21.8 C
Arta
7 Μαΐου 2024

Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής : Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στηρίζεται η παραμονή του στην Πρέβεζα.

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

   Όπως έχει πολλές φορές επισημανθεί, η μείωση του αριθμού των πρωτοετών φοιτητών στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, ήταν μια δυσάρεστη μεν, αλλά αναμενόμενη εξέλιξη. 

Όλοι γνωρίζαμε ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) θα δημιουργούσε προβλήματα, κυρίως σε τμήματα της περιφέρειας.. 

Το τμήμα της Πρέβεζας παρ’ ότι άρτια οργανωμένο, με σύγχρονες υποδομές και επάρκεια προσωπικού, με μεταπτυχιακό πρόγραμμα με μεγάλο κύρος και ζήτηση και με κατοχυρωμένα για τους επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτους, αποδείχθηκε μη ελκυστικό.

Μετά απ’ αυτή την αρνητική εξέλιξη και την βιαστική και συντεχνιακή απόφαση των καθηγητών του τμήματος, που πρότειναν τη μεταφορά του στα Γιάννενα, ήταν λογική η ανησυχία και η αντίδραση των τοπικών παραγόντων, των φορέων  και ολόκληρης της κοινωνίας.

Κανείς δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι η Πρέβεζα μπορεί στο μέλλον να μη διαθέτει τριτοβάθμια εκπαιδευτική δομή, όταν για περισσότερα από 20 χρόνια προσέφερε σημαντικά στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή της πόλης.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι  δεν έχουν κοπάσει ακόμη οι συζητήσεις και οι συνεδριάσεις φορέων για το θέμα, ενώ συνεχίζονται  οι συνεντεύξεις, η κατάθεση ερωτήσεων και αναφορών στη Βουλή και να εκδίδονται καθημερινά ψηφίσματα από τους φορείς και συλλόγους.  .

Όλα αυτά θεωρώ ότι είναι απαραίτητα, γιατί έτσι το ζήτημα παραμένει στην επικαιρότητα και έμμεσα ασκούνται πολιτικές πιέσεις, όμως το παρελθόν μας διδάσκει ότι αυτά δεν είναι αρκετά..

Είναι η ώρα πλέον από τα λόγια να περάσουμε στην πράξη.

Οι αρμόδιοι παράγοντες, σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα, οφείλουν να αναλάβουν ΑΜΕΣΑ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και κυρίως να επεξεργαστούν ρεαλιστικές προτάσεις, στην κατεύθυνση που όλοι συμφωνούμε:

Το τμήμα να παραμείνει μεν στην Πρέβεζα,  αλλά να στηριχθεί και να ενισχυθεί, ώστε να είναι βιώσιμη η προοπτική του.

Και όπως έχω ξαναπεί και προτάσεις υπάρχουν και λύσεις μπορούν να βρεθούν, αρκεί όλοι να αφήσουν κατά μέρος τους πολιτικούς τακτικισμούς, τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και τα συντεχνιακά συμφέροντα.

Προκειμένου να συμβάλλω στην κοινή προσπάθεια, καταθέτω μερικές σκέψεις στο δημόσιο διάλογο:

1. Να ενταθούν οι πιέσεις προς το Υπουργείο Παιδείας:

  • Αφ’ ενός να επανεξετάσει το θέμα της ΕΒΕ, με στόχο να στηριχθούν τα περιφερειακά τμήματα των Πανεπιστημίων (πχ με επιλαχόντες φοιτητές, με νέα μηχανογραφικά για όσους μαθητές δεν εισάγονται κλπ).
  • Αφ’ ετέρου να υπάρξει ανακατανομή του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ, προς όφελος των Περιφερειακών Πανεπιστημίων.

Ήδη ανακοινώθηκαν οι πρώτες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής, που αφορούν τους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων για κάθε τμήμα, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να βοηθήσουν.

2.  Να δρομολογηθούν δράσεις στην κατεύθυνση το τμήμα να γίνει περισσότερο ελκυστικό:

  • Να ενταθεί η προσπάθεια ανάδειξης και προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τμήματος( διαφημιστικά σποτ στα ΜΜΕ, κλιμάκια καθηγητών και φοιτητών να επισκεφθούν τα Λύκεια  της Ηπείρου και όμορων νομών για ενημέρωση των μαθητών) 
  • Να βελτιωθούν οι δομές που σχετίζονται με τη φοιτητική μέριμνα στην πόλη. ( Σίτιση, στέγαση, μετακίνηση των φοιτητών, αλλά και χορήγηση από το Επιμελητήριο και τους Εμπορικούς Συλλόγους εκπτωτικών κουπονιών στους φοιτητές για αγορές από τα καταστήματα της πόλης κλπ)
  • Να θεσμοθετηθούν τακτικές συναντήσεις των εκπροσώπων των φοιτητών με τις τοπικές αρχές (Περιφέρεια, Δήμος, Επιμελητήριο κλπ),  προκειμένου να συζητούνται και να αντιμετωπίζονται θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των φοιτητών, κ.α. 

ΥΓ. Υπενθυμίζω στους τοπικούς παράγοντες ότι στην Πρέβεζα λειτουργεί και η ΑΕΝ Ηπείρου, η οποία αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά προβλήματα και χρήζει της αναγκαίας υποστήριξης.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα