18.8 C
Arta
1 Μαΐου 2024

Οι όποιες συνεργασίες στην Αυτοδιοίκηση μετατίθενται για μετά τις εθνικές εκλογές..

Διαβάστε επίσης

 Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Όλοι αναγνωρίζουμε ότι έχουμε πλέον μπει στην τελική ευθεία για τις Εθνικές εκλογές.

Ανεξάρτητα της ακριβούς ημερομηνίας, αν δηλαδή θα είναι η πρώτη, η δεύτερη ή άλλη Κυριακή του Απρίλη, το γεγονός είναι ότι ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα.

Από τώρα μέχρι και τον Μάιο θα είμαστε σε διαρκή προεκλογική περίοδο, με έντονες κομματικές αντιπαραθέσεις, πόλωση και διλλήματα, ένθεν – κακείθεν.

Ήδη ολοκληρώνεται και η διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων των κομμάτων, τα όποια, ίσως και εντός του Γενάρη, θα ανακοινωθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους.

 Σ’ αυτή τη “μάχη” είναι θεμιτή η φιλοδοξία του κάθε κόμματος να προσπαθήσει να διευρύνει την εκλογική του επιρροή, στο πλαίσιο της λειτουργικής και πολιτικής του αυτονομίας. 

Όμως οι ηγεσίες των κομμάτων δε θα πρέπει να παραγνωρίζουν ότι οι πολίτες δεν προσέρχονται στις κάλπες για να διαπιστώσουν αν οι δημοσκοπήσεις ήταν σωστές, αλλά με απώτερο στόχο να προκύψει Κυβέρνηση, η οποία και θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και η κοινωνία.

Υπό αυτή την έννοια, αποτελεί υποχρέωση των κομμάτων, είτε στις πρώτες, είτε πολύ περισσότερο στις δεύτερες εκλογές, να επιδείξουν υπευθυνότητα και διάθεση συναίνεσης, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει σταθερή Κυβέρνηση. 

  Κι αφού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αποκτήσουμε Κυβέρνηση, μέσα στο κατακαλόκαιρο μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την επόμενη μάχη, αυτή των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών, που ως γνωστόν θα διεξαχθούν στις 8 και 15 Οκτώβρη. 

  Αξίζει εδώ να επισημάνουμε ότι συνήθως η διεξαγωγή των Αυτοδιοικητικών εκλογών προηγείτο των Εθνικών και οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να στείλουν διάφορα “μηνύματα” θετικά ή αρνητικά προς το εκάστοτε κυβερνών κόμμα.

  Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία πολλά χρόνια που οι κάλπες για την εκλογή Δημοτικών & Περιφερειακών αρχών γίνονται μόλις 3-4 μήνες μετά την ορκωμοσία της Κυβέρνησης.

  Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι:

  Τα εκλογικά ποσοστά και οι διεργασίες για τον σχηματισμό της Κυβέρνησης, θα επηρεάσουν ή όχι τις εξελίξεις στην Αυτοδιοίκηση;

 Κατ’ αρχάς όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών, τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα, κυρίως όμως ο τρόπος σχηματισμού Κυβέρνησης δεν μπορεί να μην επηρεάσουν το κλίμα των εκλογών του Οκτώβρη.

  Ιδιαίτερα αν η Κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα αποτελείται από δύο ή περισσότερα κόμματα, είναι λογικό ότι αυτό θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις υποψηφιότητες, τις συνεργασίες και εν πολλοίς την τελική συμπεριφορά των ψηφοφόρων στις Αυτοδιοικητικές κάλπες.

 Πολύ περισσότερο θα επηρεαστεί η επιλογή και η στήριξη των  υποψηφίων Περιφερειαρχών και των Δημάρχων για τους 3-4 μεγάλους Δήμους της χώρας που έχουν και “πολιτικό συμβολισμό”.

  Στους άλλους Δήμους, είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά η εμπλοκή των κομμάτων, καθότι τα χρίσματα αποφεύγονται και οι όποιες “στηρίξεις” γίνονται με τη μέγιστη δυνατή διακριτικότητα.

  Σ’ αυτούς το βασικό κριτήριο των ψηφοφόρων είναι κατά πόσο οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και οι συνεργάτες τους, διαθέτουν τις γνώσεις και την εμπειρία και επίσης έχουν τη δυνατότητα να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν  τους πολίτες στις αναγκαίες αλλαγές και ανατροπές που επιβάλλονται. 

  Όμως συνολικά οι συζητήσεις για συμμαχίες και οι τοπικές συγκλίσεις που είχαν προαναγγείλει τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, με στόχο την αλλαγή των αυτοδιοικητικών συσχετισμών, σ’ αυτή τη φάση και για ευνόητους λόγους δεν προβλέπεται να ανοίξουν.

Αυτή η διαδικασία συνεννόησης “μοιάζει αρκετά μακρινή” και μετατίθεται πλέον για μετά τις Εθνικές εκλογές.

Βεβαίως όλα τα παραπάνω αποτελούν πολιτικά συμπεράσματα, με βάση τα σημερινά δεδομένα, αφού «ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον, είναι να κατανοήσεις τι γίνεται στο παρόν…» 

Το αν οι πολιτικές εξελίξεις θα δικαιώσουν αυτές μας τις προβλέψεις ή αυτές θα κινηθούν σε διαφορετικές κατευθύνσεις, μένει να αποδειχθεί…

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα