12.8 C
Arta
7 Μαΐου 2024

Ερώτηση Χρήστου Γκόκα σχετικά με τα Εγγειοβελτιωτικά Έργα της Πεδιάδας Άρτας και το Αρδευτικό Έργο Πέτα-Κομπότι.

Διαβάστε επίσης

Ο Βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, σχετικά με τα Εγγειοβελτιωτικά Έργα της Πεδιάδας Άρτας και το Αρδευτικό Έργο Πέτα-Κομπότι.

Επισημαίνει τις μεγάλες καθυστερήσεις, αλλά και τη μεγάλη σημασία και  ανάγκη, αφενός να ολοκληρωθούν άμεσα τα συμπληρωματικά έργα για τα πρώτα τμήματα, ώστε να καταστούν λειτουργικά, και αφετέρου να προγραμματιστούν και να ολοκληρωθούν τα δύο αυτά έργα στο σύνολό τους. 

Ο κ. Γκόκας ζητά από τον κ. Υπουργό να τον ενημερώσει για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των συμπληρωματικών έργων, καθώς σε προηγούμενη απάντησή του, το Υπουργείο, ανέφερε ότι πρόκειται σύντομα να ολοκληρωθούν, και Εάν έχει προχωρήσει η επικαιροποίηση των μελετών και σε ποιο πρόγραμμα πρόκειται να ενταχθεί η χρηματοδότηση για τη συνολική ολοκλήρωση των δύο αυτών έργων.

Ακολουθεί παρακάτω η Επίκαιρη Ερώτηση: 

«Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γ. Γεραπετρίτη

  Θέμα: «Εγγειοβελτιωτικά έργα Πεδιάδας Άρτας και αρδευτικό έργο Πέτα-Κομποτίου».

Κύριε Υπουργέ,

Η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, είναι μια περιοχή που στηρίζεται κατά βάση στον Πρωτογενή Τομέα.

Το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων αφορά στον γεωργικό τομέα, με καλλιέργειες εσπεριδοειδών, ακτινιδίων, ελιάς, αλλά και άλλων φυτειών.

Τα τελευταία χρόνια το αγροτικό εισόδημα έχει καταρρεύσει. Ένας καθοριστικός παράγοντας, πέραν των προβλημάτων στη δυνατότητα διάθεσης των προϊόντων και στις χαμηλές τιμές πώλησής τους, είναι η αλματώδης αύξηση του κόστους παραγωγής.

Σημαντική παράμετρο για το κόστος παραγωγής αποτελούν οι υποδομές και ιδιαίτερα η δυνατότητα άρδευσης με επαρκή ποσότητα κατάλληλου νερού, χωρίς μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.

Επιπλέον η Κλιματική Αλλαγή, πέραν των άλλων, συνδέεται και με την υποχώρηση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα της Πεδιάδας της Άρτας, με αποτέλεσμα την υπεράντληση με γεωτρήσεις και μάλιστα πολλές φορές υφάλμυρων ποσοτήτων νερού.

Η ανάγκη κατασκευής και λειτουργίας εγγειοβελτιωτικών έργων άρδευσης και στράγγισης στην Πεδιάδα Άρτας και του αρδευτικού έργου Πέτα-Κομπότι, είναι προφανής. Τα έργα αυτά διεκδικήθηκαν εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες.

Πριν από 25 περίπου χρόνια, μετά από προετοιμασία μελετών τα έργα αυτά άρχισαν να κατασκευάζονται τμηματικά. Με το έργο κεφαλής, τον ταμειευτήρα Πουρναρι ΙΙ, και τα πρώτα δίκτυα και ζώνες.

Τελευταία εργολαβία, είχαμε το 2014, με προϋπολογισμό σύμβασης 8,5 εκατ. ευρώ για τα εγγειοβελτιωτικά της Πεδιάδας, ενώ το 2020 παραδόθηκε το έργο που συμβασιοποιήθηκε το 2008, με 8 εκατ. ευρώ για το Αρδευτικό Πέτα-Κομπότι.

Τα έργα που έγιναν μέχρι σήμερα δεν είναι λειτουργικά, ενώ υπολείπεται, ιδιαίτερα για την Πεδιάδα της Άρτας, το μεγαλύτερο τμήμα του έργου και είμαστε πολύ μακριά από τη συνολική ολοκλήρωση των κρίσιμων αυτών υποδομών για τον αγροτικό τομέα στην περιοχή της Άρτας.

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1.  Ποιός ήταν ο σχεδιασμός για τα συμπληρωματικά έργα που απαιτούνται, ώστε να καταστούν λειτουργικά τα τμήματα και των 2 έργων: «Εγγειοβελτιωτικά έργα Πεδιάδας Άρτας» και «Αρδευτικό Πέτα-Κομπότι» που κατασκευάστηκαν ή κατασκευάζονται; Πότε θα δημοπρατηθούν; Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση; Γιατί καθυστερούν;
  2. Ποιός είναι ο προγραμματισμός σας για τη συνολική ολοκλήρωση των 2 αυτών έργων; Προχωρά η επικαιροποίηση των μελετών; Σε ποιο πρόγραμμα σκοπεύετε να εντάξετε τη χρηματοδότηση αυτών των έργων, ώστε να καλύψουν το σύνολο των αναγκών της Πεδιάδας της Άρτας και της περιοχής Πέτα-Κομποτίου;»

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα