18.8 C
Arta
29 Απριλίου 2024

Μνημόνιο συνεργασίας Περιφέρειας Ηπείρου και Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη δημιουργίας Δομής Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας

Διαβάστε επίσης

Μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία Δομής Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας στην Περιφέρεια Ηπείρου υπεγράφη σήμερα στο Διοικητήριο της Περιφέρειας από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη, την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Α. Μπατιστάτου, παρουσία του διευθυντή Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του ΙΤΕ κ. Σάββα Χριστοφορίδη.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε πως η συγκεκριμένη ενέργεια δίνει νέες δυνατότητες στον τόπο. «Είναι μεγάλη υπόθεση η συνεργασία σε αυτά τα θέματα με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και με το ΙΤΕ. Σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή πορείας στο γίγνεσθαι αυτού του τόπου που έχει πολλές δυνατότητες», υπογράμμισε.

Από την πλευρά της η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Άννα Μπατιστάτου σημείωσε: «Το Γραφείο Υποστήριξης της Έρευνας και της Καινοτομίας είναι από τους στρατηγικούς στόχους του Ιδρύματός μας, και είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να έρθουν σε επαφή με τις επιχειρήσεις. Και βασιζόμαστε σε αυτό το Γραφείο πραγματικά για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία με τον τρόπο που μπορεί το Πανεπιστήμιο, και να συνδεθεί με την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Θα έχουμε γραφείο εντός του Πανεπιστημίου, που θα είναι εύκολα προσβάσιμο σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και όχι μόνο. Ευχαριστούμε πάρα πολύ το ΙΤΕ και την Περιφέρεια για αυτή την σύμπραξη».

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του ΙΤΕ κ. Σάββας Χριστοφορίδης τόνισε: «Από την πλευρά του ΙΤΕ θα ήθελα να πω πως νιώθω πολύ περήφανος που είναι η πρώτη φορά, που στην Ελλάδα συμπράττουν  από κοινού ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα – το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – ένας ερευνητικός φορέας – το ΙΤΕ – και μια Περιφέρεια  – η Περιφέρεια Ηπείρου – για να μεταφέρουν τη γνώση που παράγεται στα ερευνητικά εργαστήρια προς τις επιχειρήσεις και να υποστηρίξουν την παραγωγή νέων προϊόντων, νέων υπηρεσιών που θα υποστηρίξουν την τοπική οικονομία. Και είμαστε όλοι περήφανοι γι’ αυτή την σύμπραξη».

***

Στόχος της Δομής είναι η υποστήριξη των καινοτόμων επιχειρήσεων και της ερευνητικής κοινότητας της Ηπείρου, καθώς και η μεταξύ τους διασύνδεση. Ειδικότερα, η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων στοχεύει: 

  • Στην μεταφορά τεχνολογίας και την αξιοποίηση της νέας γνώσης στην ανάπτυξη της έρευνας που παράγεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΙΤΕ-ΙΒΕ, και την αξιοποίησή τους από τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις της Ηπείρου
  • Στην ανάπτυξη συνεργασίας του προσωπικού του Πανεπιστημίου του ΙΤΕ-ΙΒΕ με το δίκτυο ΠΡΑΞΗ, ώστε να αναπτυχθεί ένα πλήρες ώριμο γραφείο μεταφοράς τεχνολογίας και υποστήριξης της τεχνολογίας.

Η Δομή Υποστήριξης για να είναι άμεσα προσβάσιμη τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στην ερευνητική κοινότητα της Ηπείρου, θα αποτελείται από το Γραφείο Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα είναι εγκατεστημένο στο διοικητήριο της Περιφέρειας, και το Γραφείο Υποστήριξης της Ερευνητικής Κοινότητας, που θα βρίσκεται σε κτίριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

* Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης και η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Α. Μπατιστάτου συζήτησαν για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δύο φορέων για τη συντήρηση, αναβάθμιση και λειτουργία του Κλειστού Γυμναστηρίου και του γηπέδου ποδοσφαίρου που βρίσκονται εντός της Πανεπιστημιούπολης. Όπως τονίστηκε, μετά τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, οι εγκαταστάσεις θα δοθούν σε χρήση όχι μόνο για τα μέλη του Πανεπιστημίου, αλλά και για το κοινό, αποτελώντας  έναν ακόμη λόγο σύνδεσης του Πανεπιστημίου με την πόλη των Ιωαννίνων.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα