19.8 C
Arta
27 Απριλίου 2024

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΗΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 

Διαβάστε επίσης

του Γιώργου Στύλιου

Υποψήφιου Βουλευτή  Άρτας Νέας  Δημοκρατίας 

Πρώην Υφυπουργού ΥΠΑΑΤ

Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται  μπροστά σε μια κρίσιμη μετάβαση στον αγροτικό τομέα παραγωγής. Η Κλιματική Κρίση, η στρατηγική επιλογή της Ε.Ε για συνολική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της οικονομίας, της παραγωγής περισσότερων και ποιοτικότερων τροφίμων, δημιουργούν νέα δεδομένα για τον πρωτογενή τομέα.  

Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι μας καλούνται να προσαρμοστούν σε αυτές τις νέες συνθήκες και κυρίως να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που αυτές δημιουργούν. Η λύση σε αυτή την εξίσωση  θα δοθεί μόνο αν πάρουν ενεργά μέρος στη μεγάλη μετάβαση που λαμβάνει χώρα στην παγκόσμια αγροτική παραγωγή.

Ο πρωτογενής τομέας που οικοδομήσαμε στο δυτικό κόσμο στο β’ μισό του 20ου αιώνα, σήμερα, δεν είναι ούτε περιβαλλοντικά ούτε και οικονομικά βιώσιμος. Ετησίως παράγει το 14% των εκπομπών άνθρακα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη και στηρίζεται σε κοστοβόρες πρακτικές- όπως η χρήση βαρέων μηχανημάτων και στην κατάχρηση φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων, που καθιστούν αναγκαίες τις πολιτικές ενίσχυσης των παραγωγών. Ταυτόχρονα, το υπάρχον μοντέλο της μηχανικής γεωργίας αδυνατεί να βρει λύσεις στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών που δημιουργεί η συνεχής μείωση του αγροτικού πληθυσμού. 

Πρόκειται για δομικά προβλήματα που ήρθαν στην επιφάνεια και ήταν τα μεγάλα ζητήματα που κληθήκαμε να διαχειριστούμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αυτά τα χρόνια. Αν προσθέσει  κανείς και τις επιπτώσεις της πανδημικής, της ενεργειακής και της επισιτιστικής κρίσης που «έτρεχαν» σχεδόν παράλληλα, καταλαβαίνουμε την κρισιμότητα της συγκυρίας και την άμεση ανάγκη για, στοχευμένο βήμα προς βήμα, πρόγραμμα μετάβασης στην ελληνική παραγωγή. Με άμεσα και στοχευμένα μέτρα στηρίξαμε τους παραγωγούς απέναντι στο αυξανόμενο κόστος, ενώ εξαρχής επιλέξαμε ένα σχέδιο: Να δημιουργήσουμε έναν πρωτογενή τομέα σύγχρονο, ψηφιακό, «πράσινο» και ανταγωνιστικό, με θεμέλιο του τη καινοτομία. 

Με βάση το σχέδιο μας:

-Προχωρήσαμε στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Με την εισαγωγή του «ηλεκτρονικού φακέλου» καθιερώσαμε όλες οι αιτήσεις στα προγράμματα να γίνονται ηλεκτρονικά, όπως και η αξιολόγηση και η έκδοση των αποτελεσμάτων και βάλαμε τέλος στην γραφειοκρατία. Δημιουργήσαμε ένα μηχανισμό ικανό να υποστηρίξει το Εθνικό Στρατηγικό και Επιχειρησιακό μας σχέδιο. 

-Αξιοποιούμε  τα €19,3 δις της ΚΑΠ 2023-2027 αλλά και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για δράσεις καινοτομίας και εκσυγχρονισμού της παραγωγής. Και αυτό το κάναμε χρηματοδοτώντας την εγκατάσταση ΑΠΕ για ιδιοκατανάλωση, την υιοθέτηση νέων μεθόδων καλλιέργειας και την απόκτηση και εγκατάσταση εξοπλισμού ευφυούς γεωργίας και γεωργίας ακριβείας. 

Προωθήσαμε έτσι την «αποντιζελοποίηση» και το πέρασμα σε ένα μοντέλο παραγωγής, που, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, καταναλώνει λιγότερους φυσικούς πόρους.

Το πλάνο αυτό όμως για να καρποφορήσει και να δώσει προοπτική στους αγρότες μας, χρειάζεται σταθερότητα και συνέπεια. Χρειάζεται μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και μια κυβέρνηση φιλοεπενδυτική και ανοικτή στην καινοτομία, που στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα και αναγνωρίζει πως ο παραγωγός είναι ένας «επιχειρηματίας της υπαίθρου».  Αυτό, μόνο μία πολιτική δύναμη έχει αποδείξει πως μπορεί να το κάνει – και αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα