18.8 C
Arta
24 Απριλίου 2024

Αγλαϊα Νάτσικα: Θέλουμε Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Όλους

Διαβάστε επίσης

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών και ο κάθε πολίτης καλείται να αποφασίσει ανάμεσα σε δύο εντελώς διαφορετικά πολιτικά σχέδια.

Το προεκλογικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Βλέπουμε τα αποτελέσματά του στην καθημερινότητά μας. Και θα γίνω συγκεκριμένη για να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «γενικά και αόριστα» την κυβέρνηση. Θα μιλήσω με παραδείγματα για τις συνέπειες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Μέσα σε δυο ημέρες δυο άνθρωποι σε διαφορετικές πόλεις έχασαν τη ζωή τους πριν καν περάσουν το κατώφλι των νοσοκομείων επειδή δεν επαρκούσαν τα διαθέσιμα ασθενοφόρα. Αυτό σημαίνει νεοφιλελευθερισμός, και δυστυχώς έχει μεγάλο κόστος για την ίδια την ανθρώπινη ζωή.

Ένα ακόμη παράδειγμα. Αυτή την περίοδο χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις και ξέρουν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι όχι μόνο με τα θέματα που ορίζει η επιτροπή, αλλά και με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που πιθανόν και να τους «κόψει» ακόμα και αν γράψουν σχετικά καλά. Τα παραδείγματα πολλά: δεκάδες μαθητές έγραψαν 15 και 16 χιλιάδες μόρια και έμειναν εκτός Α.Ε.Ι. λόγω της ΕΒΕ. Την ίδια στιγμή η Κεραμέως μιλάει για ένα «σύστημα που προωθεί την αριστεία». Η πραγματικότητα όμως δείχνει ότι η ΕΒΕ δεν είναι κάτι περισσότερο από έναν κακοστημένο αλγόριθμο που «κόβει» μαθητές που ακόμα και αν έχουν καταφέρει να γράψουν τα μόρια που χρειάζεται για να «μπουν» στη σχολή της αρεσκείας τους, μένουν εντελώς εκτός των ΑΕΙ. Και ο λόγος που η Ν.Δ. θέσπισε την ΕΒΕ είναι για να αναγκάζει τις οικογένειες να στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά κολλέγια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που τα ιδιωτικά κολλέγια έχουν καταγράψει ρεκόρ κερδών την τελευταία τριετία.

Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης στην καθημερινότητα των πολλών. Πρόκειται για ένα πολιτικό σχέδιο με μεγάλο κόστος στις ίδιες τις ζωές των ανθρώπων. Μπορεί να υπόσχονται ότι όλοι θα ζήσουμε καλύτερα, αλλά στην πραγματικότητα μόνο λίγοι ζουν πολύ καλύτερα ενώ οι περισσότεροι ζουν πολύ χειρότερα. Αυτό φαίνεται στο καρότσι των supermarket, φαίνεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι να πληρώσουμε τους λογαριασμούς του ρεύματος και των πρατηρίων. Υπάρχει αισχροκέρδεια με τη βοήθεια της κυβέρνησης και τα θύματα αυτής, είναι η πλειοψηφία της κοινωνίας.

Για εμάς, η δικαιοσύνη πρέπει να επιστρέψει παντού για να έρθει ευημερία σε όλους. Για το λόγο αυτό, έχουμε ήδη παρουσιάσει στην κοινωνία τους βασικούς άξονες του προγράμματος μας, που, μεταξύ άλλων, αφορούν την αύξηση των εισοδημάτων, την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την άμβλυνση των ανισοτήτων.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα ζητήματα που αφορούν ακόμα πιο άμεσα τη δική μας τοπική κοινωνία το σχέδιο μας είναι μετρημένο, σαφώς διατυπωμένο, και κοστολογημένο. Στόχος μας να ενισχύσουμε το διαθέσιμο εισόδημα και να θωρακίσουμε την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Επιπλέον, θέτουμε στο επίκεντρο τον κόσμο εργαζόμενους και μικροπαραγωγούς και ο στόχος μας είναι να ζωντανέψει και πάλι η αγροτική οικονομία.

Για το λόγο αυτό δεσμευόμαστε ότι θα μειώσουμε το κόστος στην ενέργεια. Θα μηδενίσουμε τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο (αφορολόγητο) για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, σύμφωνα με τον ΟΣΔΕ του καθενός, στην αντλία των πρατηρίων καυσίμου, που το κόστος του θα ανέρχεται στα 165 εκατομμύρια ευρώ, μέτρο εφικτό και κοστολογημένο. Θα αλλάξουμε τον απαρχαιωμένο νόμο για τις καλύψεις που παρέχει ο ΕΛΓΑ, το οποίο σχέδιο είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ κατά τη διακυβέρνησή του και το έχει έτοιμο, αλλά το σταμάτησε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Θέλουμε Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Όλους. Αυτό είναι το σχέδιο μας.  

Αγλαΐα Νάτσικα

Συντονίστρια ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ  Άρτας

Μέλος Κεντρικής Επιτροπής 

ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτικής Συμμαχίας 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα