23.8 C
Arta
15 Μαΐου 2024

Πολύ σημαντικά τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρηματιών την περίοδο του κορονοϊού σε Άρτα και Ήπειρο!

Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Βουλευτή Άρτας με τη Ν.Δ. κ. Γιώργου Στύλιου

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί μια άνευ προηγουμένου πρόκληση με πολύ σοβαρές συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο αλλά και για την πατρίδα μας.
Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινητοποιήθηκε άμεσα και υλοποιεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση των αναγκών έκτακτης ανάγκης στην υγεία, την υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και την προετοιμασία του εδάφους για την ανάκαμψη.
Προχωρήσαμε σε φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για εργαζόμενους και επιχειρήσεις για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που ζημιώθηκαν περισσότερο κατά την πανδημία.
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις περιλαμβάνουν πέντε (5) σημαντικές φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για εργαζόμενους και επιχειρήσεις:

  1. Μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100 στο 55%, από φέτος και σε μόνιμη βάση, για όλα τα φυσικά πρόσωπα επιχειρηματίες.
  2. Μείωση για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 80% από το 2022, και ειδικά για φέτος στο 70%.
  3. Μείωση σε μόνιμη βάση από το 2022, για το φορολογικό έτος 2021, του συντελεστή φόρου όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22%, έναντι 28% που παραλάβαμε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
  4. Επέκταση της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022, και
  5. Επέκταση της αναστολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το έτος 2022.
    Για την Άρτα και την Ήπειρο, τα ποσά που έχουν δοθεί για τη στήριξη των εργαζομένων με το Πρόγραμμα «Συνεργασία», την αποζημίωση ειδικού σκοπού, την ειδική αποζημίωση των εποχιακά εργαζόμενων, φτάνουν τα 37 εκατομμύρια, ενώ οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις τα 16 εκατομμύρια. Συνολικά, μαζί με το ΤΕΠΙΧ Ι, το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το ποσό για όλη την Ήπειρο φτάνει τα 268 εκατομμύρια ευρώ.
    Ένα σημαντικό εργαλείο είναι η «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» η οποία απευθύνεται σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που διατηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων. Οι
    οικονομικές ενισχύσεις που έχουν δοθεί σε ολόκληρη την Ήπειρο μέσω των έξι πρώτων κύκλων των επιστρεπτέων προκαταβολών είναι της τάξεως των 150 εκατομμυρίων ευρώ.
    Ενδεικτικά στην Άρτα μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών 1-6 έχουν δοθεί:
    · 1.078.548 ευρώ στους εκτροφείς (αγελάδων, αιγοπροβάτων, βοοειδών, χοιροειδών κλπ).
    · 1.280.280 ευρώ σε καλλιεργητές (ακτινιδίων εσπεριδοειδών, ελιών κλπ).
    · 3.175.711 ευρώ σε επιχειρήσεις με Κ.Α.Δ λιανικού εμπορίου
    · 1.402.826 ευρώ σε επιχειρήσεις με Κ.Α.Δ υπηρεσιών παροχής γευμάτων – ποτών
    · 1.962.569 ευρώ σε επιχειρήσεις με Κ.Α.Δ χονδρικού εμπορίου
    Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών 1-6 στην Άρτα για όλους τους επαγγελματίες (Κ.Α.Δ) ανέρχεται στα 21.174.362 ευρώ.
    Έπεται η Επιστρεπτέα 7, για την οποία η σχετική πλατφόρμα ανοίγει τη Μ. Τρίτη, ενώ τη Μεγάλη Πέμπτη θα γίνουν οι πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.
    Με το πρόγραμμα «ελευθερία» για τον εμβολιασμό πλησιάζουμε πιο κοντά στην περίοδο που θα ξαναπάρουμε πίσω τη ζωή μας και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
    Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εργάζεται με σχέδιο και με προγραμματισμό για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την ανάκαμψη.
    Η Άρτα και η Ήπειρος συμμετέχουν ουσιαστικά σε αυτή την εθνική προσπάθεια .

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα