14.8 C
Arta
29 Απριλίου 2024

Συνέντευξη του Διευθυντή Παιδίατρου της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας κ. ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΣΙΑ

Διαβάστε επίσης

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΪΝΤΑΣΗ

Το καλοκαίρι είναι η εποχή των παιδιών, έρχονται σε επαφή με την φύση, αλλά είναι και εκτεθειμένα σε παθήσεις και ασθένειες της εποχής. Ο Διευθυντής Παιδίατρος της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου της Άρτας κ. Γιάννης Πασιάς, δέχθηκε να αφήσει στην άκρη τα κοινωνικά και συνδικαλιστικά ζητήματα, στα οποία ο ίδιος ως πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας της Άρτας έχει δώσει συχνά δείγμα γραφής και απαντά στα ερωτήματα της εφημερίδας, σε μια συνέντευξηκαι δίνει απαντήσεις για όλα τα σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών, συμβουλεύοντας κυρίως τους γονείς για το τι πρέπει να κάνουν, προκειμένου να προστατεύσουν τη νεαρή ηλικία από τους κινδύνους που ελλοχεύουν το καλοκαίρι.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον κ. ΠΑΣΙΑ, καθώς με τον τρόπο αυτόν πρωτοπορεί και στην δημόσια ενημέρωση των γιατρών της περιοχής.
Η συνέντευξη, η οποία ολοκληρώνεται σε τρεις σελίδες έχει ως εξής:

Το καλοκαίρι είναι η εποχή των παιδιών… Από την εμπειρία σας ποίες είναι οι απειλές της εποχής και τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς κατά την διάρκεια των διακοπών των παιδιών τους;

Για να μην συννεφιάσουν, οι καλοκαιρινές αναμνήσεις οι γονείς θα πρέπει να ακολουθήσουν κάποιες συμβουλές δεδομένου ότι τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα, συμβαίνουν το καλοκαίρι, γιατί τα παιδιά , έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο, κι πολλές φορές χωρίς επιτήρηση.
ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ: Ναι, το νούμερο ένα πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν τα παιδιά είναι η αφυδάτωση στη παραλία. Το παιχνίδι είναι ιδανικό , όμως η διασκέδαση κι οι έντονες δραστηριότητες το καλοκαίρι σε συνδυασμό με το λίγο νερό μπορούν να φέρουν πονοκέφαλο ή υπνηλία. Φροντίζουμε να τους δίνουμε νερό κι φυσικούς χυμούς για ενυδάτωση στο διάλλειμα του παιχνιδιού.
ΗΛΙΑΣΗ: Αποτελεί κι αυτό, ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τα παιδιά κι τους ενήλικες. Οι πολλές ώρες είτε κολυμπώντας είτε παίζοντας μπορούν να προκαλέσουν ηλίαση. Έτσι το άτομο νιώθει, άρρωστο, έχει πονοκεφάλους κι αδικαιολόγητα ρίγη για το καλοκαίρι. Ο μόνος σύμμαχος είναι το καπέλο, η σκιά κι το άφθονο νερό.
ΚΡΥΩΜΑ: Όσο γίνονται μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, το κλιματιστικό θα πρέπει να είναι σε κατάλληλη θερμοκρασία για τα παιδιά. Μπορεί να κρυώσουν κι να ταλαιπωρηθούν. Έλεγχος θερμοκρασίας κι σωστά ρούχα είναι η λύση.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ:Να αποφεύγουν όσο είναι δυνατόν το junk food κι τα γλυκά .Προσπαθήστε να τους δίνετε περισσότερα φρούτα, είναι ένας τρόπος να παίρνει τα σάκχαρα που θέλει , να ενυδατώνεται κι φυσικά να έχουν γερό ανοσοποιητικό. Επιπλέον κρατούν το βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα.
ΘΑΛΑΣΣΑ: Η θάλασσα είναι πολύ διασκεδαστική για τα παιδιά, χρειάζεται όμως προσοχή. Εξηγούμε στα παιδιά μας γιατί δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό. Μην εμπιστεύεστε την ασφάλεια των παιδιών σας σε φουσκωτά σωσίβια, ποτέ χωρίς την επίβλεψη η κολύμβηση σε νερά με πολλά ρεύματα. Οι βουτιές από μεγάλα ύψη εγκυμονούν κινδύνους καθώς ένα παιδί δεν μπορεί εύκολα να ελέγξει το σώμα του.
Προσοχή στον ήλιο- Μην αφήνετε τα παιδιά σας , χωρίς αντηλιακό .
Προσοχή στο ψάρεμα- Τα μικρά κυρίως παιδιά χρειάζονται επίβλεψη στη χρήση του εξοπλισμού.
Προσοχή στη πισίνα- Επιλέγουμε πισίνες ειδικά διαμορφωμένες για την ηλικία των παιδιων.Να έχουν σωστό βάθος κι τη σωστή περίφραξη, ετσι ώστε να απολαμβάνουν το μπάνιο με ασφάλεια.
ΒΟΥΝΟ: Τα παιδιά πρέπει να φοράνε τα κατάλληλα παπούτσια για τη πεζοπορία στο βουνό, όπως επίσης κι τα κατάλληλα ρούχα. Πρέπει να τηρούνται βασικοί κανόνες στη πεζοπορία κι τη ποδηλασία κι οι δραστηριότητες να γίνονται σε ομάδες. Δεν περπατάμε δια μέσου ψηλών χόρτων, δεν σηκώνουμε πέτρες κι δεν πλησιάζουμε πηγάδια.
Προσοχή επίσης στις αλλεργίες που μπορεί να προέρχονται από τρόφιμα αλλά κι από μολυσμένα νερά της θάλασσας ή τσιμπήματα.

Πολλοί γονείς ανησυχούν για τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Ακούγεται ο ιός του Νείλου, όπως κάθε χρόνο. Πρέπει να φοβούνται; Ποιές οι διαφορές από το τσίμπημα με το κοινό κουνούπι…
Κατ’αρχήν δεν χρειάζεται κανένας πανικός και ιδιαίτερη ανησυχία .
Ένα τσίμπημα κουνουπιού πρήζεται περίπου στην πρώτη μισή ώρα ,στη συνέχεια γίνεται ένα σκληρό μπαλάκι που μπορεί να μεγαλώσει για 2-3 ημέρες για να φύγει στις 7-10 ημέρες . Αρα δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα .Μια αποτελεσματική παρέμβαση είναι στη φάση του πρηξίματος να δροσίσουμε την περιοχή του τσιμπήματος με κρύο νερό ή παγοκύστη.Η χορήγηση φαρμακευτικών αλοιφών με κορτιζόνη ή σε συνδυασμό με αντιβίωση καλό είναι ν’αποφεύγεται από τους γονείς χωρίς τη συμβουλή του γιατρού .Πότε ανησυχούμε :
-Όταν το πρήξιμο είναι πολύ μεγάλο (Τόσο όσο σας φαίνεται εσάς ασυνήθιστο για την μέχρι τότε αντίδραση του δέρματος ).
-Όταν αρχίζει να βγάζει εξανθήματα (φουσκάλες ή κοκκινίλες ) γύρω από το αρχικό τσίμπημα .
-Αν από το ξύσιμο του παιδιού παρουσίαζει έντονη ερυθρότητα ,πύον ή από ξύσιμο να βγάζει υγρά .Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να το δει παιδίατρος .
Τα τσιμπήματα από κουνούπια ή σκνίπες είναι πολύ συχνά και δεν πρέπει να μας ανησηχούνε παρά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που πιθανώς θα χρειαστεί και φαρμακευτική αγωγή .


O Ιός του Δυτικού Νείλου εμφανίσθηκε το 1937 στο Δυτικό Νείλο στην Ουγκάντα .
Μεταδίδεται κυρίως με τσίμπημα από μολυσμένομ κουνούπι (συνήθως το << κοινό >> του γένους Culex) . Το κουνούπι μολύνεται από μολυσμένο πτηνό .Δεν μεταδίδεται άμεσα από άτομο σε άτομο με την συνήθη κοινωνική επαφή .
Πιο σπάνια με :μετάγγιση αίματος, μεταμόσχευση οργάνων από μητέρα σε έμβρυο. Συνήθως αφήνει αυγά σε νερό πλούσιο σε οργανικό υλικό. Τσιμπάει από το σούρουπο έως το χάραμα . Η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελάδα πιθανώς να οφείλεται και στη μεγαλύτερη μετανάστευση άγριων άρρωστων πτηνών λόγω των έντονων κλιματικών αλλαγών . Αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν οι ηλικιωμένοι ,όσοι έχουν υποκείμενα προβλήματα -ανοσοκατασταλμένοι ,καρκινοπαθείς ,διαβητικοί ,καρδειακά νοσήματα ,άνοια ,αναπνευστικά προβλήματα . Οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί .20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα κυρίως εγκεφαλίτιδα ,μηνιγγίτιδα ,οξεία χαλαρή παράλυση . Άρα οιγονείς δεν πρέπει να φοβούνται για τα παιδιά τους αλλά καλό θα είναι να εφαρμόζονται κάποιοι κανόνες . Μέτρα ατομικής προστασίας: 1)Κατάλληλα ρούχα που καλυπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα . 2)Εντομοαπωθητικά σε ακάλυπτο δέρμα και πάνω στα ρούχα . 3)Κουνουπιέρες σε βρέφη ,παιδιά ,ηλικιωμένους. Συχνά λουτρά καθαριότητας και απομάκρυνσης του ιδρώτα . Στο σπίτι -σήτες σε πόρτες ,παράθυρα ,αεραγωγοί ,τζάκια . Ανεμιστήρες ή κλιματιστικά . Εντομοκτόνα -εντομοαπωθητικά
Μέτρα πρόληψης στο σπίτι: Απομάκρυνση στάσιμων νερών. Να μη συσσωρεύονται λύματα ,νερά αποχετεύσεων και καθαρίζουμε τα φύλλα από υδρορροές . Κουρεύουμε το γρασίδι Ποτίζουμε κατά προτίμηση το πρωί .Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου ,η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας είναι όλα εκείνα τα όπλα που μας κάνουν να μην φοβόμαστε τα τσιμπήματα των κουνουπιών και ιδιαίτερα τον ιό του Δυτικού Νείλου.

“Τα περιστατικά που έχουμε δει ως παιδίατροι τόσο εγώ όσο και οι συναδελφοί μου είχαν την πληρέστερη αντιμετώπιση έως το σημείο που μας επιτρέπεται ως περιφερειακό νοσοκομείο “.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν χτυπήσει την πόρτα μας και αναμένουμε τις τιμές του καύσωνα. Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για τα παιδιά και πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση;
Ο καύσωνας μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά περισσότερο από τους μεγάλους για κάποιους λόγους που αναφέρω παρακάτω :
1) O λόγος επιφάνειας σώματος προς τον όγκο του σώματος είναι μεγαλύτερος στα παιδιά απ’ότι στους ενήλικες .Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ν’αυξάνεται σ’ενα παιδί πιο εύκολα η θερμοκρασία .
2)Η θερμότητα που παράγεται από τον μεταβολισμό του παιδιού ανά μάζα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τους ενήλικες.
3)Τα παιδιά έχουν λιγότερη εφίδρωση σε σχέση με τους ενήλικες άρα η ικανότητα να μειώσουν την θερμοκρασία του σώματος από την εξάτμιση του ιδρώτα είναι μειωμένη .
Αντιμετώπιση και προστασία των παιδιών από τον καύσωνα :
1) Να τους φοράτε ρούχα τα οποία να είναι ελαφρά ,ανοιχτόχρωμα και άνετα.Τα ανοιχτόχρωμα ρούχα αντανακλούν πίσω μερική από την ηλιακή ακτινοβολία .Τα ρούχα να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος .
2)Όταν βγαίνουν έξω από το σπίτι να τους φοράτε καπέλο .
3)Δεν χρειάζεται να κυκλοφορούν άσκοπα έξω στον ήλιο μεταξύ 10 π.μ.-15 μ.μ.
4)Χρησιμοποιείται αντιηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας .
5)Να δίνεται στα παιδιά σας πολλα υγρά ακόμη και όταν σας λένε ότι δεν διψάνε
6)Να παίρνουν ελαφρά και συχνά γεύματα .
7)Να παραμένουν όσο το δυνατό σε σπίτι σε κλιματιζόμενο δωμάτιο .Οι ανεμιστήρες βοηθούν στην εξάτμιση του ιδρώτα και πτώση της θερμοκρασίας του σώματος .
8) Να αποφεύγουν παιχνίδια που παίζονται στην ύπαιθρο και ιδιαίτερα παιχωίδια που απαιτούν έντονη άσκηση όπως είναι το ποδόσφαιρο .
9)Εάν το παιδί επιστρέψει στο σπίτι και αισθάνεται ιδιαίτερα ζεστό τότε να κάνει ένα δροσερό μπάνιο όχι όμως κρύο μπάνιο .Εύκολα μπορεί να πάθει υποθερμία.Η έκθεση του παιδιού σε υψηλή θερμοκρασία σε περιόδους καύσωνα είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που αν εφαρμόσουμε τα παραπάνω μέτρα θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε και να αποφύγουμε την λεγόμενη θερμική εξάντληση που μπορεί να έχει ως συμπτώματα κεφαλαλγία ,ναυτία ,ζάλη ,εμετό ,γρήγορη αναπνοή και ταχυκαρδία .Εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα αυτή η κατάσταση τότε το παιδί μπορεί να οδηγηθεί σε θερμοπληξία .

Είναι μια μόδα θα έλεγα στα ΜΜΕ η ενυδάτωση… Πως όμως γίνεται σωστή ενυδάτωση ενός παιδιού κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Τα μικρά παιδιά δεν αντιλαμβάνονται τις ανάγκες του σώματός τους με την ίδια ευκολία που το κάνουν οι ενήλικες -συνεπώς είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να φροντίζουν για την κάλυψη των αναγκών τους και της σωστής ενυδάτωσης τους κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες όπου οι εξωτερικές δραστηριότητες το παιχνίδι σε συνδυασμό με την αυξημένη θερμοκρασία κάνουν πιο έντονη την εφίδρωση .

Η σωστή ενυδάτωση ενός παιδιού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την σωματική και ψυχική του υγεία .
Κινδυνεύουν να αφυδατωθούν και να εμφανίσουν συμπτώματα όπως κόπωση ,ζάλη ,τάση για λιποθυμία ,σύγχυση .
Σύμφωνα με το Ευρωπαικό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη υγρών διαφέρει ανάλογα με την ηλικία (βρεφική -παιδική ) .
Για παράδειγμα παιδια 2-3 ετών θα πρέπει να καταναλώνουν 1,3 lt υγρών την ημέρα ,4-8 ετών 1,6 lt υγρών ,9-12 ετών 2 lt υγρών .
Για να πετύχουμε καλή ενυδάτωση μπορεί να ακολουθήσουμε κάποιες συμβουλές :
-Ξεκινάμε την ενυδάτωση από νωρίς το πρωί .
-Σημαντικό το πρωινό των παιδιών να περιέχει ροφήματα και τρόφιμα που θα τα ενυδατώνουν όπως νερό ,γάλα ,χυμούς ,αφεψήματα ,γιαούρτι ,φρούτα ,λαχανικά .
-Το νερό θα πρέπει να είναι η νούμερο ένα επιλογή ως μέσο ενυδάτωσης .Ξεδιψάει και δεν περιέχει καθόλου θερμίδες .
Κατά την έκθεση στον ήλιο ή εξωτερικούς χώρους συνίσταται παράλληλη αύξηση κατανάλωσης νερού .
Η ενυδάτωση γίνεται διασκεδαστική και γευστική όταν τα ενθαρύνουμε να καταναλώνουν ροφήματα με φρούτα, μέλι ,γάλα και να μην προτιμούν αναψυκτικά ή ζαχαρούχα ποτά .
Τα παιδιά αμελούν την ενυδάτωσή τους όταν συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες .Προσφέρετέ τους ροφήματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάθε 20-30 λεπτά .
Φροντίζουμε πάντα να έχουν μαζί τους νερό ή κάποιο άλλο ρόφημα.
Απαιτείται αναπλήρωση υγρών και μέσα στο νερό .Τα παιδιά είτε σε θάλασσα είτε σε πισίνα χάνουν υγρά λόγω του φαινομένου της ώσμωσης.
Η ίδια η κατανάλωση του φαγητού διεγείρει το αίσθημα της δίψας .Ωστόσο και κάποιες τροφές όπως φρούτα ,λαχανικά ,γιαούρτι ,σούπες ,ζελέ ,κρέμες καλύπτουν το 20-30 % των αναγκών του παιδιού ενώ κατά 70-80 % όπως γάλα ,νερό ,χυμοί ,τσάι .
Φυσικά κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ποικίλει αντιμετώπισης .

Λένε να φοράμε ανοιχτόχρωμα ρούχα, για την πρόληψη της θερμοπληξίας και στον αντίποδα να φοράμε σκούρα ρούχα για την προστασία από την ακτινοβολία. Ισχύουν αυτές οι απόψεις; Υπάρχει μέση λύση;

Η θερμοπληξία είναι η υπερθέρμανση του σώματος δηλαδή η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος που μπορεί να φτάσει σε ψηλά και επικίνδυνα επίπεδα .Βαριά επείγουσα κλινική κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως σε περιόδους καύσωνα .Το τρίπτυχο υψηλή θερμοκρασία -υψηλή ατμοφαιρική υγρασία και άπνοια συνιστούν προυποθέσεις της θερμοπληξίας .Η θερμοπληξία απειλεί τη ζωή του παιδιού γιατί ο οργανισμός χάνει την ικανότητά του να ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος .

Η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να φθάσει του 40 βαθμούς Κελσίου ή και ψηλότερα με αποτέλεσμα την βλάβη του εγκεφάλου και ίσως τον θάνατο .Είναι λοιπόν μία επείγουσα κατάσταση που χρειάζεται άμεση ιατρική αντιμετώπιση μέχρι να μεταφερθεί το παιδί στο νοσοκομείο .Καλό είναι να ακουθήσουμε τις παρακάτω οδηγίες :1) Bάζουμε το παιδί σε δροσερό δωμάτιο 2)Αφαιρούμε τα ρούχα του παιδιού .Το κάνουμε ένα δροσερό μπάνιο ή το τυλίγουμε σε δροσερές βρεγμένες πετσέτες .

Λένε ότι τα ανοιχτόχρωμα ρούχα συμβάλουν στην πρόληψη της θερμοπληξίας .Πράγματι απαιτείται ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορόδες υλικό ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα .Ρούχα λοιπόν ελαφρά άνετα κατά προτίμηση ,ανοιχτά χρώματα που αντατανακλούν τις ακτίνες του ηλίου .Ας μην ξεχνάμε να φοράμε καπέλο και γιαλιά .
Για τα σκουρόχρωμα ρούχα λένε ότι προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία .Τα σκούρα ρούχα είναι καλύτερα από τα πιο ανοιχτά χρώματα αλλά η πραγματική δύναμη αποκλεισμού προέρχεται από τον τύπο βαφής του υφάσματος .Όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση ορισμένων χρωμάτων αποκλεισμού UV ακτινοβολίας τόσο περισσότερες ακτίνες διαταράσσουν .Τα υφάσματα που δεν είναι πολύ αποτελεσματικά στον αποκλεισμό των ακτίνων UV εκτός εάν υποβληθούν σε επεξεργασία με μία πρόσθετη χημική ουσία περιλαμβάνονται :1) το βαμβάκι 2)λινάρι 3)κάνναβις .
Τα υφάσματα που είναι καλύτερα να μπλοκάρουν τον ήλιο περιλαμβάνουν :1) πολυεστέρας 2) νάυλον 3) μαλλί 4) μετάξι .
Όσο βαρύτερο και στενότερο είναι το ύφασμα τόσο καλούτερο το μπλοκάρισμα των ακτίνων UV .Άρα τα σκουρόχρωμα απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία ενώ τα ανοιχτόχρωμα αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου .
Το ότι ο ζωοποιός ήλιος θα καθόριζε σε εμάς στυλιστικές αξιώσεις για να αντιμετωπίσουμε την αυξημένη θερμοκρασία και την ακτινοβολία που εκπέμπει δεν θα μπορούσαμε εύκολα να το φανταστούμε .Μπορούμε όμως με συνδυασμούς ενδυμάτων να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα εξαρτωμένου της θέσης ,της ώρας ,της ηλικίας και της λοιπής προστασίας απέναντι στο φαινόμενο καύσωνα και να αποφύγουμε κατάστάσεις όπως η θερμική εξάντληση και θερμοπληξία αλλά και την βλαβερή επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο σώμα μας .

Ένα επίκαιρο θέμα, λόγω του γεγονότος ότι έλαβε χώρα σε μια κορυφαία αθλητική διοργάνωση, είναι τα ατυχήματα στους αγωνιστικούς χώρους και μάλιστα που χρήζουν άμεση ιατρική υποστήριξη. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ποιά είναι η προσωπική σας εμπειρία και τι προτείνετε;
-Πράγματι όλοι είδαμε στους δέκτες μας το περιστατικό με την πτώση του Δανού ποδοσφαιριστή στην κορυφαία ευρωπαική Διοργάνωση και πόσο έλειψε να χάσει την ζωή του .Άλλες φορές ποδοσφαιριστές και άλλοι αθλητές δεν είναι το ίδιο τυχεροί και χάνουν την ζωή τους κατά την διάρκεια της αγαπημένης τους αθλητικής δραστηριότητας .Τι να φταίει γι’αυτό θα αναρωτηθεί κάποιος και πως μπορούμε να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις
-αρχικά προληπτικά κάθε αθλητής θα πρέπει υπεύθυνα για να εκδόσει την μπλε κάρτα υγείας να υποβληθεί σε κάποιες εξετάσεις εργαστηριακές απεικονιστικές υποχρεωτικά από καρδιολόγο ή παθολόγο κατά δεύτερο λόγο . Αρκεί να γίνεται με υπευθυνότητα αφού πρόκειται για την ίδια μας την ζωή .Τα γήπεδα θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ιατρικά μέσα και να εξασφαλίζςεται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια των αθλητών .Ο ποδοσφαιριστής Κρίστιαν Έρικσεν επανήλθε στη ζωή χάρη στην άμεση επέμβαση της ιατρικής ομάδας και με τον απινιδωτή που ήταν διαθέσιμος αποτελούν παράδειγμα για όλο τον κόσμο . Τι συμβαίνει όμως σε μικρότερης κατηγορίας ερασιτεχνικά σωματεία -για παράδειγμα πόσο εκπαιδευμένοι είναι αθλητές ,γιατροί ,παράγοντες προπονητές ,έφοροι σταδίων να παράσχουν εξειδικευμένη παροχή α’ βοηθειών ΚΑΡΠΑ κ.λ.π.Σε πόσα γήπεδα λοιπές αθλητικές εγκαταστάσεις υπάρχουν απινιδωτές που μπορούν να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή. Η παρουσία ιατρού ή ιατρικού team στις μεγάλες κατηγορίες είναι επιβεβλημένες δια νόμου . Μεταφέροντας την πολύχρονη εμπειρία μου ως γιατρός αγώνων ποδοσφαίρου και λοιπών αθλημάτων συχνά έχω έρθει σε επαφή με άλλοτε λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά περιστατικά .Από απλές κακώσεις διαστρέμματα ,κατάγματα και άλλες επιληπτικές κρίσεις .Επεισόδια υπογλυκαιμίας και περιστατικά απώλειας συνείδησης,λιποθυμίας και άλλων μικροτραυματισμών. Ψυχραιμία και όχι πανικός. Ο κατάλληλος ιατρικός εξοπλισμός ,χορήξηση πρώτων βοηθειών με υποστήριξη εξοπλισμού εάν χρειαστεί .
Αναζήτηση βοήθειας από ασθενοφόρο για την μεταφορά στπ πλησιεστερο νοσοκομείο .Έχει συμβεί να δώ και νεαρό άτομο (17 χρόνων ) να χάνεται στο γήπεδο από κατάχρηση ενεργειακών ποτών μετά από πολλαπλές αρρυθμίες που επιβάρυναν την καρδιά του .
Αν θα πρέπει να δώσω καποιες οδηγίες και το τι πρέπει να γίνει θα πρότεινα τα εξής αν και δεν είμαι ο καταλληλότερος :
-Έλεγχος με u/s καρδιάς ΗΚΓ και εργαστηριακό έλεγχο σε όλους τους εν δυνάμει αθλητές καθε χρόνο .
-Δεν αποκρύβουμε κάποιες κληρονομικές παθήσεις που νομίζουμε ότι μας εκθέτουν .
-Δεν παραβλέπουμε συμπτώματα και ενοχλήσεις πριν τον αγώνα ενημερώνουμε τον προπονητή και γιατρό της ομάδας .Δεν θέτουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας .
-Όχι ενεργειακά ποτά που περιέχουν 75 % καφείνη και μπορεί να μας σκοτώσουν λόγω των αρρυθμιών που προκαλούν .
-Προσωπικό εκπαιδευμένο σε πρώτες βοήθειες .
-Σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις η ύπαρξη απινιδωτή είναι απαραίτητη .Μπορεί μόνο μία φορά να χρειαστεί αλλά να είναι σωτήρια .
-Προσοχή στις ουσίες που παίρνουν οι αθλητές για να αυξήσουν απόδοση ,αντοχή ,μυική μάζα -συνήθως έχουν παρενέργειες .
-Ακόμη και προπονήσεις παρουσία γιατρού είναι απαραίτητη .
-Εξειδικευμένο ιατρικό team σε αγώνεςκαι όχι ο αγροτικός γιατρός του χωριού ,ο φυσιοθεραπευτής που θα πάρει το 20σαράκι το απόγευμα της Κυριακής .
-Στα γήπεδα άμεση πρόσβαση ασθενοφόρου.
-Αγάπα το σώμα σου ,αγάπα την ζωή σου ,μην αφήνεις τίποτα στη τύχη ακόμη και αν νοιώθεις ταύρος μάλλωστε και αυτοί πέφτουν . Η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση . Αν προσέχεις τον εαυτό σου και δεν ξεπερνάς τα όρια σου όλα γίνονται με μέτρο και φροντίζεις γι αυτό καθημερινά δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα .

Να αναφερθούμε στο ζήτημα του κορωνοϊού… Το πρώτο θέμα έχει να κάνει με την ψυχολογία των παιδιών, που βίωσαν μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής του από τον «εγκλεισμό». Το δεύτερο αφορά το ενδεχόμενο να γίνει εμβολιασμός και στις μικρότερες ηλικίες… Ποια είναι η άποψή σας;
Ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών είναι αδύνατο να μην επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών .Τα παιδιά καταπιέζουν θεμελιώδεις προσωπικές τους ανάγκες .Οι γονείς εργάζονται με τηλεργασία αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στα παιδιά δεν τους επιτρέπουν να παίξουν με τους φίλους τους ή να συναντηθούν με την γιαγιά τους .Όσο τα παιδιά θα βρίσκονται σε εγκλεισμό τόσο θα στερούνται κινήτρων και θα είναι πιο συνεσταλμένα .Σχεδόν αθόρυβα προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα χωρίς διαμαρτυρίες και εμείς κάνουμε λόγω λόγο για καλά και φρόνιμα παιδιά .Οποιος όμως καταπιέζει ανάγκες αναζητεί διεξόδους .Άλλα παιδιά στρέφονται στο υπερβολικό φαγητό .Συχνά παρκάρουμε τα παιδιά μας σ’εναν υπολογιστή τηλεόραση λέμε ότι έχουμε τύψεις αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή .Οι συνέπειες στην ψυχολογία ,στην συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών στον εγκλεισμό λόγω της πανδημίας είναι πολύ σοβαρές .Η διακοπή της κανονικότητας της εκπαίδευσης .
Ανεξάρτητα από την ηλικία τα παιδιά μπορούν να εμφανίσουν μεγαλύτερη εξάρτηση απο τους γονείς ,ευερεθιστότητα και έλλειψη προσοχής .Οι γονείς τους αναφέρουν ότι τα παιδιά παρουσιάζουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα ,φόβο ,απομόνωση και δυσκολίες στον ύπνο .
Μικρότερης ηλικίας παιδιά (3-6 ετών ) είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν συμπτώματα προσκόλλησης και φόβου για την υγεία των μελών της οικογένειας τους απ’ότι μεγαλύτερα (6-18 ) ετών .
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της ψυχικής υγείας των μαθητών τους .Μπορούν να συζητήσουν υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης του stress (με άσκηση ,διάβασμα ,μουσική κ.ά .) που πρέπει να παρέχονται ώστε να αντιμετωπισθούν αρνητικά φαινόμενα όπως η συνεχής ενασχόληση με το διαδίκτυο ,ηλεκτρονικά παιχνίδια κ.ά . Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν τον ρόλο τους στην κοινωνία και πως η αναγκαία κοινωνική αποστασιοποίηση δεν ισοδυναμεί με συναισθηματική αποστασιοποίηση .Παιδιά που θα μπουν σε καραντίνα και θα τεθούν και πάλι σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη από τους δασκάλους και τους καθηγητές .Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η καραντίνα για τα παιδιά δεν ήταν διακοπές όπως πολλοί πιστεύουν αλλά απώλεια της γνωστής και δομημένης καθημερινότητας τους η οποία τους προσφέρει ασφάλεια ,σιγουριά και αίσθηση ταυτότητας .Μεγάλος αριθμός ερευνών έχει αναδείξει την σπουδαιότητα της ύπαρξης ρουτίνας για την υγιή συναισθηματική και ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού Η απουσία σχολείου και εξωσχολικών δραστηριοτήτων έστρεψε στο διαδίκτυο και πολύ πιθανόν σε εθισμό στο μέλλον .Η σχολική τάξη αποτελεί σημαντικό παράγοντα κοινωνικοποίησης .Αυτό μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα ανασφάλειας ,ντροπής ,δισταγμού, φόβου ,θυμού ,διαταραχές ύπνου ,έντονη προσκόληση στους γονείς ,δυσκολία συγκέντρωσης ,νευρικότητα ,συναίσθημα μοναξιάς ,δυσφορία .Οι γονείς μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για να μπορέσουν να συνδεθούν με τα παιδιά τους και να μπορέσουν να αφουγκρασθούν τις συναισθηματικές τους ανησυχίες .
Εμβολιασμός στα παιδιά: Η προσωπική μου άποψη για πολλούς δεν θα είχε κάποια ιδιαίτερη αξία αλλά αν με ρωτάτε θα έλεγα πως δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος να εμβολιασθούν τα παιδιά .Παρόλα αυτά που ανουσιωδώς μεταδίδονται από δω και απο κεί εξυπηρετώντας άλλα συμφέροντα που δεν είναι του παρόντος .Ο καθένας έχει την δική του άποψη αλλά να μπορεί να την υποστηρίξει και να την παρουσιάσει γιατί αυτή την εποχή οποιαδήποτε διαφοροποίηση σημαίνει άρνηση ,φόβο ,ψεκασμό και άλλα ,Μπορούν όμως να ξέρει κάτι παραπάνω που αγνοούν οι υπόλοιποι .
Και να μην παρεξηγηθούμε έχω κάνει χιλιάδες εμβόλια στα παιδιά για να προασπίσω την υγεία τους αλλά δεν συνιστώ σε κανέναν να κάνει πειραματόζωο το παιδί του έχοντας υπόψη όλες τις αντικρουόμενες θέσεις των <<μη ειδικών >>ειδικών που αυτοκαταργούνται μεταξύ τους καθημερινά .Αν πάλι ο ίδιος το θέλει ποιος θα τον εμποδίσει .Απλώς πρώτα να ψάξει και να ψαχτεί .
Αλλωστε ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας αναφέρει να μην ξεκινήσει ο εμβολιασμός παιδιών αν δεν έχουν εμβολιασθεί ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες .Πιστεύω ότι το θέμα θα μονοπωλήσεις τους επόμενους μήνες ,άλλωστε η επιλογή των συγκεκριμένων εμβολίων δημιουργεί ανησυχίες δεδομένου και των θανάτων που παρατηρήθηκαν σε παιδιά και εφήβους .

Ποιες είναι οι συνηθέστερες παθήσεις που αντιμετωπίζει η Παιδιατρική του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας; Υπήρξαν περιστατικά ιδιαίτερα σπάνια που σας προβλημάτισαν;
Η παιδιατρική κλινική του Γ.Ν .Άρτας λειτουργεί από 20ετίας περίπου .Όλο αυτό το διάστημα έχει φιλοξενήσει στους θαλάμους της χιλιάδες παιδάκια .Μικρά και μεγάλα ,νεογνά ,βρέφη όλων των ηλικιών .Ανάμεσα στα καθημερινά περιστατικά τα οποία μας επισκέπτονται και χρήζουν νοσηλείας όπως ιώσεις ,ωτίτιδες ,λαρυγγίτιδες ,αμυγδαλίτιδες ,ουρολοιμωξεις ,πνευμονίες ,,γαστρεντερίτιδες ,βρογχιολίτιδες και γενικά εμπύρετα .Κατά καιρούς η κλινική αντιμετωπίζει και πιο σοβαρά περιστατικά όπου η ζωή των παιδιών μπορεί και να κινδυνεύει αν δεν επέμβουμε έγκαιρα .Ο σακχαρώδης διαβήτης νεανικός -παιδικός με διαβητική κετοξέωση αποτελεί το <<φόβητρο>> του κάθε γιατρού αφού πρέπει να εφαρμοσθεί ένα πρωτόκολλο που απαιτεί προσοχή και πολύ ξενύχτι .Τα μικρά βρέφη με εμπύρετα επίσης μπορούν να προβληματίσουν αφού υπάρχουν πολλες πιθανές διαγνώσεις .Οι μηνιγγίτιδες κυρίως οι μικροβιακές έχουν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας γεγονός που εξαρτάται και από την έγκαιρη προέλευση και αξιολόγηση των συμπτωμάτων . Στην κλινική μας έχουμε νοσηλεύσει και παιδάκια με κακοήθειες που δυστυχώς δεν είχαν καλή έκβαση .Στα <<πονηρά >> και ύπουλα περιστατικά μπορούμε να συμπεριλαβουμε τα χειρουργικά όπου σε συνεργασία με τους χειρουργούς τυγχάνουν ανάλογης αντιμετώπισης .Αλλεργίες έντονες που χρήζουν κορτιζόνης και αντιισταμινικών .Αναιμίες και αιμορραγίες του πεπτικού που μας προβληματίζουν .Αυτό που έχει τυπωθεί αυτά τα 20 χρόνια που βρίσκομαι στην Άρτα περισσότερο είναι ένα περιστατικό το 2003 ενός 12 χρόνου αγοριού με εγκεφαλίτιδα που έκανε ανακοπή μέσα στην κλινική ,Κατάφερα με πλήξεις στο στέρνο και με την βοήθεια του Θεού να το επαναφέρω σπάζοντας του τρία πλευρά .Τα περιστατικά που έχουμε δει ως παιδίατροι τόσο εγώ όσο και οι συναδελφοί μου είχαν την πληρέστερη αντιμετώπιση έως το σημείο που μας επιτρέπεται ως περιφερειακό νοσοκομείο .Εννοώ εργαστήρια ,υποειδικότητες ,εξειδίκευση ,μονάδα παρακολούθησης νεογνών κ.ά.οπότε πραγματοποιούμε τότε διακομιδές σε μεγαλύτερα νοσοκομεία .Ευκαιρίας δοθείσης ήθελα να ευχαριστήσω τον κόσμο της Άρτας που μας εμπιστεύεται και δεν έχει ακουστεί κάτι το αρνητικό όσον αφορά την νοσηλεία και παρακολούθηση των νοσηλευόμενων παιδιών .Μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε παρόλα τα χρόνια που φορτώνουμε στην πλάτη μας .

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα