21.8 C
Arta
5 Μαΐου 2024

Χαιρετισμός Γιώργου Στύλιου σε εκδήλωση ενημέρωσης για τον Μαύρο Αλευρώδη 

Διαβάστε επίσης

  • «διαθέτουμε, μέσω της ΚΑΠ, πόρους για να στηρίξουμε τους παραγωγούς στην καταπολέμηση του μαύρου αλευρώδη»
  • «χρηματοδοτούμε με €228.000 ερευνητικό πρόγραμμα στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για την βιολογική του αντιμετώπιση»

Χαιρετισμό απήθυνε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Άρτας, Γιώργος Στύλιος σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «O μαύρος ακανθώδης αλευρώδης Αleurocanthus spiniferus.  Υφιστάμενη κατάσταση, Έρευνα, Αντιμετώπιση».

Αφού συνεχάρη το τμήμα Γεωπονίας για την πρωτοβουλία, ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε στις δράσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την αντιμετώπιση του μαύρου αλευρώδη. Ενός οργανισμού που προσβάλει ειδικά τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών και του οποίου η αντιμετώπιση αποτελεί προτεραιότητα για το νομό της Άρτας και τους παραγωγούς του.

Ο Υφυπουργός επεσήμανε πως ο μαύρος αλευρώδης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2016, συμπληρώνοντας πως γνωρίζει την αγωνία των παραγωγών και ότι από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισής του.

Επεσήμανε, επιπλέον, πως μέσω της ΚΑΠ (2023-2027) η χώρα μας διαθέτει τους πόρους για την στήριξη των παραγωγών στην καταπολέμηση του συγκεκριμένου εντόμου. Ωστόσο, ο μαύρος αλευρώδης αποδεικνύεται ανθεκτικός στα φυτοφάρμακα. Συνεπώς για την αντιμετώπιση του και για την προστασία της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων πρόκρινε την ανάπτυξη βιολογικών τρόπων. Συγκεκριμένα χρηματοδοτεί με €228.000 ένα ερευνητικό πρόγραμμα στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) για τη βιολογική αντιμετώπιση του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη. Παράλληλα, μελετάται και η χρηματοδότηση επιπλέον ερευνητικών κέντρων της χώρας για να αναπτύξουν μεθόδους αντιμετώπισής του.

Κλείνοντας, τον χαιρετισμό του ο κ. Στύλιος σημείωσε: «θέλω να διαβεβαιώσω τους παραγωγούς μας πως συνεχώς εργάζομαι και εξαντλώ κάθε δυνατότητα για να βρεθεί λύση. Η αγωνία τους είναι και δική μου αγωνία. Η στήριξή τους είναι προτεραιότητα».

Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στους Κωστακιούς Άρτας, συμμετείχαν Πανεπιστημιακοί και ερευνητές, ενώ παρευρέθηκαν και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως και παραγωγοί και γεωπόνοι από όλη την Ήπειρο.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα