15.8 C
Arta
2 Μαΐου 2024

Η πολιτική πορεία του ΒΑΣΙΛΗ ΨΑΘΑ

Διαβάστε επίσης

  • Πως ο οικονομολόγος ήρθε από την Αθήνα στην Ήπειρο και ασχολήθηκε τελικά με την Αυτοδιοίκηση

Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω από πολύ κοντά την πολιτική πορεία του Βασίλη Ψαθά. Και αυτός τέκνο της γειτονιάς του Αγίου Νικολάου, με το πατρικό του να είναι δίπλα ακριβώς από την ομώνυμη πλατεία, από μια αστική αμιγώς οικογένεια.
Τον γνώρισα όντας φοιτητής στην Αθήνα, όπου ο ίδιος ως Οικονομολόγος, έκανε τα επαγγελματικά του βήματα στην πρωτεύουσα, συνεργαζόμενος με επιχειρήσεις σε μελετητικά κυρίως σχέδια.
Ήδη είχε αφήσει μια σίγουρη θέση στην τότε Δημοτική Επιχείρηση Προβολής και Δημοσιότητας Άρτας, την οποία ο τότε δήμαρχος Αρταίων Κώστας Βάγιας, του είχε αναθέσει στις αρχές του 1990 και αναζήτησε τον δικό του δρόμο στην Αθήνα.
Το ενδιαφέρον του για την πολιτική και ιδίως για τη Νέα Δημοκρατία, ήταν τότε πολύ μεγάλο και ο ίδιος αφιέρωνε ένα σημαντικό τμήμα της προσωπικής του ενασχόλησης με τα διαδικαστικά θέματα του κόμματος, το οποίο τότε βρισκόταν στην οδό Ρηγίλλης.
Εκεί είχε την δυνατότητα να κάνει πολλές προσωπικές και φιλικές πολιτικές σχέσεις, να γνωρίσει την λειτουργία του κομματικού μηχανισμού εκ των έσω και βέβαια να συνεργαστεί με πολλά στελέχη, ιδίως της ομάδας του Κώστα Καραμανλή.
Το 2004, όταν η Νέα Δημοκρατία, μετά από 11 χρόνια στην αντιπολίτευση, γίνεται κυβέρνηση, ένας οικονομολόγος από την Θεσσαλονίκη, ο Δήμητρης Πανοζάχος, διορίζεται Περιφερειάρχης Ηπείρου.
Η Ήπειρος ήταν γι’αυτόν μια όχι και τόσο γνωστή περιφέρεια και αμέσως ζητάει βοήθεια από τον παλιό συμμαθητή του και φίλο Βασίλη Ψαθά, προτείνοντας την θέση του Ειδικού Συνεργάτη, την οποία επικροτεί και η τότε κυβέρνηση Καραμανλή.
Ο Βασίλης Ψαθάς, ήδη είχε επαγγελματικά εδραιωθεί και έπειτα από πολύ σκέψη και αφού επικράτησε η αγάπη για την Άρτα, αποφάσισε να δεχθεί την πρόταση.
Τα επόμενα χρόνια, ο Βασίλης είχε την δυνατότητα να γνωρίσει εκ των έσω την Περιφέρεια Ηπείρου, τις τότε νομαρχίες της περιοχής, να κάνει επαφές σε όλες τις υπηρεσίες της και περαιτέρω να έρθει σε επαφή με τα πρόσωπα εκείνα, που στο μέλλον θα συγκροτούσαν τις λεγόμενες Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις, οι οποίες το 2010 με τον ν.Καποδίστρια θα λειτουργούσαν.
Εκείνη την περίοδο είχα την δυνατότητα να τον παρακολουθήσω και ο ίδιος προσωπικά, καθώς ως ασκούμενος δικηγόρος στα Ιωάννινα βρισκόμουν πολλές φορές μαζί του και σε παρέες και έβλεπα την ενεργητικότητά του στα θέματα αυτά.
Στο μεσοδιάστημα αυτό, γύρω στο 2008, ο Βασίλης Ψαθάς δέχεται μια άλλη επαγγελματική πρόταση, η οποία ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.
Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, την οποία διαχειριζόταν η Τράπεζα Πειραιώς του Μιχάλη Σάλλα, αναζητούσε Διευθυντή για το Βιομηχανικό Πάρκο της Πρέβεζας, το οποίο την περίοδο εκείνη αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα. Επειδή είχαν συνεργαστεί με τον Βασίλη Ψαθά, του ανέθεσαν την διαχείριση του Πάρκου, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει λειτουργικό και να εξυπηρετήσει τον αναπτυξιακό του ρόλο στην περιοχή.
Η συνεργασία του με την ΕΤΒΑ, αλλά και με τον Δημήτρη Πανοζάχο, ήταν καίριοι παράγοντες για την δημιουργία μιας επαγγελματικής ηθικής, την οποία ο Βασίλης Ψαθάς, ακολούθησε στην συνέχεια. Δεν υπόσχεται τίποτε αν δεν έχει πλήρη εικόνα των πραγμάτων.
Τα πράγματα δυσκολεύουν για τον Βασίλη, όταν το 2010 ο τότε υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος ήταν ο τελευταίος νομάρχης Ιωαννίνων, του ζητάει να είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος.
Το διακύβευμα είναι μεγάλο, γιατί σε περίπτωση εκλογής του, θα είναι αναγκασμένος να αφήσει μια σίγουρη θέση στην ΒΙΠΕ Πρέβεζας.
Τις αμφιβολίες του αίρει ο καλός του φίλος Κώστας Παππάς, ο οποίος είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Π.Ε. Άρτας.
Παρά το γεγονός ότι ο Βασίλης Ψαθάς, γνωρίζει πλέον σπιθαμή, προς σπιθαμή όλα τα χωριά της Άρτας, από την θητεία του ως ειδικός συνεργάτης του Δημήτρη Πανοζάχου, πιέζεται από τον χρόνο , προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί σε ένα πολύ ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο.
Οι εκλογές του 2010 σημαδεύτηκαν από ένα θλιβερό γεγονός για την περιοχή. Ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Κώστας Παππάς, ανήμερα του Αγίου Χαραλάμπους, σκοτώνεται σε τροχαίο ατύχημα στον Λούρο.
Το πρώτο σοκ ακολουθεί η ανασυγκρότηση της ομάδας στην Π.Ε. Άρτας, οπότε και τότε η περιφερειακή ομάδα της Αξιοβίωτης Ανάπτυξης, σε επίπεδο τεσσάρων Π.Ε., αποφασίζει για την θέση του Αντιπεριφερειάρχη να αποδοθεί στον Βασίλη Ψαθά.
Είναι απαραίτητο το ιστορικό αυτό, προκειμένου να αντιληφθεί κάποιος το επαγγελματικό και προσωπικό υπόβαθρο του νυν Αντιπεριφερειάρχη, το οποίο και συμβάλλει όλα αυτά τα χρόνια να είναι ο Βασίλης Ψαθάς, η σταθερή επιλογή του Αλέξανδρου Καχριμάνη για την συγκεκριμένη θέση.
Η ιστορία είναι καλό πολλές φορές να λέγεται και να καταγράφεται όπως είναι πραγματικά, καθώς πολλοί βλέπουν ένα άτομο να είναι στην θέση του πρώτου ανδρός στο Νομό, παρόλα αυτά λόγω της τριβής και της συνάφειας, πολλοί θεωρούν ότι κάποια πράγματα χαρίζονται σε αυτόν τον τόπο, χωρίς να γνωρίζουν ότι πολλές φορές γίνονται και θυσίες, προκειμένου υπεύθυνα και αποτελεσματικά να κάνει κάποιος το έργο του.
Ο Βασίλης Ψαθάς, στην περίοδο αυτή, επέδειξε ένα ήθος και μια σοβαρότητα στα ζητήματα της διαχείρισης, υψηλού επιπέδου. Δεν λαϊκισε, ούτε υποσχέθηκε πράγματα που δεν μπορούσε να υλοποιήσει, δεν έπαιξε προσωπικό παιχνίδι εντυπώσεων εκμεταλλευόμενος την θέση του. Αντιθέτως πολλές φορές υπήρξε σάκος του μποξ στην δυσαρέσκεια απέναντι στην Περιφερειακή Αρχή και τους πολίτες.
Και αυτό είναι κάτι που όλοι το αναγνωρίζουν και για τον λόγο αυτόν παρά την δικαιολογημένη φθορά που έχει επιφέρει ο χρόνος, ο Βασίλης Ψαθάς είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο, για τον συνδυασμό του Αλ. Καχριμάνη, αλλά και το νομό της Άρτας.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα