15.4 C
Arta
3 Μαΐου 2024

Σοφία Εξάρχου: πάντα πρωτότυπη

Διαβάστε επίσης

Μια ιδιαίτερη αναφορά, στην αγαπητή μου φίλη Σοφία Εξάρχου… Είναι ένα πρόσωπο με αφιλοκερδή παρουσία στα κοινά της Άρτας, ακομπλεξάριστη και ιδιαίτερα χρήσιμη. Αν και είχα μια προσωπική εντύπωση ότι δεν θα συμμετείχε στις εκλογικές διαδικασίες, καθώς μπορεί να είναι κοινωνική και δραστήρια, ευγενής και ευγενική, παρόλα αυτά το παιχνίδι του σταυρού είναι για… δύσκολους παίκτες. Την γνώρισα καλά και αναπτύξαμε μια ειλικρινή φιλία απ’όταν πρώτη φορά ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την ΑΡΤΑ Ανθρώπινη Πόλη του Κώστα Βάγια και εκτίμησα τον καλόψυχο χαρακτήρα της.
Το γεγονός ότι κατεβαίνει υποψήφια με τον συνδυασμό του Χρήστου Τσιρογιάννη, εν πρώτοις με ξάφνιασε (όχι για το πρόσωπο), καθώς πίστευα ότι η Σοφία έχει ήδη πολλά ανοικτά μέτωπα, προκειμένου να αποκτήσει άλλο ένα… Παρόλα αυτά γνωρίζω ότι αν αποφάσισε να είναι υποψήφια με αυτόν τον συνδυασμό, είναι χωρίς υστεροβουλία και επειδή όπως πιστεύει και δηλώνει ειλικρινά η ίδια “θεωρεί τον Χρήστο Τσιρογιάννη, τον καλύτερο δήμαρχο που πέρασε τα τελευταία χρόνια”…
Από την άλλη υπάρχει και ένα ζήτημα πολιτικής ευθύνης όλων μας: χρειαζόμαστε άτομα σαν την Σοφία Εξάρχου. Πρόσωπα με ειλικρινές ενδιαφέρον για την πόλη μας, με αγάπη για τον συνάνθρωπο, με συνεχή προσφορά και με διάθεση καλόπιστη και δημιουργική. Γνωρίζω προσωπικά τις πισώπλατες μαχαιριές που έχει φάει, αλλά επίσης γνωρίζω ότι συγχωρητικά δεν ανταπόδωσε καμία… Ναι, στην πολιτική δεν θέλουμε εκδικήσεις, θέλουμε συναίνεση και κατανόηση.


Το βιογραφικό της είναι πλούσιο:


Η Σοφία Εξάρχου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της πόλης της Άρτας. Είναι κόρη του γιατρού Τάκη Έξαρχου και της Βίκυς Ρώιμπα.
Αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Άρτας και είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, διετέλεσε βοηθός στο γραφείο του Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Ανδρέα Δημητρόπουλου, στο τμήμα της γραμματειακής και ερευνητικής υποστήριξης.
Το 1995 άρχισε να εργάζεται ως Δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Άρτας, ενώ παράλληλα, διετέλεσε Νομική Σύμβουλος της τότε «Τράπεζας Μακεδονίας Θράκης», της «Πανελλήνιας Τράπεζας Α.Ε.» και του Χρηματοπιστωτικού Συνεταιρισμού «Αρτινή Εγγύηση». Επί σειρά ετών, η Σοφία Εξάρχου δίδαξε Αστικό Δίκαιο στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Ηπείρου (παράρτημα Πρέβεζας), καθώς και Δίκαιο του Αθέμιτου Ανταγωνισμού στο Τμήμα Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης του ΤΕΙ Ηπείρου (παράρτημα Άρτας).
Το 2003 διορίζεται ως Συμβολαιογράφος στην Περιφέρεια του Ειρηνοδικείου Άρτας. Έκτοτε συμμετέχει ως μέλος και ως Αντιπρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Ιωαννίνων, ενώ ταυτόχρονα είναι και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (European Directories of Notaries).
Παράλληλα με τις επαγγελματικές της δραστηριότητες, η Σοφία παρουσιάζει έντονη ανθρωπιστική, κοινωνική, πολιτιστική και εθελοντική δράση, αναδεικνύοντας την ευαίσθητη και βαθιά ανθρώπινη πλευρά της.
Διετέλεσε για 11 χρόνια Πρόεδρος του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Βιβλίου». Σήμερα κατέχει τη θέση της Αντιπροέδρου και μαζί με τα υπόλοιπα μέλη υλοποιούν πληθώρα αξιόλογων δράσεων και εκδηλώσεων.
Από τα πλέον ενεργά μέλη του Φιλοζωικού Σωματείου Άρτας, η Σοφία δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη της για τους τετράποδους φίλους της και δίνει πραγματικό, καθημερινό αγώνα στον τομέα της προστασίας, της περίθαλψης αλλά και της υιοθεσίας τους, με ένα δίκτυο που απλώνεται εντός και εκτός συνόρων.
Διατελεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Άρτας.
Εθελόντρια Αιμοδότρια από τις πιο ενεργές αλλά και μέλος του Δ.Σ του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η Σοφία ξέρει καλά πως η προσφορά στο συνάνθρωπο είναι αξία ανεκτίμητη και μη διαπραγματεύσιμη!
Η αγάπη της για τη μουσική την οδήγησε στα KrotalArta και την εκμάθηση κρουστών. Πλέον αποτελεί ενεργό μέλος της ομάδας, με παραστάσεις που ξεκινούν από την Άρτα και φτάνουν μέχρι το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Είναι μέλος δύο σημαντικών πολιτιστικών φορέων της πόλης της Άρτας: του Λυκείου Ελληνίδων και του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Ο Σκουφάς».
Έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ του Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος «Αρτινή Εγγύηση» και Έφορος της Διοίκησης του παραρτήματος Άρτας του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.
Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί σε τοπική εφημερίδα με θέματα του άμεσου ενδιαφέροντός της, κυρίως φιλοζωικά και ταξιδιωτικά.
Όποτε της επιτρέπουν οι υποχρεώσεις της, η Σοφία επιλέγει να ταξιδεύει και να γνωρίζει νέους τόπους και άλλους πολιτισμούς. Μιλάει άπταιστα αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, και αρκετά καλά ισπανικά και ρουμανικά. Όπως συνηθίζει να λέει και η ίδια, «κλέβοντας» τον Miguel de Unamuno, «Ο φασισμός θεραπεύεται διαβάζοντας κι ο ρατσισμός ταξιδεύοντας».


Από καρδιάς να της ευχηθώ από ετούτη εδώ τη στήλη, να έχει καλή επιτυχία…

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα