13.8 C
Arta
26 Απριλίου 2024

Ο ήρωας της Επαναστάσεως του 1821 Γεώργιος Καραϊσκάκης, είναι γέννημα της Σκουληκαριάς Άρτας ή του Μαυροματίου Καρδίτσας;

Διαβάστε επίσης

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΣΚΟΥΦΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΗ- ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ

Αξιότιμη Κυρία Ευθυμίου

Οι φιλίστορες Αρτινοί ανυπομονούν να σας δουν στην αίθουσα του συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» για να ακούσουν την άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία σας με θέμα: «Αντέχοντας μέσα στον χρόνο: Ο Ελληνισμός στο 1821 και στη διαχρονία». Η επιστημονική αυθεντία σας, άλλωστε, είναι αδιαφιλονίκητη και ευρύτερα αποδεκτή, και δεν είναι υπερβολή αν πω ότι η έκφρασή της πραγματικά γοητεύει πολύ πέρα από τα όρια της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας. Αλλά μήπως αυτό δεν είναι δίκαιο, και θα πρόσθετα συναρπαστικό για τον φιλίστορα Αρτινό πολίτη που, τύχη αγαθή, μεθαύριο Σάββατο 14/05/2022 θα μπορέσει να είναι πνευματικός συνδαιτυμόνας, με μία από τις πλέον εγκυρότερες ερευνητικές μορφές της νεότερης ιστορίας της πατρίδας μας;.
.Εξ’ άλλου, ο απλός, ο εξαιρετικά κατανοητός και κυρίως ο μυσταγωγικός τρόπος με τον οποίο μεταλαμπαδεύετε τη βαθιά ιστορική σας γνώση, είναι πραγματικά μοναδικός και πολυσυζητημένος. Είναι, επομένως αυτός, ένας ακόμη λόγος, ώστε η παρουσία σας στην ιστορική Άρτα να αποτελέσει ένα εξαιρετικό πολιτισμικό γεγονός. Για το οποίο, σας διαβεβαιώνω, ότι οι φιλίστορες συμπατριώτες μου , αισθάνονται ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί λίγες μέρες αφότου γράφονται οι γραμμές αυτές θα έχουν την τιμή και τη χαρά να σας έχουν κοντά τους. Οι οποίοι, ωστόσο, είναι έτοιμοι να συγχαρούν τον Μουσικό-φιλολογικό Σύλλογο Άρτας «Σκουφάς» και το φροντιστήριο ΜΕ «Αστρολάβος» , για την πρωτοβουλία να διοργανώσουν στην Άρτα αυτή τν ωραία εκδήλωση.

Αξιότιμη Κυρία Ευθυμίου

Είναι αλήθεια ότι από μια πλευρά, άχαρις είναι ο ρόλος του δημοσιογράφου, όταν με τη γραφίδα του επιχειρεί να προκαλέσει την ανασκευή «κατεστημένων» ιστορικών ανακριβειών, που μόνο η πολιτική σκοπιμότητα και μια κακώς εννοούμενη τοπικιστικού χαρακτήρα ιδιωφέλεια μπορεί να τις δικαιολογήσει. Αλλά αισθήματα πικρίας και βαθιάς απογοήτευσης τον διακατέχουν όταν η επικαιρότητα καταγράφει εικόνες, που πολλοί προβληματισμένοι Έλληνες δεν θέλουν να βλέπουν Εμείς οι Αρτινοί ωστόσο αισθανόμαστε οργή και αγανάκτηση, όταν οι εν πολλοίς ανορθόδοξες και διαχρονικά εξελισσόμενες προσπάθειες των ιθυνόντων γειτονικού νομού, έχουν καταφέρει να «ξαναγραφεί» η ιστορία του τόπου γέννησης του μεγάλου Καραϊσκάκη.

Αξιότιμη Κυρία Ευθυμίου

Οι γραμμές που πρόκειται να παρατεθούν, έχουν τεράστια και πολύπλευρη σημασία για τον καθορισμό του τόπου γέννησης του ήρωα της Επαναστάσεως του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη. Και τούτο γιατί με ισχυρή και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, όχι μόνο ακυρώνουν μία από τις φοβερότερες παραχαράξεις στο χώρο της ιστορίας του 21- αυτόχρημα αναιρετική της ιστορικής επιστήμης- αλλά και θέτουν ζήτημα αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας. Τη στρέβλωση της οποίας όμως, δυστυχώς, έχει νομιμοποιήσει η πολιτική σκοπιμότητα. και υιοθετήσει αβασάνιστα η πλειονότητα της πολιτειακής, πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας του τόπου.
Ειδικότερα, μιλάμε για μια ομάδα «νέο-ερευνητών», θα τους αποκαλούσε κανείς κατ’ επίφαση ερευνητές, η οποία προκειμένου να οριοθετήσει ιστορικά κατά το ωφελιμιστικό δοκούν τον τόπο γεννήσεως του Αρχιστράτηγου της Ρούμελης Γεωρ. Καραϊσκάκη, από πολλού χρόνου εργάστηκε και εξακολουθεί να εργάζεται, εμμονικά, προσπερνώντας, είτε στρεβλώνοντας κρίσιμα συνθετικά της ιστορικής αλήθειας ντοκουμέντα, προκειμένου να οριοθετήσει ιστορικά ως τόπο γεννήσεως του Αρχιστράτηγου της Ρούμελης Γεωρ. Καραϊσκάκη το Μαυρομάτι νομού Καρδίτσας. Και το κακό είναι ότι το έκανε, και το κάνει, όχι μόνο απορρίπτοντας εκ προοιμίου την «άλλη», την αληθινή άποψη, που τεκμηριωμένα καταδεικνύει την Σκουληκαριά Άρτας ως γενέτειρα του ήρωα, αλλά και ρίχνοντάς την στο έρεβος της λήθης.
Και είναι, δυστυχώς, τόσο επίμονες, διαχρονικές και εν πολλοίς ανορθόδοξες οι προσπάθειες των ανωτέρω «νέο-ερευνητών» και των ιθυνόντων της γειτονικής Καρδίτσας, για να «ξαναγραφεί» η ιστορία του τόπου γέννησης του μεγάλου Καραϊσκάκη, ώστε ως αυτουργοί πλέον, να μη μπορούν να αποκρύψουν την ντροπή, για το πως μια «ιστορική ανακρίβεια», ως ευρύτερα δημοσιοποιημένη δήθεν αναιρετική της ιστορικής επιστήμης άποψη, μπορεί με τόση ευκολία να μετεξελίσσεται σε «θέσφατο» ιστορικό ντοκουμέντο.
Αλλά αν η αντίκρουση της προμνησθείσας ιστορικής ανακρίβειας, οφείλει να διαλαμβάνει τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, που θα αίρει κατεστημένες αναλήθειες περί το ιστορούμενο ζήτημα, θα αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια, και παράλληλα θα πρέπει να μηνυματοδοτεί τον τερματισμό του «στρουθοκαμηλισμού» των ιθυνόντων της Ελληνικής Πολιτείας, -και προεχόντως των ερευνητών, αρνητών της ιστορικής πραγματικότητας- τότε είναι αναπόφευκτο οι γραμμές που θα συναποτελέσουν την επίμαχη αντίκρουση να αθροίζονται περισσότερες από όσες η κανονικότητα ενός δημοσιογραφικού κειμένου επιβάλλει. Για αυτό άλλωστε ο γράφων, δεσμεύεται σε σύντομο χρόνο, να σας εγχειρίσει ένα ειδικό έντυπο όπου θα παρατίθεται αναλυτικά η όλη σχετική αντί-επιχειρηματολογία.

Αξιότιμη Κυρία Ευθυμίου

Για κάποιους Έλληνες, ίσως να μην έχει και τόση σημασία αν ο Γεωρ Καραϊσκάκης γεννήθηκε στη Σκουληκαριά ν. Άρτας ή στο Μαυρομάτι της γειτονικής Καρδίτσας.. Και είναι πιθανόν πολύ περισσότεροι συν-έλληνες να έσπευδαν να συνταχθούν με την εκδοχή του δεύτερου σκέλους της πιο πάνω διάζευξης αν δεν υπήρχε μία σωρεία φοβερών ιστορικών ντοκουμέντων, όπως συνηθίζει να αποκαλεί τα διαλαμβανόμενα στο προμνησθέν ειδικό έντυπο. Δεν παύει, ωστόσο να ισοδυναμεί με αναιρετικό της ιστορικής αλήθειας προηγούμενο, κάτι το γενικότερα ανεπίτρεπτο, τουλάχιστον για τους σκεπτόμενους Έλληνες και σφόδρα ενοχλητικό, ειδικότερα για τους πολίτες της Άρτας.
Εξ’ άλλου τα δύο πιο κάτω όλως ενδεικτικά ντοκουμέντα μάλλον καταδεικνύουν του πιο πάνω λόγου το αληθές.
Ότι την 30 ην Ιανουαρίου 1854, παραμονή της μεγάλης επίθεσης των Ελλήνων επαναστατών για την απελευθέρωση της Άρτας, ο γιος του ήρωα Σπύρος, ως επί κεφαλής των επίλεκτων παλληκαριών-επαναστατών του Ραδοβιζίου, των Τζουμέρκων, του Σουλίου, του Βάλτου και Ξηρομέρου εξέδωσε προκήρυξη στην οποία έγραφε: « Αποθνήσκων ο πατήρ μου «έκραζεν λυτρούται» τας Αθήνας, αφείς δε ως μόνο κληροδότημα εις εμέ την μάχαιραν αυτού εξέπνευσεν. Λαβών το κληροδότημα του πατρός και τας μεν Αθήνας ευρών ελευθέρας, ΤΗΝ ΓΗΝ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΔΟΥΛΗΝ ΕΔΡΑΜΟΝ ΠΡΟΣ ΥΜΑΣ, ΛΑΕ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ[…]. Εκ του περί την Άρταν Γενικού Ελληνικού Στρατοπέδου 30 Ιανουαρίου 1854. Ο αδελφός Πατριώτης. ΣΠ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ».
Ότι το επίγραμμα που οι συμπολεμιστές του χάραξαν στον τάφο του στη Σαλαμίνα, όπου αναφέρονταν:«ο Γεωρ. Καραϊσκάκης Γεννηθής Εν Άρτη και διαπρέψας εις πολλάς μάχας έπεσεν ενδόξως εν τη Ακροπόλει των Αθηνών την 22 α Απριλίου 1827», ( σ. σ, ίδετε Χρ. Περαιβού: «Απομνημονεύματα Πολεμικά» Επιμ Γ. Πρωτοψάλτη, σ.σ229, Δ .Αινιάνος: «Απομνημονεύματα», Επιμ Γ. Πρωτοψάλτη σ.σ, 138 και Ν. Ντασαγιάννη: «ο τόπος γεννήσεως του Γεωργίου Καραϊσκάκη» περιοδικό «Σκουφάς» Άρτα 1971, ΤΔ, Σ.Σ 593-596).
• Ότι αντίθετοι με τους ισχυρισμούς ,περί ΤΗΣ ΜΗ ΑΡΤΙΝΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ του Καραϊσκάκη», βρέθηκαν οι πρώτοι «βιογράφοι» του, όπως: ο γραμματέας του Γαζής, ο συμπολεμιστής του στη μάχη της Άρτας και ιστορικός στρατηγός Γιάννης Μακρυγιάννης ο επίσης συμπολεμιστής του Δ. Αινιάν, ο Εθνικός μας ιστορικός Κων. Παπαρηγόπουλος, ο Γάλλος φιλέλληνας ιστορικός και Πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αυλή του Αλή Πασά, Φ. Πουκεβίλ, ο Γερμανός ιστορικός Μ. Μπάρθολντι, ο Γάλλος ιστορικός Αύγουστος Φαμπέρ, ο Ν. Κασομύλης, ο Λ. Κουτσονίκας , ο Γ. Τσαγρής, ο Λ. Μάλαμας ο Ιταλός δημοσιογράφος Γκιουζέπε Πέκκιο[σ. σ, στη συνέντευξη που ο ίδιος ο Καραϊσκάκης έδωσε στις αρχές του 1825 στον Πέκκιο, ο τελευταίος αναφέρει: « Το πρώτον πρόσωπον το οποίον επεσκέφθην μετά του στρατηγού Ρώς ήτο ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, Ηπειρώτης γεννηθείς εις Άρταν»( σ. σ, ίδετε PecchioG: «Relazione de cli Avvenimenti DellaCrecia Nella Primavera Del 1825», LugaNoi 825, σελ.31). «Είμαι απ’ την άρτα», λέγεται ότι ήταν η ακριβής απάντηση του ήρωα στον Πέκκιο], αλλά και οι διακεκριμένοι νεώτεροι ιστορικοί Π. Κανελλόπουλος(σ. σ, ίδετε:«Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος», Αθήναι 1976, Τόμος 9 ος σελ.548), Σπ. Μαρκεζίνης (σ. σ, ίδετε: «Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος», Αθήναι 1966, Τόμος 1 ος σελ. 159).

Αξιότιμη Κυρία Ευθυμίου

Κλείνοντας την επιστολή μου αυτή οι απανταχού Αρτινοί, οι «Σκουληκαρίτες» επίγονοι του μεγάλου Καραϊσκάκη, αλλά και ο υπογράφων, ποιούμεθα έκκληση, όπως μελετήσετε και αξιολογήσετε τα «φοβερά ντοκουμέντα» που διαλαμβάνει το προς εγχείριση ειδικό έντυπο. Και στο μέτρο που τα κρίνετε όντως αναιρετικά της πραγματωθείσας ιστορικής στρέβλωσης, παρακαλείστε να επικουρήσετε, την προσπάθεια των Αρτινών ιθυνόντων για την αποκατάσταση της αλήθειας. Προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας και ευελπιστούμε ότι η επιστημονική αυθεντία σας και το υψηλό κύρος που απολαύετε στους υψηλόβαθμους κύκλους της ιστορικής ερευνητικής κοινότητας, θα είναι καθοριστική για την αίσια έκβαση της όλης προσπάθειας. .
Με την προσήκουσα τιμή
Αντώνης Κ. Κολιάτσος
Μαθηματικός-αρθρογράφος
Μέλος της υπό συγκρότηση Επιτροπής ιστορικής έρευνας,
για την «επιστροφή» του ήρωα της Επαναστάσεως του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη στη γενέτειρα Σκουληκαριά Άρτας.
Επικοινωνία: email: akoliatsos@gmail.com
Τηλ: 6974772915

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα