14.8 C
Arta
27 Απριλίου 2024

Ο ΣΚΟΥΦΑΣ έκανε το πρώτο βήμα

Διαβάστε επίσης

Μια από τις καλές εκδηλώσεις, που έλαβαν χώρα αυτήν την εβδομάδα, ήταν και αυτή του Μ/Φ ΣΚΟΥΦΑΣ, η οποία ήταν αφιερωμένη στην καταγραφή στην άϋλη πολιτιστική κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Υπουργείου Πολιτισμού, του αποκριάτικου εθίμου «Γαϊτανάκι και Μπαντίδοι» της Άρτας.
Η εκδήλωση ήταν πολύ κατατοπιστική, ιδίως από τον πρώην πρόεδρο του Συλλόγου κ. Γιάννη Κουτσούμπα και τον κ. Νικόλαο Λιόντο, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ιστορία του εθίμου, με ποιον τρόπο εξελίχθηκαν αυτές οι παραδόσεις και η μεγάλη σημασία, που έχει η διατήρησή τους, τόσο με την καταγραφή στον κατάλογο της άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο βέβαια και της συνέχισής τους, ως μια κοινωνική δραστηριότητα και από τις επόμενες γενεές των αρτινών, έτσι ώστε να διασωθεί εξελισσόμενο αυτό το έθιμο, ως ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό χαρακτηριστικό του τόπου μας και των ανθρώπων του.
Από τον Σύλλογο του ΣΚΟΥΦΑ, αλλά και από τους άλλους ομιλητές, όπως ο βουλευτής Γιώργος Στύλιος και ο Δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας, έγινε κατανοητό ότι η καλή προεργασία που προηγήθηκε, δεν είχε αυτοσκοπό την αναγνώριση του εθίμου, ως πολιτιστική δράση του ΣΚΟΥΦΑ, αλλά ως διάσωση ενός μακραίωνου εθίμου της τοπικής μας κοινωνίας και το πέρασμά του στην επόμενη γενιά. Αποτελεί λοιπόν, μια κληρονομιά όλων των αρτινών, που οφείλουμε να την υπερασπιστούμε και να την διασώσουμε, χωρίς προσωπικές και κάθε άλλου είδους παρωπίδες.
Ο ΣΚΟΥΦΑΣ έκανε το πρώτο βήμα, το επόμενο όμως ανήκει σε όλους εμάς, έτσι ώστε αξιοποιώντας την προεργασία και την τεχνογνωσία αυτού του πρώτου βήματος, να μπορέσουμε ως τοπική κοινωνία να εργαστούμε, προκειμένου να κατοχυρώσουμε τα ιδιαίτερα πολιτιστικά μας χαρακτηριστικά, αποδίδοντας με τον τρόπο αυτόν και την εκ του αποτελέσματος υπεραξία στον τόπο μας, αλλά και την υπερηφάνεια στους δημότες μας, οι οποίοι γνωρίζουν ότι είναι μέρος μιας ατέρμονης πολιτιστικής αλυσίδας, που ξεκινάει από τα βάθη των αιώνων και συνεχίζει στις επόμενες γενιές, σύμφωνα με τα ήθη και τις ιδιαιτερότητες τους…

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα