14.8 C
Arta
28 Απριλίου 2024

Περνάμε σε μια απολιτικ Αυτοδιοίκηση;

Διαβάστε επίσης

  • Το λέμε και το υπογραμμίζουμε, ότι πραγματικά το επόμενο δημοτικό συμβούλιο, θα είναι το πλέον απολιτίκ, που έχει ποτέ εμφανιστεί.
  • Πλειοψηφία προσκείμενη στο κυβερνών κόμμα, μειοψηφία προσκείμενη στο κυβερνών κόμμα και λίγο παρα πέρα δυο συνδυασμοί εκπρόσωποι αριστερών χαρακτηριστικών.
  • Θα λείψει, όσο και αν δεν θέλει κανείς ακόμη να το παραδεχθεί, η φωνή του Γιάννη Παπαλέξη, της Τζένης Ταπραντζή, οι οποίες τώρα σε μεγάλο βαθμό απαξιώνονται, καθώς τις θεωρούμε «αυτονόητες».
  • Έγινε προχθές μια συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο, η οποία βασίστηκε στο νέο νόμο, που σχετίζεται με την κατάργηση των νομικών προσώπων του Δήμου Αρταίων, όπως και βέβαια σε όλη την χώρα έγιναν αντίστοιχες τοποθετήσεις.
  • Ο λόγος που συνεδρίασε το Δημοτικό συμβούλιο ήταν ουσιαστικά τυπικός και άνευ ουσίας, καθώς απ’ότι αντιληφθήκαμε από τα συμφραζόμενα, μόνο αντικείμενο θα μπορούσε να είχε, αν υπήρχε κάποια τεκμηριωμένη πρόταση για να μην καταργηθεί ένα νομικό πρόσωπο, αν υπήρχε δηλαδή λόγος να συνεχίσει να λειτουργεί, ως βιώσιμη και ανεξάρτητη επιχείρηση.
  • Τέτοια αντιπρόταση δεν υπήρξε, καθώς εδώ που τα λέμε κι όλας θα έπρεπε να είναι μια πρόταση τεκμηριωμένη, να υποστηρίζεται από business plan από πρόγραμμα βιωσιμότητας και λοιπές τεχνοκρατικές παραστάσεις, τις οποίες βέβαια κανείς δεν έκρινε ότι έπρεπε να κάνει για κάποιο από τα πολλά νομικά πρόσωπα…
  • Έτσι το Δημοτικό συμβούλιο, διαχειρίστηκε τυπικά μια πρόταση του Χριστόφορου Σιαφάκα, η οποία εν ολίγοις επαναλάμβανε το μοιραίο… Και η δημοτική αρχή, η απερχόμενη όπως λέμε, που ζει στην ζώνη του Λυκόφωτος, δεν είχε και κάποια όρεξη, να πει κάτι το διαφορετικό, το οποίο θα έπρεπε και να το αιτιολογήσει…
  • Από την άλλη ήταν μια ιδανική ευκαιρία, το Δημοτικό Συμβούλιο, να προχωρήσει και να δώσει μια «πολιτική» χρειά στην υπόθεση των νομικών προσώπων: να σημειώσουμε ότι ο νόμος για την κατάργηση των νομικών προσώπων, ήταν κυριολεκτικά κεραυνός εν αιθρία… Η κυβέρνηση τον εισήγαγε αιφνίδια κατά την προεκλογική περίοδο και πέρασε αβρόχοις ποσί , καθώς οι άχαστοι της Ένωσης Δήμων Ελλάδας δεν ήθελαν την περίοδο εκείνη να ανοίξουν πόλεμο με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
  • Τώρα βέβαια, για πολλούς δημάρχους η δουλειά είναι «τι είχαμε, τι χάσαμε», αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων, πολλές φορές έκαναν το δύσκολο έργο…
  • Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ είχε βγάλει και ανακοίνωση τότε, δίνοντας έμφαση ότι δεν δόθηκε καμία σοβαρή δικαιολογία για την κατάργηση των νομικών προσώπων και επισήμανε… «Όσο για την επίκληση δημοσιονομικών λόγων για το “γκρέμισμα” εκατοντάδων Φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μας τρομάζει πως ούτε καν η Τρόικα στα πιο δύσκολα χρόνια της κρίσης, δεν είχε διανοηθεί να ζητήσει αυτά που ο κ. Μητσοτάκης έχει συμπεριλάβει στο Νομοσχέδιο. Ο οποίος, βεβαίως, διατηρεί ανέπαφα τα Νομικά Πρόσωπα του Κεντρικού Κράτους, στις καρέκλες εξουσίας των οποίων διορίζει τους κομματικά αρεστούς».
  • Περιμέναμε λοιπόν στο δημοτικό συμβούλιο να ακούσουμε δυο αράδες, μια τοποθέτηση απέναντι σε μια πολιτική απόφαση, η οποία απογυμνώνει σε μεγάλο βαθμό τους ΟΤΑ Α’ βαθμού και προβληματίζει για το μέλλον των δραστηριοτήτων που οι επιχειρήσεις αυτές είχαν αναπτύξει.
  • Η Τζένη Ταπραντζή και ο Σωτήρης Βασιλάκης, υποψήφιοι κατά τις τελευταίες εκλογές με την ΑΡΤΙΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ είπαν «όχι» στην κατάργηση των νομικών προσώπων, την στιγμή που νομοθετικά δεν υπάρχει και κάποια εξασφάλιση και για τους εργαζόμενους σε αυτά… Ο Χρήστος Τσιρογιάννης, επισημαίνοντας το αιφνίδιο του νόμου, είπε «ναι» ακολουθώντας την εισήγηση του Χριστόφορου Σιαφάκα, «ναι» είπε και ο Χρήστος Γιώτης όμως, ο οποίος προέρχεται και από έναν χώρο προοδευτικό, αλλά και που ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά την δυναμική των νομικών προσώπων, καθώς διετέλεσε και επιτυχημένος πρόεδρος.
  • Πάμε λοιπόν σε ένα επόμενο δημοτικό συμβούλιο, που θα είναι ομογενοποιημένο σε απόψεις και θέσεις… Θα είναι ένα όργανο προειλημμένων αποφάσεων, χωρίς πολιτική έκφραση;
  • Ανέφερε και ο επόμενος δήμαρχος Αρταίων, Χριστόφορος Σιαφάκας: δεν υπάρχει λόγος να ψηφίζουμε, τυπική είναι η διαδικασία… Μόνο αν υπήρχε κάποιο νομικό πρόσωπο, που θα έπρεπε να εξαιρεθεί θα έπρεπε να ψηφίσουμε αιτιολογημένα! Δίκιο είχε, αλλά επίσης δίκιο είχε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Τράμπας, ο οποίος συνέχιζε να καταμετράει τους σταυρούς…
  • Γιατί η αλήθεια είναι η πολιτική, εκτός από την τέχνη του εφικτού, είναι και ένα πεδίο έκφρασης και συμβολισμών, απόψεων και θέσεων… Που πρέπει να καταγράγραφονται έστω και αν στην παρούσα φάση, φαίνεται ότι δεν έχουν κάποιο νόημα.
  • Άραγε θα ξαναδούμε συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων με πολιτικά χαρακτηριστικά ή περνάμε στην εποχή της απλής διαχείρισης των πραγμάτων, μιας Αυτοδιοίκησης απολιτίκ και αδιάφορης;

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα