16.8 C
Arta
4 Μαΐου 2024

Ερώτηση Χρήστου Γκόκα για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ακτινιδίων της Άρτας 

Διαβάστε επίσης

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά, σχετικά με  τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ακτινιδίων της Άρτας κατά τη διαδικασία συγκομιδής και πώλησης των προϊόντων τους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, οι αγρότες παραγωγοί ακτινιδίων αυτή την περίοδο της συγκομιδής του προϊόντος τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά και σημαντικά προβλήματα. 

Το κυριότερο υπογραμμίζει, είναι οι πολύ χαμηλές τιμές διάθεσης των ακτινιδίων της φετινής σοδιάς, που είναι κατά 50% περίπου χαμηλότερες από πέρυσι, και πολλές φορές ακόμα περισσότερο, ενώ καθώς η περίοδος συγκομιδής προχωρά για ορισμένες ποικιλίες οι τιμές μειώνονται δραματικά σε σημείο που είναι εξευτελιστικές. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι παραγωγοί αναγκάζονται να πουλήσουν όσο-όσο για να μην μείνουν τα ακτινίδια στα δέντρα, αν και ούτε αυτό αποφεύγεται πάντα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό και με την έλλειψη εργατών γης, έχει ως αποτέλεσμα κάποιες ποσότητες να κινδυνεύουν τελικά να μείνουν αδιάθετες. Ενώ η έλλειψη εργατικών χεριών, έχει αυξήσει κατά πολύ το κόστος συγκομιδής.

Επιπλέον τονίζει ότι, η πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλά και το ενεργειακό κόστος για τη συντήρηση του προϊόντος, σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές τιμές διάθεσης, έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για την επιβίωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων, των παραγωγών και των οικογενειών τους, και υπάρχει ορατός κίνδυνος, να εγκαταλειφθεί η δραστηριότητα αυτή από πολλούς παραγωγούς, παρ’ ότι είχαν δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες.

Επίσης, σημειώνει ότι , σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η πολιτική των ανοιχτών τιμών, με τη διαμόρφωση της τιμής στο τέλος της περιόδου συγκομιδής. Πέραν του παράτυπου αυτής της διαδικασίας, υπάρχει η αγωνία και η αβεβαιότητα για τους παραγωγούς για το ποσό που θα εισπράξουν, και αν θα το εισπράξουν, αφού υπάρχουν ήδη ανείσπρακτα ποσά από προηγούμενες περιόδους.

Και σημειώνει ιδιαίτερα το πολύ μεγάλο θέμα με το άνοιγμα τιμών μεταξύ τιμής παραγωγού και της τιμής για τον τελικό καταναλωτή, που είναι πολλαπλάσια. Επίσης αναφέρει ότι σε συνδυασμό με το κύμα ακρίβειας και της γενικότερης οικονομικής κρίσης έχει μειωθεί παγκοσμίως η κατανάλωση φρούτων κατά 35% περίπου.

Επί πλέον επισημαίνει μια σειρά χρόνιων ζητημάτων πέραν αυτών που προέκυψαν για τη φετινή παραγωγή, που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την καλλιέργεια και την παραγωγή των ακτινιδίων και την προοπτική και το μέλλον για τους παραγωγούς, όπως: 

  • Η έλλειψη υποδομών, όπως αποθηκευτικοί χώροι, δηλαδή οι κατάλληλοι ψυκτικοί θάλαμοι, που μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα αποθήκευσης των ακτινιδίων για μεγαλύτερο διάστημα, ώστε οι παραγωγοί να διεκδικήσουν στη συνέχεια καλύτερη τιμή.
  •  Η ανάγκη να κατασκευαστούν περισσότερες μεταποιητικές μονάδες (συσκευαστήρια), 
  • Η μη κατάργηση, της ακατανόητης Υπουργικής Απόφασης 9475/136897/10-10-2018, που δεν επιτρέπει την εξαγωγή ακτινιδίων σε συσκευασία βάρους μεγαλύτερου των 20 κιλών, κάτι που όπως σημειώνει, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια των υποδομών (ψυκτικοί θάλαμοι, συσκευαστήρια) προκαλεί μειώσεις τιμών και αποτελεί ένα ακόμα παράγοντα κινδύνου για να μειώνουν αδιάθετες ποσότητες ακτινιδίων, αφού περιορίζονται οι δυνατότητες εμπορίας και δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ  Ελλήνων Παραγωγών και παραγωγών άλλων χωρών, ακόμα και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  • αλλά και, Η έλλειψη Οργάνωσης των Παραγωγών σε συνεργατικά σχήματα, που δίνουν μεγαλύτερες δυνατότητες για την παραγωγή και τη διακίνηση των προϊόντων τους με καλύτερους όρους τελικά για το εισόδημά τους.

Τέλος τονίζει την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τους ακτινιδοπαραγωγούς, που βρίσκονται σε απόγνωση και αβεβαιότητα για την επιβίωσή τους, όπως επίσης και την ανάγκη στήριξης του εισοδήματος τους, καθώς και τις επιπτώσεις από την έλλειψη εισοδήματος για τους παραγωγούς και την τοπική οικονομία, και επιπλέον επισημαίνει ότι γενικότερα οι παραγωγοί της Άρτας δεν είχαν σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία την απαιτουμένη και ανάλογη ενίσχυση από τα μέχρι σήμερα μέτρα της πολιτείας.

Για τους λόγους αυτούς θέτει μια σειρά ερωτημάτων στον αρμόδιο Υπουργό όπως :

Πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της μείωσης του εισοδήματος των παραγωγών ακτινιδίων της Π.Ε. Άρτας, αλλά και όλης της χώρας και ποια μέτρα προτίθεται να λάβετε για την στήριξη του εισοδήματός τους,

Ποια μέτρα και πότε σκοπεύει να λάβει για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και τους κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τη συντήρηση των ακτινιδίων, 

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αντιμετώπιση του μεγάλου θέματος των ανοικτών τιμών και την προστασία των παραγωγών ακτινιδίων από την πολιτική αυτή, που είναι προφανώς σε βάρος του εισοδήματός τους,

Αν είναι τελικά στις προθέσεις του να απλοποιήσει και  να μειώσει τη γραφειοκρατία του συστήματος πρόσληψης εργατών γης για τους αγρότες, 

Αν προτίθεται να προχωρήσει στην άμεση κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης 9475/2018, ώστε οι συσκευασίες των ακτινιδίων για την εμπορία και εξαγωγή να μπορούν να είναι μεγαλύτερες των 20 κιλών, 

Με ποιά μέτρα και κίνητρα και με ποιό αναπτυξιακό σχέδιο προτίθεται να στηρίξει τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, σε ψυκτικούς θαλάμους για τη συντήρηση και σε εγκαταστάσεις για τη συσκευασία των ακτινιδίων, αλλά και άλλων προϊόντων στην Άρτα, 

και τέλος Ποιός είναι ο σχεδιασμός και ποιές οι ενέργειές του για την παροχή σύγχρονης τεχνογνωσίας στους παραγωγούς ακτινιδίων, αλλά και άλλων προϊόντων, και ποιά τα επιμέρους μέτρα για την υποστήριξη και την προώθηση της συγκρότησης Ομάδων Παραγωγών.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα