22.8 C
Arta
18 Μαΐου 2024

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

Διαβάστε επίσης

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας μας.

Εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των νοσοκομείων και κέντρων υγείας, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων και συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων ακόμη και στην περίοδο της επιδημίας (από  77532 τον Μάρτιο 2020 σε 72623 τον Ιανουάριο 2023)..

Στις περισσότερες μονάδες υγείας δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας ή υπάρχουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες που συχνά παρέχουν ψευδεπίγραφες υπηρεσίες και δεν υπάρχει γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου  – αν και είναι υποχρεωτική από τη νομοθεσία – με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των παραγόντων κινδύνου.

Εξακολουθούν να μην καταγράφονται τα κρούσματα επαγγελματικών ασθενειών που είναι συχνότατα στον κλάδο μας, με συνηθέστερα τις μυοσκελετικές (2η σε συχνότητα μετά τον κλάδο των Κατασκευών) και ψυχοκοινωνικές παθήσεις (σύμφωνα με μελέτες, «εργασιακό άγχος» αναφέρει το 52% των υγειονομικών) ενώ και το κυκλικό ωράριο επιβαρύνει την υγεία π.χ. με την διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών .

Χαρακτηριστικό είναι ότι, από την έναρξη της επιδημίας COVID, παραβιάζονται συστηματικά η Ευρωπαϊκή Οδηγία 739/2020 και τα Π.Δ. 186/95 και 102/2020 για τη λήψη μέτρων για την «Προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κατά την εργασία», όπως είναι και ο SARS-COV-2 και δεν αναγγέλονται στην επιθεώρηση εργασίας τα κρούσματα σε υγειονομικούς ως περιπτώσεις επαγγελματικής ασθένειας, όπως ορίζεται από το άρθρο 18 του νόμου 3850/2010. 

Έχουμε «χορτάσει» χειροκροτήματα, ευχαριστίες από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς όμως καμία ουσιαστική αναγνώριση της προσφοράς μας και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για τον επανακαθορισμό των δικαιούχων και του ύψους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, διατηρείται ο απαράδεκτος αποκλεισμός χιλιάδων συνάδελφων (γιατρών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, διοικητικών, λογοθεραπευτών, διαιτολόγων κλπ) και ταυτόχρονα, με προκλητικά αντιεπιστημονικά τρόπο, μια σειρά επαγγελμάτων, όπως μαίες, τραυματιοφορείς, βοηθοί θαλάμου, επισκέπτες υγείας, καθαριστές, παραϊατρικό προσωπικό διαγνωστικών εργαστηρίων «υποβιβάζονται» από την Α κατηγορία στη Β ή και Γ κατηγορία έκθεσης σε επαγγελματικούς κινδύνους.

Ακόμα και πιο εξοργιστικό είναι ότι συνεχίζεται η κοροϊδία από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που αρνούνται την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και δεν προχωρεί ούτε η υλοποίηση του σχετικού πορίσματος της επιτροπής του υπουργείου Εργασίας. Ενδεικτικές της συνεχιζόμενης κοροϊδίας σε βάρος μας ήταν οι προκλητικές δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας, στα πλαίσια τηλεδιάσκεψης, στις 4 Μαρτίου 2021, που έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί δήθεν «βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα νοσοκομεία», για να δικαιολογήσει την άρνηση της κυβέρνησης της ΝΔ για ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Χαρακτηριστική είναι και η στάση της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, πού ΔΕΝ έγραψε «ούτε λέξη» για τις απαράδεκτες δηλώσεις, στο δελτίου τύπου της, αλλά «ανακάλυψε» ότι «το υπουργείο «εξετάζει όλες τις παραμέτρους»

Γνωρίζουμε ότι ο αποκλεισμός χιλιάδων συναδέλφων από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος και η μη ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, μαζί με την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας μας- εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες».

Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να «κλείνει συμφωνίες» με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ (που θα λειτουργεί ως ιδιωτική ασφαλιστική) θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό. Γι’ αυτό, απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, και σε δεκάδες νοσοκομεία προχωρεί η ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης σε εργολαβικές εταιρείες.

Γι’ αυτό, παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, «για έξοδο από τα Μνημόνια», και της κυβέρνησης της ΝΔ, το 2022, «για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία», παραμένουν οι περικοπές στους μισθούς και η κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας, που επιβλήθηκαν με τα «μνημονιακά» μισθολόγια.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης, της φοροληστείας και τις ανατιμήσεις, είτε για να «διασωθούν» είτε για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι εξελίξεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αυταπάτες για  «λύση από τα πάνω» με μια ψήφο στις βουλευτικές εκλογές, που θα οδηγήσει στο να συνεχίζεται η επίθεση στα δικαιώματα μας, είτε από τους σημερινή κυβέρνηση είτε από τους δήθεν νέους ΣΩΤΗΡΕΣ (που είναι και «παλιοί» και «δοκιμασμένοι» στην αντιλαϊκή πολιτική).

Στην κατεύθυνση αυτή, «συμβαδίζουμε» μαζί με σωματεία με ταξικό προσανατολισμό για την οργάνωση μιας πλατιάς λαϊκής αντεπίθεσης που θα «στοχεύει» τον κοινό μας εχθρό: τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και την Ευρωπαϊκή Ένωση που τους στηρίζει. Για να διεκδικήσουμε μαζί οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας να αξιοποιούνται για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών.

Απαιτούμε:

► Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στις μονάδες υγείας. Πρόσληψη μόνιμων γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας.

► Άμεση στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας ώστε να μην παρατηρούνται επισφαλείς βάρδιες όπως γίνεται στην Παθολογική – COVID και στην Καρδιολογική κλινική.

► Αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος, στο ύψος του νοσοκομειακού επιδόματος που καταργήθηκε με τα μνημονιακά μισθολόγια, και επέκταση τους σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας

► Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

► Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για να σταματήσει η εντατικοποίηση. Εφαρμογή 5ήμερου – 6ωρου – 30ωρου με 1 εφημερία την εβδομάδα για τους γιατρούς, και 1 νυχτερινή βάρδια για όσους δουλεύουν κυκλικό ωράριο.

Όχι στο “Νέο ΕΣΥ” των ιδιωτικοποιήσεων!

Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών
Γενικού Νοσοκομείου & Κέντρων Υγείας Άρτας

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα