24.8 C
Arta
17 Μαΐου 2024

Τα χωριά μας εκπέμπουν sos !!!

Διαβάστε επίσης

 Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Με μεγάλη καθυστέρηση η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε επιτέλους στη δημοσιότητα, πριν 3 μέρες, τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού του 2021, που αφορούν στο μόνιμο πληθυσμό της χώρας ανά Δημοτική Κοινότητα.

Σύμφωνα με τα επίσημα πλέον στοιχεία ο συνολικός μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας καταγράφει μείωση κατά 3,1% σε σχέση με την απογραφή του 2011.

 Στην Ήπειρο η μείωση είναι περίπου διπλάσια (5,9%), αφού από τους 336.856 μόνιμους κατοίκους έπεσε στους 316.991.

Χάθηκε έτσι μέσα σε μια δεκαετία μια πόλη 20.000 περίπου κατοίκων.

Όμως το πιο συγκλονιστικό είναι ότι αυξάνονται οι Κοινότητες της Ηπείρου που εμφανίζονται με μηδενικό αριθμό κατοίκων και πολλά χωριά να έχουν λιγότερους από 30 κατοίκους.

  Ενδεικτικά θα αναφέρω κάποια στοιχεία που αφορούν την ΠΕ Πρέβεζας, που φανερώνουν ότι  η μείωση του μόνιμου πληθυσμού που παρατηρείται στο σύνολο των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

  1. Στην Δημοτική Ενότητα Ανωγείου η μείωση  αγγίζει το 22%, στη Δημοτική Ενότητα Θεσπρωτικού το 17 % , στη Δημοτική Ενότητα Λούρου στο 13% , ενώ από τις 70 Δημοτικές Κοινότητες της Περιφερειακής Ενότητας, περισσότερες από τις μισές έχουν κάτω από 300 μόνιμους κατοίκους.
  2. Υπάρχουν Κοινότητες που μέσα στα 10 τελευταία χρόνια έχασαν σημαντικό μέρος των κατοίκων τους, όπως πχ η Σκαφιδωτή που ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 80%, το Ανώγειο κατά 61%, οι Παππαδάτες κατά 37 %, ο Άσσος κατά 24% κοκ.

 Τα παραπάνω ενδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι εντείνεται η ερημοποίηση της επαρχίας και αν δεν ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα οι περισσότερες Κοινότητες σε λίγα χρόνια θα μείνουν με μηδενικό ή μονοψήφιο αριθμό κατοίκων..

 Τα ίδια και ακόμη χειρότερα είναι τα στοιχεία σε άλλες περισσότερο ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της Ηπείρου.

 Οι έχοντες λοιπόν την ευθύνη σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο οφείλουν να αναγνώσουν σωστά τις επιπτώσεις αυτού του σοβαρού προβλήματος και να λάβουν από τώρα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την μεσο-μακροπρόθεμη αναστροφή τους..

Απαιτείται η νέα Κυβέρνηση σε συνεργασία με τις  Περιφέρειες και τους Δήμους να σχεδιάσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης και αναζωογόνησης της υπαίθρου.

Ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει αφενός την κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής αφετέρου θα παρέχει κίνητρα τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και σ’ αυτούς που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τα αστικά κέντρα και να επιστρέψουν στα χωριά τους. 

Πρόσφατα ανέδειξα μέσα από το ραδιόφωνο ότι υπάρχει σε εξέλιξη για ορισμένους Δήμους ένα «στρατηγικό σχέδιο ορεινότητας», το οποίο περιλαμβάνει δράσεις  διάφορων Υπουργείων και δίνει τη δυνατότητα σε κάθε Δημοτική Αρχή να επιλέξει δράσεις ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής.

Στο σχέδιο συγκεντρώνονται πολιτικές στοχευμένης στήριξης των ορεινών περιοχών και προβλέπει οικονομικές ενισχύσεις και κίνητρα για την απασχόληση των νέων, την επιχειρηματικότητα, την τουριστική ανάπτυξη, την κάλυψη ενεργειακών αναγκών κ.λπ.

Ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα στο οποίο όμως όπως διαπιστώθηκε έχουν ενταχθεί λίγοι Δήμοι, κανένας από το νομό Πρέβεζας.

Γι’ αυτό θεωρώ απαραίτητο να τεθεί εκ νέου σε διαβούλευση, να συμπληρωθεί και να επαναπροκηρυχθεί, ώστε και οι νέες Δημοτικές Αρχές που θα προκύψουν από τις επόμενες εκλογές να έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους.  

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα