Μουσικών Σπουδών . Του ζήτησα την βοήθεια και την κομψή παρέμβασή του, στην Πρυτανεία για να βρεθεί αυτό το πρόβλημα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Έχουμε αγωνία για τα τμήματα, είναι σημαντικό ότι οι εγκαταστάσεις τους θα πρέπει να γίνουν στο campus των Κωστακιών.

Από τους αυτοδιοικητικούς της Άρτας και ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, μετέφερε την αγωνία της τοπικής κοινωνίας έτσι ώστε τα τρία τμήματα της Άρτας να παραμείνουν στην πόλη μας και να ενδυναμωθούν, εξέφρασε την δυνατότητα συνεργασίας με τις σχολές, με την χρήση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου έτσι ώστε να τρέξουν τα απαραίτητα προγράμματα για την χρηματοδότηση των κτιρίων. Ανέφερε ότι είναι θετικό το μήνυμα ότι οι σχολές της Άρτας θα πρέπει να στεγαστούν εντός του campus και επανέλαβε τις προτάσεις του στρατηγικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου για νέες σχολές στην Άρτα.

Ο κ. Τσιρογιάννης ανέφερε μεταξύ άλλων:

Καταρχήν ευχαριστούμε τον Υφυπουργό κ. Συρίγο, που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας να έρθει σήμερα στο Δημαρχείο, να κάνουμε μια κουβέντα, παρουσία κι άλλων φορέων αυτοδιοικητικών, αντιπεριφερειακών και αντιδημάρχων. Είναι κάτι που μας απασχολεί ως τοπική κοινωνία και  εκφράσαμε την αγωνία μας και την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας, που τι θέλουμε, θέλουμε και αυτό ζητήσαμε, τα τρία τμήματα της Άρτας να παραμείνουν στην Άρτα, να ενδυναμωθούν, να αναπτυχθούν και αντίστοιχα και οι υποδομές τους, έτσι ώστε να μπορούν να γίνεται σωστά η εκπαιδευτική διαδικασία και αναλόγως να προσελκύει το ενδιαφέρον φοιτητών. Άρα αυτά είναι ζητήματα τα οποία, όπως μας είπε και εκείνος, είναι μέσα από το Πανεπιστήμιο, την Πρυτανεία. Ξέρετε πολύ καλά ότι το Πανεπιστήμιο είναι Αυτοδιοίκητο, έχει τα δικά του όργανα, το Υπουργείο Παιδείας αυτό που κάνει, είναι να μεριμνά, για να βγάζει τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα προγράμματα, τα οποία όπως κι εμείς ως Δήμοι, έτσι και τα πανεπιστήμια υποβάλλουν τις προτάσεις τους αντίστοιχα, τις ώριμες προτάσεις και παίρνουνε τα χρήματα για να κάνουν τις υποδομές. Αυτό που διατυπώθηκε από τον κ. Υφυπουργό ήταν ότι όλες οι εγκαταστάσεις των τμημάτων της Άρτας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πρέπει να γίνουν στο campus των Κωστακιών. Άρα εκεί  θα πρέπει τα κτίρια τα υπάρχοντα, ο πρύτανης με τους Κοσμήτορες να τα αναδιατάξουν με τέτοιον τρόπο, ώστε να χωράνε όλοι, αυτό είναι δικό τους θέμα, είναι κάτι εσωτερικό… Οι προτάσεις πολλές, αυτές που ακούμε είναι γιατί να μην είναι στο πρώην τμήμα Ανθοκομίας, το τμήμα Μουσικών Σπουδών, είναι κάτι που το ζητάει και το Μουσικών Σπουδών, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι δικό τους μέλημα να το κάνουν, αλλά πέρα απ’αυτό μπορούν εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου να φτιάξουν και άλλα κτίρια, όπως γίνεται με μελέτες και εμείς είμαστε στη διάθεση του Πανεπιστημίου, με τις τεχνικές μας υπηρεσίες, να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση να ωριμάσουμε φακέλους, έτσι ώστε  να κλείσουν την χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και από κει και πέρα εφόσον οι σχολές οι τρεις στην Άρτα, παραμείνουν ενδυναμωθούν και αναπτυχθούν, κι όταν θα μπει το ζήτημα για νέες σχολές, εκεί εμείς λέμε ότι θέλουμε να δημιουργηθεί στη Άρτα, η Σχολή Τροφίμων και Επιστήμης της Διατροφής, αλλά και το Τμήμα Κτηνιατρικής, γιατί νομίζω συνάδει με τη Γεωπονία, να είναι στην ίδια σχολή, γιατί η Άρτα είναι ένας νομός που ο πρωτογενής τομέας έχει πολύ καλές επιχειρήσεις και γίνεται πραγματικά και εξαιρετική δουλειά και μέσα στα πανεπιστήμια. Και όλα αυτά τα λέω γιατί αυτά, έχουν διατυπωθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για μας Ηπείρου, και εκεί αυτές οι διατυπώσεις που έχουν γίνει και οι ανάγκες από τη Σύγκλητο και την Πρυτανεία, θα πρέπει να ωριμάσουν και να γίνουν. Εμείς ως τοπική κοινωνία αγωνιούμε και ανησυχούμε, θέλουμε ενδυναμωμένα τμήματα, θέλουμε φοιτητές στην πόλη μας και από κει και πέρα, οφείλει το Πανεπιστήμιο, οφείλει το Υπουργείο Παιδείας, να κάνουν τις σωστές ενέργειες που απαιτούνται για να μπορέσουν να κάνουν αυτά τα τμήματα ελκυστικά. Δεν είναι δουλειά του Υπουργείου Παιδείας μόνο να παρατηρεί δείκτες, πόσους φοιτητές έχει ή τι γίνεται, θα πρέπει από την στιγμή που είναι στη δική του δικαιοδοσία να κάνει τέτοιες ενέργειες ή τέτοια νομοθετήματα, έτσι ώστε να τα κάνει τα τμήματα αυτά ελκυστικά. Αυτό είπαμε στον κ. Υφυπουργό, εκείνος βέβαια σύμφωνα με την διαδικασία που ισχύει, είναι ότι περιμένει μέχρι 31-3 τις προτάσεις από το πανεπιστήμιο και από εκεί και πέρα υπάρχει μια επιτροπή η οποία αξιολογεί και να δούμε τι μέλλει γενέσθαι.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα