11.8 C
Arta
5 Μαΐου 2024

Ομιλία Χρήστου Γκόκα  για την Οργάνωση και Λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ

Διαβάστε επίσης

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής Ν. Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, στην Ομιλία του στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  για την Οργάνωση και Λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ, τόνισε κατ’ αρχάς ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη, για την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας μας. Απαιτεί όμως και το ανάλογο ολοκληρωμένο σχέδιο και όχι αποσπασματικές ρυθμίσεις, όπως αυτές που φέρει  επί τέσσερα χρόνια  η Κυβέρνηση. Όπως και στο συγκεκριμένο Νομοσχέδιο, και μάλιστα καθυστερημένα στο τέλος της τετραετίας. 

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι  ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, συστάθηκε με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και με Υπουργό τότε τον Κώστα Σκανδαλίδη και ήταν μια σοβαρή μεταρρύθμιση για μια σειρά θεμάτων και δράσεων, όπως η έρευνα, η εκπαίδευση, η πιστοποίηση, η διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων. Ωστόσο, παρατήρησε ότι, δεν είναι, ανάλογος ο απολογισμός του έργου του Οργανισμού ως συμβούλου των αγροτών, είτε όσον αφορά στην ενημέρωση, είτε στην κατάρτιση, είτε στην επιμόρφωση. Και αναφέρθηκε στην αδυναμία του Οργανισμού να στηρίξει τους αγρότες για τη συγκρότηση ομάδων παραγωγών, όπως και την προώθηση της δημιουργίας περισσότερων διεπαγγελματικών οργανώσεων. 

Οι αγρότες επεσήμανε δεν προχωρούν, διστάζουν, δεν είναι σωστά ενημερωμένοι και εκτός από το θεσμικό πλαίσιο, πρέπει να έχουν μια βοήθεια, νομική, τεχνολογική, οικονομική, για να προχωρήσουν και αυτό θα πρέπει να το υποστηρίζει ένας σύγχρονος Οργανισμός. 

Όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικός αφού αποτελεί πυλώνα για την οικονομία της χώρας μας, αλλά και κρίσιμος για τη διατροφική επάρκεια στη χώρα μας και για τον κίνδυνο εμφάνισης επισιτιστικής κρίσης. Σήμερα, όμως, παρατήρησε, η κατάσταση κάθε άλλο παρά είναι θετική, αφού υπάρχει υψηλό κόστος παραγωγής, προβλήματα στη διάθεση των προϊόντων, χαμηλές τιμές αγοράς, πλήγματα στην παραγωγή ως συνέπεια των κλιματικών αλλαγών της κλιματικής κρίσης, ελλείψεις εργατών γης αλλά και  αδυναμία πρόσβασης των αγροτών στη ρευστότητα.

Αναφέρθηκε επίσης, στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ που δεν καλύπτει καινούργιες ασθένειες και επανέλαβε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί και να εκσυγχρονιστεί και ως προς την κάλυψη όλων αυτών των νέων προβλημάτων που αφορούν σε φυτά, δέντρα και καρπούς, αλλά  και με τροποποιήσεις που να αφορούν στον χρόνο και στη χρονική διάρκεια σχετικά με τις ζημιές, αλλά και τους ελέγχους. Ενώ σημείωσε ότι πέρασε μια τετραετία και δεν έγινε τίποτε στην κατεύθυνση αυτή, κάτι που χαρακτήρισε αδικαιολόγητο.

Επί πλέον, σχετικά με τις ενισχύσεις για τον πρωτογενή τομέα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπογράμμισε ότι από τα 50 δισεκατομμύρια και πλέον, των κάθε μορφής μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο πρωτογενής τομέας πήρε ελάχιστα ,κάτι παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο περίπου. Στο Ταμείο Ανάκαμψης η αναλογία είναι ακόμη χειρότερη όπου επιπλέον επιφυλάσσονται έργα ΣΔΙΤ για τα αρδευτικά που θα επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής. Επίσης προβλέπεται οι αγρότες να πληρώσουν και για τα έργα των ΑΠΕ εφ’ όσον τα εγκαταστήσουν. 

Και αναρωτήθηκε “…Πράγματι, κύριε Υπουργέ, Πώς θα ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα όταν δεν μπορούμε να στηρίξουμε τις υποδομές που χρειάζονται, όταν δεν μπορούμε να προωθήσουμε προγράμματα για εγγειοβελτιωτικά έργα ή για συστήματα πρόληψης ή προστασίας των καλλιεργειών, όπως την αντιχαλαζική προστασία; Ή όταν έχουμε ελλείψεις σε υποδομές και εγκαταστάσεις, για επεξεργασία, για μεταποίηση, για συσκευαστήρια, για αποθήκευση και συντήρηση των παραγόμενων τροφίμων, μέσα από τη δημιουργία και τη λειτουργία και των οργανώσεων παραγωγών; Παρά τις αναφορές σας στην ομιλία σας, κύριε Υπουργέ, όλα αυτά δεν προχωρούν. Τα βλέπουμε και στην περιοχή μας, στην Άρτα…”

Και αναφέρθηκε στις ερωτήσεις ή αναφορές για τα ζητήματα των ενισχύσεων, των επιδοτήσεων, ιδιαίτερα για τους παραγωγούς της Άρτας, σημειώνοντας ότι “… Αυτά είναι σημαντικά κ. Υπουργέ, γιατί αλλιώς δεν θα έχουμε παραγωγούς. Με τις συνθήκες που υπάρχουν, πανδημία, κλιματολογικές συνθήκες, φυσικές καταστροφές, ακρίβεια, ενεργειακή κρίση δεν μπορεί να μην υπάρχουν ενισχύσεις. Οι οποίες, επιπλέον, περικόπτονται διότι είναι συνέχεια ένα σωρό οι εξαιρέσεις και καταλήγουν οι μισοί να είναι δικαιούχοι. Από αυτούς, με συμψηφισμούς, οι περισσότεροι παίρνουν τελικά τα μισά οπότε, καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Υπάρχουν περιοχές και καλλιέργειες, όπως η Άρτα, που έμειναν έξω από την ακαρπία λόγω του παγετού της άνοιξης 2021. Είχαμε ακαρπία και στην ελιά σχεδόν 100% και στα εσπεριδοειδή στο 50% αλλά και στα ακτινίδια. Τα αδιέξοδα και η απόγνωση των παραγωγών, αφορούν και στην επιβίωσή τους, αλλά και στη δυνατότητα να συνεχίσουν να παράγουν…”

Αναφέρθηκε επίσης στην ψηφιακή πλατφόρμα «ΑΡΤΕΜΙΣ» που δούλεψε πιλοτικά 2 χρόνια στη Θεσσαλία και είχε επιτυχία, και ζήτησε το ταχύτερο δυνατόν να λειτουργήσει και να καλύψει όλη τη χώρα, για να προστατευθεί η ελληνική κτηνοτροφία από τις νοθείες, τις παράνομες ελληνοποιήσεις του γάλακτος, γιατί τα ήδη υπάρχοντα μεγάλα προβλήματα για τη βιωσιμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας, θα την οδηγήσουν σε αφανισμό.

Κλείνοντας, ο κ. Γκόκας, αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα των  αποφοίτων των γεωπονικών τμημάτων πενταετούς φοίτησης, που δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, εν αντιθέσει με  παλιότερους πρώην φοιτητές των ίδιων Τμημάτων, που έχουν τα δικαιώματα που είχαν, κάτι που αφορά και στους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, στο Τμήμα Γεωπονίας στην Άρτα. Σημείωσε δε, ότι άμεσα πρέπει να διορθωθεί αυτή αδικία με νομοθετική παρέμβαση, η οποία πρέπει να κατατεθεί, αφού πέρασε 1,5 χρόνος από την προηγούμενη κατάθεση και απόσυρσή της ταυτόχρονα.

Ανέφερε δε, ότι αυτή η εκκρεμότητα είναι σε βάρος των περιφερειακών Τμημάτων που ήδη έχουν αποδυναμωθεί από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. 

Τέλος, επεσήμανε ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα θα αποτελέσουν ένα κίνητρο επιλογής για τα τμήματα αυτά, που επι πλέον συνδέονται με τις ανάγκες αλλά και την προτεραιότητα της παραγωγικής διαδικασίας, που στηρίζεται στην αναγκαία ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Μια ανάπτυξη που, όπως τόνισε ο κ. Γκόκας, το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, διαχρονικά έχει αποδείξει ότι στηρίζει και έχει το πρόγραμμα και τη βούληση να στηρίξει ξανά.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα