13.8 C
Arta
6 Μαΐου 2024

Κοινό μέτωπο από Δημοτικές Παρατάξεις, Κοινωνία των πολιτών, Φορείς και Πολιτικά πρόσωπα κατά της προοπτικής εγκατάστασης πλωτών Φ/Β στη Λίμνη Πουρναρίου

Διαβάστε επίσης

Με μοναδικό θέμα συζήτησης την αποτροπή εγκατάστασης πλωτού φωτοβολταϊκού στη λίμνη Πουρναρίου ισχύος 103 μεγαβάτ, συνεδρίασε χθες το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων.
Στην συνεδρίαση μετά από σχετική πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής, παρευρέθηκαν είτε με φυσική παρουσία, είτε επιστολικά, είτε με τηλεδιάσκεψη, οι Βουλευτές και οι Δήμαρχοι του Νομού, Περιφερειακοί Σύμβουλοι και Φορείς.
Κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης σημείωσε:
«Δεν είμαστε συλλήβδην αντίθετοι στα έργα ΑΠΕ, αλλά αυτά πρέπει να σέβονται το περιβάλλον και την κοινωνία. Δεν είδαμε τίποτα από τα δύο να συμβαίνει στην περίπτωση Πουρναρίου. Αυτή τη στιγμή δεν έχoυμε επικαιροποιημένο Εθνικό και Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ, την χωροταξία την κάνουν οι εταιρείες και οι εργολάβοι…Έτσι όμως υπονομεύεται η αξία των ΑΠΕ, την ώρα που το κόστος ενέργειας έχει χτυπήσει «κόκκινο». Είμαστε, λοιπόν, αντίθετοι στην προοπτική εγκατάστασης Φ/Β στη λίμνη Πουραναρίου, ειδικά από την στιγμή που στην Ελλάδα δεν υπάρχει εν λειτουργία κανένα πλωτό φωτοβολταικό πάρκο και στην Ευρώπη το μεγαλύτερο εν λειτουργία πλωτό φωτοβολταικό πάρκο είναι ισχύος 30 MW. Εμείς ως Τοπικές Κοινωνίες θέλουμε η λίμνη Πουρναρίου να αξιοποιηθεί ήπια και τουριστικά, με την δημιουργία περιμετρικού παραλίμνιου δρόμου, μονοπατιών και με διάφορες ναυαταθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Αυτός ο μοναδικός Υδροβιότοπος θα πρέπει να προστατευτεί και τα νερά της λίμνης να βοηθήσουν στην υδροδότηση της πόλης και στην άρδευση του κάμπου. Αυτά είναι τα αιτήματά μας και όχι να ανησυχούμε για την ασφάλεια του φράγματος».

Είχε προηγηθεί αναλυτική ενημέρωση από την Διευθύντρια Προγραμματισμού, Πληροφορικής και Περιβαλλοντικών Πολιτικών, Περιβαλλοντολόγου κα. Κωνσταντίνα Κωνσταντάκη η οποία στην παρουσίαση της ανέφερε για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου:
Το μικροκλίμα της περιοχής τόσο εντός της λίμνης όσο και παραλίμνια θα επιδεινωθεί από την τεράστια αλλαγή του λιμναίου χώρου και από την εκπεμπόμενη θερμότητα των εκατοντάδων φωτοβολταϊκών σωμάτων (πάνελ) της πλωτής εγκατάστασης.
Σημαντικές θα είναι οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής. Η τεχνητή λίμνη Πουρναρίου διακρίνεται από πλούσιο βιότοπο και η εκτεταμένη σκίαση που θα δημιουργεί το έργο θα επηρεάσει την ομαλή λειτουργία του οικοσυστήματος, με σημαντικές επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, κύρια στην ιχθυπανίδα και στους βενθικούς οργανισμούς. Αναφέρεται ότι το έργο βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής Καταφύγιο Άγριας Ζωής «K258 – Ζυγός (Μαρκυνιάδας-Κάτω Καλεντίνης)»
Σημαντικές αναμένονται και οι επιπτώσεις στην ποιότητα των υδάτων που καταλήγουν στον Αμβρακικό Κόλπο, χρησιμοποιούνται για άρδευση -με επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα της περιοχής – και μελλοντικά προβλέπεται να αξιοποιηθούν και για ύδρευση.
Δεν υπάρχει συσχέτιση της ΜΠΕ με την υδραυλική μελέτη του Αράχθου και τη μελέτη οριοθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας κατά μήκος αυτού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ελλοχεύουν επομένως κίνδυνοι σχετιζόμενοι με την πολιτική προστασία καθώς ο ποταμός Άραχθος αποτελεί ορμητικό και απρόβλεπτο ποταμό και τίθενται θέματα ασφάλειας του φράγματος κατάντη του οποίου αναπτύσσεται η πόλη της Άρτας.
Σημαντική αισθητική υποβάθμιση του υφιστάμενου τοπίου υψηλού κάλους.
Η επένδυση έρχεται σε αντίθεση με τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής που σχεδιάζονται από τους τοπικούς φορείς για ήπια τουριστική ανάπτυξη και αξιοποίηση της Λίμνης και της Παραλίμνιας Ζώνης, με αρνητικές επιπτώσεις στην μελλοντική απασχόληση και στο γενικότερο ανθρωπογενές περιβάλλον.
Δεν έχει κατατεθεί γεωλογική και βυθομετρική μελέτη ώστε να γίνεται γνωστό το που θα εδράζονται τα αγκύρια ενώ δεν είναι γνωστή και στατικότητα του εδάφους όπου θα αναπτυχθούν. Εγείρει ανησυχία το γεγονός ότι ο ταμιευτήρας του φράγματος δεν έχει καθαριστεί από τα φερτά υλικά από τη λειτουργία του (40 έτη) με επιπτώσεις στη χωρητικότητα και στο χρόνο ζωής του και με την κατασκευή του πλωτού καθίσταται πλέον αδύνατος ο οποιοδήποτε καθαρισμός του.
Το έργο αναπτύσσεται στον ταμιευτήρα του φράγματος Πουρναρίου για το οποίο έχουν ήδη εγκριθεί περιβαλλοντικοί όροι που δεν λαμβάνονται υπόψη.
Τίθεται θέμα μη εκπλήρωσης του όρου κάλυψης του 5,5% της συνολικής έκτασης της λίμνης, σύμφωνα με τις Διεθνείς Πρακτικές Βιωσιμότητας και το ποσοστό αυτό θα πρέπει να υπολογίζεται στη χαμηλότερη στάθμη του ταμιευτήρα-λίμνης. Σύμφωνα με τη μελέτη η κάλυψη αναφέρεται στο 5,6% στην πλήρη κάλυψη της.
Το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το Εθνικό και Περιφερειακό Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και δεν έχει εκπονηθεί η σχετική στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οι αδειοδοτήσεις για τέτοιας μεγάλης έκτασης έργα είναι αποσπασματικές αποκλείοντας μικρότερους τοπικούς παραγωγούς να αναπτυχθούν, με επιπτώσεις στη τοπική οικονομία. Η Άρτα έχει συμβάλει τα μέγιστα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τη χώρα μας με την λειτουργία του φράγματος χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη και επιλέγεται για δεύτερη φορά να γίνει ο αρωγός του ηλεκτρικού ρεύματος.

Κατόπιν αυτών, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε και έκρινε ομόφωνα:

  1. Την αποτροπή της δημιουργίας Πλωτού Φωτοβολταϊκού Σταθμού παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας εγκατεστημένης Ισχύος 103MW στην Τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου,
  2. Την διατύπωση αρνητικής γνώμης επί της σχετικής ΜελέτηςΠεριβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάστασή του,
  3. Την μη έκδοση της περιβαλλοντικής αδειόδοτησης του έργου,
  4. Την ανάκληση της αριθμ. ΒΕΒ-2645/2021 βεβαίωση παραγωγού της ΡΑΕ,
  5. Να αποσταλεί πλήρης φάκελος επί της διαβούλευσης με όλες τις αρνητικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, των Τοπικών Συμβουλίων, των Φορέων και των Συλλόγων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και στην Περιφέρεια Ηπείρου για τις δικές τους ενέργειες για την αποτροπή του έργου,
    6.Πρώτα να ψηφιστεί η επικαιροποίηση του Εθνικού και Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ και μετά να αδειοδοτηθούν και να κατασκευαστούν έργα ΑΠΕ ισόρροπα σε κάθε περιοχή, πιο μικρά και διάσπαρτα, που αθροιστικά θα καλύπτουν τον εθνικό μας στόχο για τις ΑΠΕ,
  6. Να κατατεθεί, στα πλαίσια της νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, η πρόταση των Δήμων και των τοπικών φορέων, για την αξιοποίηση της παραποτάμιας περιοχής της λίμνης Πουρναρίου, μέσω της προσέγγισης της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ), όπου θα κατασκευαστούν έργα ανάπτυξης και αξιοποίησης της Λίμνης Πουρναρίου, ώστε να στηριχθεί η τοπική οικονομία με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον της περιοχής μας ζητώντας την στήριξη όλων των θεσμικών φορέων.
  7. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε με οποιοδήποτε τρόπο να σταματήσει η δημιουργία αυτού του έργου.

Παρόντες στην συνεδρίαση:

Ο Βουλευτής ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας, ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος, ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Μάκης Κιάμος, οι Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι των Παρατάξεων, ο Πρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Άρτας, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Αξιοποίηση της λίμνης Πουρναρίου & της Παραλίμνιας Ζώνης, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας, ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημήτρης Δημητρίου, και Περιφερειακοί Σύμβουλοι. Ο κ. Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ.Τσιρογιάννη, διατυπώνοντας την άποψη της Περιφέρειας ενώ σε σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα ληφθεί και η ανάλογη απόφαση. Τις θέσεις τους μέσω επιστολής προς το Δημοτικό Συμβούλιο απέστειλαν, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης βουλευτής Νομού Άρτας, Γιώργος Στύλιος, και η Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση.

Τοποθέτηση Αντιπεριφερειάρχη Άρτας στο Περιφερειακό Συμβούλιο: αντίθετος στο πλωτό φωτοβολταϊκό

Πριν περίπου έναν χρόνο, ξεκίνησε μια ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση από τους φορείς της Άρτας για την αξιοποίηση της λίμνης Πουρναρίου, όπου τέθηκαν οι βάσεις των περαιτέρω ενεργειών του κάθε φορέα.
Μετά από ένα εξάμηνο περίπου, πληροφορηθήκαμε ότι η ΤΕΡΝΑ ενδιαφέρεται για την κατασκευή πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στη λίμνη Πουρναρίου, όπως πάντα από τον Τύπο.
Αντιλαμβάνονται όλοι ότι ξαφνιαστήκαμε και το πρώτο ερώτημα που θέσαμε είναι: Τι συμβαίνει στη λίμνη Πουρναρίου;
Ν’ αναφέρω ότι ο Άραχθος ενεργειακά έχει εξαντληθεί με δύο μεγάλα φράγματα, το Πουρνάρι Ι και ΙΙ. Επίσης, να υπενθυμίσω ότι ματαιώθηκε η κατασκευή και τρίτου φράγματος στη θέση του Αγίου Νικολάου, ύστερα από συνεχείς αγώνες των φορέων και των κατοίκων της Άρτας και των όμορων Δήμων.
Το φωτοβολταϊκό πάρκο (το υποτιθέμενο), πρόκειται ν’ αναπτυχθεί σε 1144 στρέμματα στη λίμνη Πουρναρίου, αλλά δεν γνωρίζουμε εάν θα είναι στην περιοχή του ταμιευτήρα του φράγματος ή στην υπόλοιπη λίμνη. Και τα ερωτήματα που γεννώνται είναι τα ακόλουθα: Η ΔΕΗ τι συμφωνία έχει κάνει με τη συγκεκριμένη εταιρεία; Θεωρεί «κτήμα» της και ότι της ανήκει η λίμνη Πουρναρίου; Έχουν συμφωνήσει σε κάποιο «αντίτιμο»; Οφείλει η ΔΕΗ να ενημερώσει τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής; Οφείλει η ΔΕΗ πριν απ’ όλους να ενημερώσει και ν’ αλλάξει τακτική προς τους Αρτινούς πολίτες;
Με την πιθανή κατασκευή του πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου, κατά την άποψή μου, τίθενται ως ερωτήματα και προβληματισμό τα εξής:
1). Υπάρχει κίνδυνος να περιοριστεί η άρδευση του κάμπου της Άρτας από το Πουρνάρι;
2). Μειώνονται οι πιθανότητες για την πιθανή υδροδότηση των Δήμων Αρταίων και Νικολάου Σκουφά από τη λίμνη Πουρναρίου;
3). Εξανεμίζονται οι ελπίδες και οι στόχοι των Υπουργείων, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ν. Σκουφά, για τη μελλοντική άρδευση των περιοχών Πέτα έως Κομπότι, από τη λίμνη Πουρναρίου;
Τα παραπάνω είναι ορισμένα ερωτήματα που θέτω και σχετίζονται με ζωτικά θέματα – ζητήματα της κοινωνίας και της οικονομίας (παραγωγικός ιστός της περιοχής), όμως υπάρχουν κι πολλά άλλα ερωτήματα.
Οι κάτοικοι της περιοχής μας, παρά τη σημαντική συνεισφορά στην Εθνική Οικονομία, δεν έτυχαν των ανάλογων αντισταθμιστικών οφελών, τα οποία δικαιούνται από την Πολιτεία. Απαιτούν όμως τον σεβασμό και την πλήρη ενημέρωση για οτιδήποτε γίνεται εκ μέρους του Κράτους και της ΔΕΗ.
Τέλος, να τονίσω ότι αν οι εταιρείες επιθυμούν να επενδύσουν στην ΠΕ Άρτας γενικά, η περιοχή μας προσφέρει πάμπολλες ευκαιρίες τόσο στον τουρισμό όσο και στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, όπου μπορούμε να συνεργαστούμε με στόχο την ανάπτυξη του τόπου μας.

Αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου

Αρνητικά – ομόφωνα- γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου επί του φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 103 MW στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου. Το θέμα συζητήθηκε εκτός Ημερήσιας Διάταξης στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με δεδομένο ότι δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης. Ο Περιφερειάρχης στην εισαγωγική του τοποθέτηση υπογράμμισε ότι τάσσεται υπέρ της εισήγησης της Υπηρεσίας, αλλά και τις θέσεις που έχουν εκφράσει οι φορείς της Άρτας, προσθέτοντας ότι η διαφωνία του εστιάζεται σε τρία σημεία: Κατά την κατασκευή του φράγματος είχε δοθεί υπόσχεση από τη ΔΕΗ ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, που δεν τηρήθηκε, το έργο είναι ιδιαίτερα μεγάλο και τέλος δεν συνοδεύεται με πρόβλεψη κατασκευής δικτύου σύνδεσης με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, όπως θέτει ως όρο η Περιφέρεια για έργα άνω των 10 ΜW.

ΡΑΝΙΑ ΓΚΙΖΑ: Σύγχρονο ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ η περιοχή

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι όλοι μας είμαστε θετικοί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αλλά –και σ’ αυτό πιστεύω ότι συμφωνούμε όλοι μας- με σεβασμό στο περιβάλλον, στην αειφόρο και ισόρροπη ανάπτυξη και στις τοπικές κοινωνίες φυσικά.
Το εν λόγω έργο μόνο κακό θα επιφέρει στην περιοχή μας. Το γιατί το εξήγησαν εκτενέστατα οι ειδικοί. Και για αυτό είμαστε κάθετα αντίθετοι. Μια τόσο ευρεία κάλυψη της λίμνης, σε μια έκταση περίπου ίση με τη μισή έκταση της πόλης της Άρτας, από φωτοβολταϊκά σώματα, αυτόματα υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον και επιφέρει αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες στο μικροκλίμα, στην ποιότητα του νερού, στον Άραχθο, στον Αμβρακικό, αλλά και στο φυσικό κάλλος της περιοχής.
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι όλοι, μα όλοι οι φορείς της τοπικής κοινωνίας, οι τοπικές κοινότητες, οι Δήμοι που συνορεύουν με τη λίμνη Πουρναρίου, οι σύλλογοι, το Επιμελητήριο, το ΓΕΩΤΕΕ είναι αντίθετοι σε αυτό το έργο. Και πιστεύω ότι από εδώ θα δηλώσουμε ομόφωνα και εμείς την αντίθεσή μας σε αυτό το κατασκεύασμα.
Αυτό που με ανησυχεί, όμως, είναι ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν δείχνει να ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς της, όσον αφορά το περιβάλλον.
Πρόσφατη απόδειξη η κατάργηση, δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, στην Ήπειρο επτά Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, μεταξύ των οποίων και δύο της Ηπείρου, του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων, καθώς επίσης και του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Απαξιώνοντας έτσι την τοπική αυτοδιοίκηση, την τοπική επιστημονική κοινότητα και τους παραγωγικούς φορείς των Προστατευόμενων περιοχών, αφαιρώντας τους τη δυνατότητα που είχαν να συμμετέχουν, να διοικούν και να αποφασίζουν για την περιοχή τους, καθώς οι Φορείς Διαχείρισης αποτελούσαν ένα μοντέλο διαχείρισης αποκεντρωμένο και συμμετοχικό.
Και αυτός είναι ο λόγος που είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη για την περιοχή μας, που, όπως φαίνεται αποτελεί ένα είδος Ελ Ντοράντο για διάφορους. Είναι άλλο πράγμα η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται και άλλο η βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Και πολύ φοβάμαι ότι ο πραγματικός κυβερνητικός στόχος είναι ο ανεξέλεγκτος έλεγχος από την κυβέρνηση και τους φίλους της των γνωμοδοτήσεων για έργα εντός των προστατευόμενων περιοχών.
Όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα που συζητούμε σήμερα, άποψή μας είναι ότι θα πρέπει τα έργα ΑΠΕ να αδειοδοτηθούν και να εγκατασταθούν, αφού πρώτα η Πολιτεία ολοκληρώσει το Εθνικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον. Και όχι με τον άναρχο τρόπο που παρουσιάζονται σήμερα.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα