19.8 C
Arta
29 Μαρτίου 2024

Φαινόμενα έντονης δυσοσμίας στην Άρτα με συμπτώματα στους αρτινούς

Διαβάστε επίσης

Άγνωστη η πηγή της

Το μεγάλο πρόβλημα της δυσοσμίας που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή της Άρτας, προβλημάτισε ιδιαιτέρως τους κατοίκους της, καθώς σε μεγάλες περιπτώσεις η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί ήταν αφόρητη.
Συγκεκριμένα, η μυρωδιά στην ατμόσφαιρα ήταν τόσο έντονη, που πολλοί συμπολίτες μας, αναγκάζονταν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις έμοιαζε με την οσμή της αποχέτευσης.
Οι εξηγήσεις που προσπάθησαν πολλοί να δώσουν ήταν ανεπαρκείς: άλλοι αναφέρουν ότι λόγω της αύξησης της τιμής των λιπασμάτων, εξαιτίας της κρίσης της ενέργειας και του πολέμου στην Ουκρανία, πολλοί αγρότες και παραγωγοί, χρησιμοποιούν τα περιττώματα των πτηνών από τα πτηνοτροφεία της περιοχής (η γνωστή σε όλους μας κοτσιλιά), προκειμένου με αυτήν να λιπάνουν τα κτήματά τους.
Άλλοι αναφέρουν ότι η έντονη αίσθηση της μυρωδιάς του βόθρου οφείλεται σε βιολογικούς σταθμούς της περιοχής, οι οποίοι εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα οσμές.
Οι εξηγήσεις αυτές, όσο και λογικοφανείς και αν είναι σε κάθε περίπτωση δεν είναι ικανοποιητικές, καθώς εδώ και πολλά χρόνια οι αγρότες της περιοχής μας, χρησιμοποιούν τα περιττώματα των πτηνοτροφείων για να λιπάνουν, όπως επίσης και οι βιολογικοί καθαρισμοί λειτουργούν πολλά χρόνια χωρίς πρόβλημα.
Είναι βέβαιο ότι οι νοτιάδες των ημερών, σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη, η οποία μας βομβάρδισε για αρκετές ημέρες έδωσαν μια δυσάρεστη νότα στο περιβάλλον της περιοχής και την ατμόσφαιρά μας, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εκτός από τα αισθητικά και αναπνευστικά προβλήματα, σε τέτοιο βαθμό ώστε πολλοί ενήλικες και ανήλικοι να αποφεύγουν να βγουν από το σπίτι, ιδίως τις ώρες μετά το μεσημέρι, όπου το φαινόμενο της δυσοσμίας κορυφωνόταν.
Δεν γνωρίζουμε αν οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της Άρτας έχουν κάνει κάποια έρευνα αναφορικά με την πηγή του προβλήματος, έτσι ώστε να υπάρξει μια υπεύθυνη και άμεση ενημέρωση στον πληθυσμό της Άρτας, σε κάθε περίπτωση δε, σε αντίστοιχες υποθέσεις σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να εστιάσουν τις πηγές των δυσοσμιών, που είναι και περιβαλλοντική υποβάθμιση, δημιουργούν «παρατηρητήρια οσμών», όπου καταγράφονται οι παρατηρήσεις των πολιτών και στην συνέχεια, βάσει των δεδομένων που συγκεντρώνονται, γίνεται επιστημονική επεξεργασία των δεδομένων με σύνδεση με τον τοπικό μετεωρολογικό σταθμό.
Σύμφωνα πάντως με τους συμπολίτες μας, οι οποίοι παραπονέθηκαν για την δυσοσμία, ανέφεραν εκτός από την ένταση της μυρωδιάς και συμπτώματα όπως συμπτώματα στους ίδιους ή στους οικείους τους, όπως τσούξιμο στο λαιμό, δύσπνοια, μπούκωμα στη μύτη, βήχα, τσούξιμο στα μάτια ή συνάχι, πόνο στο στήθος, γεγονός το οποίο αποτελεί και θέμα δημόσιας υγείας.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα