24.8 C
Arta
29 Απριλίου 2024

Γ. ΓΚΑΡΤΖΩΝΗ: ΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΒΙΩΣΙΜΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ. ΠΩΣ; ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.

Διαβάστε επίσης

Νέες και νέοι, παιδιά της γενιάς μου, της γενιάς της κρίσης και του brain drain, αναγκάζονται να μεταναστεύσουν είτε στο εξωτερικό είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα αναζητώντας ευκαιρίες για ένα μέλλον βιώσιμο. Η ερημοποίηση, γεγονός πλέον για τη χώρα μας, επηρεάζει πολύ περισσότερο τις πόλεις και τα χωριά της επαρχίας καθώς ελάχιστοι από εμάς που παραμένουμε στην Ελλάδα, σκεφτόμαστε να επιστρέψουμε για να ζήσουμε στον τόπο μας. Είναι βέβαια σύνηθες να μη διερευνώνται οι πραγματικοί λόγοι αυτής της ερημοποίησης παρά να επιρρίπτεται με ευκολία η ευθύνη στους νέους ανθρώπους που “εγκαταλείπουν” τις τοπικές κοινότητες. Πώς όμως να ζήσουμε σε ένα μέρος χωρίς επιλογές, χωρίς υποδομές και κυρίως χωρίς ένα όραμα, μια εναλλακτική πρόταση για τον τόπο και τους ανθρώπους του;

Οι δημοτικές αρχές επιλέγουν να κρύβονται σταθερά πίσω από το αφήγημα της μειωμένης χρηματοδότησης προκειμένου να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία ουσιαστικών αναπτυξιακών έργων και τη συνεχή υποβάθμιση των δημοσίων δομών και αγαθών. Την ίδια στιγμή, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι ευκαιριακές προσλήψεις και οι απευθείας αναθέσεις έργων με μηδενικό αντίκρισμα στις τοπικές κοινότητες, αποτελούν κανονικότητα. Σε αυτές τις συνθήκες, ο μύθος ότι οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν σχετίζονται με την κεντρική πολιτική σκηνή αλλά με πρόσωπα, καταρρέει με κρότο. Οι καλύτερες προσωπικές προθέσεις βρίσκουν αδιέξοδο μπροστά σε τέτοιου είδους πολιτικές πρακτικές που απορρέουν ακριβώς από την κυρίαρχη, συντηρητική ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού. Μία ιδεολογία που αδιαφορεί για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο βωμό οικονομικών και μικροπολιτικών συμφερόντων. Αυτός είναι και ο λόγος που η απάντηση στο αδιέξοδο των τοπικών κοινωνιών οφείλει και πρέπει να είναι ριζοσπαστική. 

Με τον τρόπο αυτό επιλέγει να απαντά τα τελευταία χρόνια η παράταξη της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής, στην κοινότητα της Άρτας, υιοθετώντας μια πολιτική ατζέντα που θέτει στο επίκεντρο τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Απέναντι στην “παντοδυναμία” της απολιτίκ λογικής και των ατομικών συμφερόντων, θέτει στο δημόσιο διάλογο ρεαλιστικές προτάσεις για θέματα που αφορούν την υγεία, την παιδεία, την  προστασία των δημόσιων χώρων και αγαθών, την βιώσιμη περιβαλλοντική ανάπτυξη, τον πολιτισμό. Μία δημοτική παράταξη που κατ’ αρχήν σέβεται τη βούληση και τη φωνή των τοπικών κοινωνιών χωρίς να τις αντιμετωπίζει σαν πηγή πελατών- ψηφοφόρων. Μία ομάδα ανθρώπων που αγωνίζονται με συνέπεια, ανιδιοτέλεια και αξίες για την προάσπιση αυτών που τόσο έχουν απαξιωθεί την τελευταία δεκαετία ως “προϊόντα της ελεύθερης αγοράς” αλλά που στην πραγματικότητα είναι ΔΗΜΟΣΙΑ και ΑΝΑΓΚΑΙΑ αγαθά για να μπορούμε να ζήσουμε στον τόπο αυτό.

Από την πλευρά των πολιτών και δη των νέων ανθρώπων που οραματιζόμαστε ζωντανά χωριά και μια άλλη πόλη που να ανταποκρίνεται στα μέτρα των αναγκών και των ονείρων μας, ριζοσπαστική απάντηση σημαίνει ενεργητική στήριξη αυτών των πολιτικών. Με τη συμμετοχή αλλά και με την ψήφο μας. 

Για να μπορούμε να επιστρέψουμε και να δημιουργήσουμε στον τόπο μας. Για να έχουμε λόγο σε όσα μας αφορούν. Για να έχουμε μέλλον..στις 8 Οκτώβρη πάμε με τη Βάσω!Στηρίζουμε Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή! 

*Γεωργία (Γωγώ) Γκαρτζώνη, Ψυχολόγος, Υποψήφια Τοπική Σύμβουλος

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα