19.8 C
Arta
28 Μαρτίου 2024

Μυοκάστορες: ένας εφιάλτης για τους αγρότες που διαρκώς μεγαλώνει

Διαβάστε επίσης

Ένα μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια η αγροτική κοινότητα της Άρτας, εξαιτίας της μάστιγας των μυοκαστόρων. Πρόκειται για μια μεγάλη απειλή για τις δενδρώδεις κυρίως καλλιέργειες σχεδόν ολόκληρης της πεδινής Άρτας, των ημιορεινών περιοχών αλλά και των υπολοίπων λιμναίων και υδάτινων συστημάτων του νομού μας, καθώς οι συνθήκες εκεί ευνοούν την μόνιμη πλέον εγκατάσταση και την εκθετική αύξηση των πληθυσμών, όπως παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.
Ο Μυοκάστορας, που πολλοί τον συγχέουν με τα ποντίκια-αρουραίους, ιδιαίτερα όταν είναι σε νεαρή ηλικία, τρέφεται με τις ρίζες των δέντρων και συχνά προκαλεί τη πλήρη νέκρωσή τους. Επίσης, με τα λαγούμια που ανοίγει κοντά σε αρδευτικά συστήματα, αποστραγγιστικά έργα και αναχώματα ποταμών και λιμνών προκαλεί αστάθεια στο έδαφος.
Πρόκειται για ένα υδρόβιο τρωκτικό, ενδημικό στη Νότια Αμερική, έφθασαν στην Ευρώπη και κατόρθωσαν να εγκατασταθούν με επιτυχία στο φυσικό περιβάλλον (όχθες ποταμών και υγροτόπους) των νέων περιοχών, διαταράσσοντας την ισορροπία των οικοσυστημάτων και υποβαθμίζοντας την οικονομική και περιβαλλοντική αξία των περιοχών στις οποίες εμφανίζεται.
Οι επιπτώσεις της παρουσίας του στους υγροτόπους, μέσα από τη διατροφή του με υδρόβια βλάστηση και ρίζες φυτών, μπορεί να είναι αρνητικές για τις φυτοκοινότητες με πιθανό επακόλουθο τη διάβρωση των παράκτιων ενδιαιτημάτων άλλων ζώων. Επίσης, ο Μυοκάστορας έχει παρατηρηθεί να τρέφεται με αυγά παρυδάτιων πουλιών που βρίσκει στις φωλιές τους.
Είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει τύχει την προσοχή που του αρμόζει. Πρέπει η Π.Ε. Άρτας να υποδείξει στους αγρότες, τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν την επιδημική αύξηση των πληθυσμών και την καταστροφή που έχουν υποστεί εξαιτίας αυτών οι καλλιέργειές τους. Μάλιστα πολλοί αναφέρουν ότι έχουν πλήξει σοβαρές επενδύσεις σε καλαμπόκια, ακτινίδια, αλλά ακόμη και ελιές…
Το πρόβλημα έχει οδηγήσει σε απόγνωση πολλές οικογένειες και δεν υπάρχει μέχρι αυτήν την στιγμή, κάποια επίσημη καθοδήγηση για το πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Καλό θα ήταν να πάρουν θέση για το σημαντικό αυτό ζήτημα και ο Αντιδήμαρχος επί των αγροτικών θεμάτων κ. Κοτσαρίνης, καθώς σε μεγάλο ποσοστό το πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής της Δ.Ε. Αμβρακικού, όπου είναι και η εκλογική του έδρα.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα